RAM, kayıt defteri, sabit disk ve taşınabilir harici depolama cihazlarınızı veri çalma, reklam gösterme ve gözetleme öğelerine karşı tarama özelliğine sahip Avast Ad-Aware 2008, sisteminizi kolaylıkla temizleyerek internette gezinirken daha yüksek bir gizlilik seviyesi yakalamanızı sağlar. Dalında ödüllü yazılım birçok gelişmiş özelliği ile piyasadaki en iyi casus yazılım, reklam yazılımı, rootkit (bilgisayar korsanlarının bilgisayarınızı ele geçirmeye çalıştıkları programcıklar), Truva atı ve solucan bulma ve temizleme araçlarından biridir. Avast Ad-Aware 2008 özellik kısıtlamalı olarak ücretsiz kullanılabilmektedir.
Yazılım kurulum sırasında İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Portekizce dahil 7 dil desteği sunuyor, fakat bu dillere kurulum sonrası Flemenkçe dilinin de katılmasıyla ayarlar menüsündeki dil seçim olanağı 8'e çıkıyor. Kurulum sihirbazı kuruluma başlamadan önce bütün programları kapatmamızı tavsiye ediyor ve eski Ad-Aware sürümlerinin otomatik olarak kaldırılacağını söylüyor. Kurulum gerçekleştikten sonra karşınıza bir güncelleştirme yöneticisi (update manager) çıkıyor. Bu yönetici ile tanım dosyaları en güncel hale getirilerek kullanımınıza sunuluyor.
Ad-Aware 2008 oldukça iyi tasarlanmış bir arayüze sahip. Soldaki menünün animasyonları çok şık; menülerden birinin üzerine tıklayınca bir animasyonla alt menüler açılıyor. Ayarlar bölümünde bu animasyonu daha yavaş hareket eder hale getirebilir; ya da isterseniz tamamen kapatabilirsiniz. Ayrıca program; orijinal Ad-Aware 2008'de dahil olmak üzere, 6 farklı kullanıcı arayüzü temasını içeriyor.
Programın ücretsiz sürümünde pek çok özellik kullanıma kapalı durumda. "Bu özelliği kullanmak için Pro sürümüne yükseltme yapmanız gerekmektedir" ya da"Bu özelliği kullanmak için ya Plus ya da Pro sürümüne yükseltme yapmanız gerekmektedir" mesajlarıyla pek çok yerde karşılaşıyoruz. Özellik kısıtlamalı ücretsiz sürümün en büyük eksiği arkaplanda çalışan, gerçek zamanlı gözetim uygulaması olan Ad-Watch özelliğinin kullanılamaması ve otomatik güncelleştirme yapılamaması. Bu yüzden güncellemeleri ve taramaları elle yapmanız gerekiyor. Bu da herhangi zararlı bir yazılımın ancak bilgisayarınıza sızdıktan sonra temizlenebilmesi; bu sızıntının engellenmemesi anlamına geliyor. Güncellemelerin otomatik yapılamaması bir eksi ama hiç yapılamama ihtimali düşünülünce, elle de olsa yapılması bir şekilde kabullenilebiliyor. Ayrıca bu ücretsiz sürümde tarama seçenekleriniz de kısıtlı. Özel tarama yani seçtiğiniz klasör ya da disklerin taranması gibi bir özellik söz konusu değil. Aynı şekilde herhangi bir gün ve saatte bir taramanın başlaması için gerçekleştirilen tarama programlaması da ücretsiz sürümde kullanılamıyor. Bir diğer kısıtlama ise araçlar menüsündeki Process Watch ve Hosts File Editor araçlarında karşımıza çıkıyor. Bu araçları da kullanmamıza izin yok.
Ayarlarda Reset Settings (Ayarları Sıfırla) butonuna tıklayınca, "update definitions file at startup" (başlangıçta tanım dosyalarını güncelle) özelliği devre dışı görünse de yanındaki çarpı işareti yeşil tık işaretine dönüşüyor. "Durum"a geldiğimizde de otomatik güncelleştirme aktif görünüyor. Hemen işte bir hata ve bu hata sayesinde bir kısıtlamayı yıkıyoruz diye düşünüyoruz fakat ne yazık ki program kapatılıp tekrar açılınca bu durumun eski haline döndüğü anlaşılıyor.
Durum (Status) menüsünün altında ana durum, istatistikler ve kayıt dosyaları alt menüleri bulunuyor. Ana durum, yazılımın açılış ekranıdır ve programın genel özelliklerini gösterir. İstatistikler ve kayıt dosyaları menüleri ise yazılımın gerçekleştirdiği işlemlerin istatistiksel verilerini ve detaylarını veren alt menülerdir.
Tarama (Scan) menüsü 3 alt menü içermektedir: tarama modu/ karantina, göz ardı edilenlerin listesi ve programlayıcı. Tarama modunda 3 farklı tarama türü var: Smart, Full, Custom. Smart (akıllı) tarama yalnızca işlemler, kayıt defteri ve sistem dosyaları gibi kritik alanları taramaktadır. Full (eksiksiz) tarama ise bütün sisteminizi taramaktadır. Ancak ücretsiz sürümde akıllı ve eksiksiz taramalar gerçekleştirilebilirken custom (özel) tarama yalnızca Plus veya Pro sürümleri için geçerli. Aynı şekilde tarama programlayıcı için de Plus ya da Pro sürümlerine sahip olmanız gerekiyor. Tarama modu alt menüsünden sonra gelen Karantina ve Göz ardı etme listelerinde karantinaya alınmış ve yazılımın görmezden gelmesini istediğiniz istisnalar listelenir. Tarama menüsünün son alt menüsü olan "Programlayıcı"nın altında programlanmış taramaların listesi bulunur; buradan yeni programlanmış tarama eklenebilir ya da var olanlar silinebilir. Fakat Plus ya da Pro sürümüne sahip olmadığımız için buradaki özelliklerden de yararlanamıyoruz.
Ad-Watch menüsü ise yukarıda da bahsettiğimiz ücretsiz sürümün en büyük eksiği. Arkaplanda çalışan aktif bir şekilde zararlı ve casusu yazılımları sisteminize sızmadan önce belirleyen ve engelleyen gerçek zamanlı gözetim aracını maalesef ücretsiz sürüm kullanıcıları kullanamıyor.
Ücretsiz sürüme sahip olduğumuz için otomatik olarak yapamadığımız güncelleştirmeleri Web Update menüsünden yapabiliyoruz. Web güncelleştirmesi için tanım dosyasının nereye kaydedileceğini, tanımların kaç günde artık eski sayılacağı ve eski sayıldığı günde uyarı vermesi özelliklerinin yanı sıra Proxy ayarları yapabilme seçenekleri bulunuyor.
Araçlar ve eklentiler menüsünün altındaki araçlar alt menüsündeki araçları ücretsiz sürüme sahip olduğumuzdan kullanamıyoruz.Ancak üç popüler tarayıcının - Internet Explorer, Firefox ve Opera - bilgisayarınızda bıraktığı izleri temizleyen "iz silici" (track sweeper) aracını kullanabiliyoruz. Bu araç ile bu üç tarayıcının ön bellek (cache), çerezler (cookies), geçmiş (history), son girilen URL'leri gibi bıraktıkları izