SmartDraw 2008.3



Ekleyen
ozgurs
Güncelleme Zamanı
09.09.2009

SmartDraw; akış çizelgeleri, kat planları, organizasyon çizelgeleri, satış çizelgeleri, pazarlama çizelgeleri, teknik diyagramlar, takvimler, formlar, diplomalar gibi birçok farklı grafiksel sayfa oluşturma ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek oldukça detaylı ve pratik bir uygulamadır.

Programın kurulum dosyasını tıkladıktan sonra kurulum konumunu belirleyin ve kullanıcı sözleşmesini kabul edin. Yükleme kısa süre sonra bitiyor ve programın gelişmiş arayüzü ile karşılaşıyoruz.

İlk dikkatimizi çeken programın Windows'un geleneksel "Başlat" menüsü görünümüne benzer, "Başlat" düğmeli görünümü oluyor. Office 2007'de de bu şekilde bir başlat menüsü görmüştük. Başlat menüsü açma simgesinin hemen yanında ise geri alma ve ileri alma seçenekleri dikkatimizi çekiyor.
smart draw
Program bu menü açık durumda değilken 3 kısma bölünmüş olarak gözüküyor.
smart draw
Sol taraftaki menüden gerçekleştirmek istediğimiz grafik türünü onlarca şablon arasından seçiyoruz. Orta menüde seçtiğimiz belgenin değişik türlerini ve varsa şablonlarını görüyoruz ve bunların arasından seçim yapabiliyoruz. En sağ kısımda ise yardım kısmı yer alıyor ancak İngilizce. Sol taraftaki menünün üst kısmında "Yeni belge" (New document) ve onun hemen altında "Standart belge" ve "Aktivite belgeleri" seçeneklerini görüyoruz.

Deneme amaçlı olarak bu belge ve şablonlardan birkaçını oluşturmayı deneyeceğiz. Takvimler seçeneğinden bir takvim seçiyoruz ve karşımıza "Microsoft Office 2007" benzeri bir arayüz geliyor.
smart draw
Bu sefer en üstte geri alma menüsünün yanında kaydetme, yazdırma ve PDF olarak aktarma simgeleri de çıktı (program ayrıca Word, Excel gibi Office biçimleri olarak da aktarma yapabiliyor). Onun hemen altında ise Office 2007 benzeri menüyü görüyoruz. Bütün işlemleri bu menü üzerinden gerçekleştirebiliyoruz ve menü oldukça kullanışlı. Menü; Ana Sayfa, Tasarım, Girdi, Sayfa, Tablo, Fotoğraf ve Yardım olarak bölümlere ayrılmış durumda.

Bu menüdeki seçenekleri biraz daha ayrıntılı anlatalalım. Ana kısımda kopyala, kes, biçim boyacısı gibi seçenekler olan Pano (Clipboard), çeşitli metin ve biçim araçları bulunan Araçlar (Tools), tema ayarlarını yapabileceğiniz "Temalar",
"Biçim tarzı (Shape style), yazı tipi ve paragraf ayarlarını yapabileceğiniz paragraf kısımlarını içeriyor.

Tasarım (Design) kısmından ise çalıştığınız grafiğin yükseklik ve genişliğini ayarlayabileceğiniz; pozisyon ve boyut, döndürme ve çevirme gibi ayarları gerçekleştirebileceğiniz biçim düzeni, biçim değişikliği, biçime metin ekleme gibi işlemleri gerçekleştirebileceğiniz biçim özellikleri gibi menüleri bulunuyor.

Girdi (Insert) menüsünden resim, tablo, çizelge, harita, Web sayfası, bağlantı nesne, Word Art, denklem, Excel çizelgesi ekleyebilirsiniz.

Sayfa (Page) menüsünden sayfa stili ayarlarından arka alanı ayarlayabilirsiniz; sayfa düzeni kısmından sayfa yönü, kenar boşlukları, tabakalar, çalışma alanları gibi ayarları yapabilir; cetveller ve ızgara kısmından ölçekleri ve nesnelerin ızgarada nasıl konumlandırılacağını belirleyebilirsiniz. Arama ve yer değiştirme işlemleri de bu menüden gerçekleştirilir.

Çizelge (Chart) kısmından ise çubuk, pasta dilimi, çizgi, alakalı değer, doldurmalı çubuk gibi çizelgeler, form dosyası oluşturabilireceğiniz çizelge ekleme; çizelge türü belirleme, çizelgelere veri, kategori, etiket ekleme; çizelge düzeni ve stili belirleme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Fotoğraf (Picture) bölümünden kameradan, bilgisayarınızdaki dizinlerden, fotoğraf açarak ve Web üzerinden yakalayarak fotoğraflar ekleyebilir; resim boyutu kısmından yakınlaştırma, kırpma gibi işlemleri, ışık kısmından aydınlık ve zıtlık ayarları gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Takvim türümüzü seçtikten ve kullanımı kolay ve pratik menüleri sayesinde hızlı bir biçimde gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra hazırladığımız takvim grafik dosyasını kolayca (istersek PDF olarak) kaydedebiliyoruz. Eğer isterseniz programın içinde bulunan şablonlardan bir adet seçip üzerinde istediğiz değişiklikleri yaptıktan sonra yine şablon olarak kaydedebilirsiniz. Programın bünyesindeki hazır şablonlar oldukça kaliteli ve kullanımı, değiştirmesi son derece basit.

Programla oluşturabileceğimiz grafik dosyaları çok çeşitlidir. Takvim, neden - sonuç çizelgeleri, sertifikalar, çizelgeler, karar ağaçları, mühendislik çizimleri (elektrik, makine, HVAC, mantık, tesisat diyagramları), aile ağaçları (soy ağaçları, gelişim ağaçları), çok çeşitli kat planları (ev, ofis, hotel, restoran), akış çizelgeleri (veri akışı, etki diyagramları, çalışma akışı diyagramları), kartlar (iş kartı, menü, bülten, broşür), yüzlerce form türü (iletişim, iş başvurusu, fatura, pazarlama, sipariş formu vs.), Gantt şemaları, yerleşim planları, haritalar, pazarlama çizelgeleri, fikir haritaları, ağ diyagramları içeren ağ tasarım grafikleri, organizasyon şemaları, perakende grafikleri (dükkan vitrini ve kreasyon tasarımları), bilim ve matematik (astronomi, biyoloji, kimya, matematik, fizik, Venn şemaları), basit diyagramlar, yazılım tasarımı, depo tasarımı, zaman çizelgesi, Web tasarımı (wWb sayfası düzenleri ve Web site haritaları) gibi grafikleri kullanım kolaylığı ve anlaşılır arayüzü sayesinde kısa bir sürede oluşturabilirisiniz.

Bir adet sertifika oluşturmak istiyoruz ve programın sertifika belgesi şablonlarından ayın elemanı şablonuna tıkladığımızda program belgeyi İnternet'ten indirmesi gerektiğini belirtiyor. İzin verdiğimizde şablon otomatik indirilebiliyor.
smart draw
Programdaki şablonları istersek üzerlerinde oynayarak tamamen Türkçe hale getirip istediğimiz biçimde değiştirebiliyoruz. Sol kısımdan temel ayarları gerçekleştirip ince ayarları ise üstteki Office 2007 benzeri menüden gerçekleştiriyoruz. Her şey oldukça basit ve çok hızlı kullanılabiliyor. Hazırladığımız belgeyi sadece kendisinin açabileceği .SDR biçiminde kaydediyor. Deneme sürümü yazdırmaya imkan veriyor ama belgenin üzerinde filigran oluşturmak şartı ile. Deneme süresi 7 günlük olup program her açıp kapadığınızda Web sitesine göndererek tarayıcının otomatik olarak açılmasına neden oluyor. Tabii bu da deneme süreci için bile olsa sıkıcı bir durum.

Son olarak programın içeriğinde bulunan çok sayıda şablon ve grafik dosya oluşturma seçeneği ile birlikte esnek kullanımı programı oldukça pratik bir hale getiriyor. Özellikle iş amaçlı grafik ve çizelge oluşturma işlemleri için ideal olan SmartDraw 2008, bu alanda tekel programlardan biri olacağa benziyor.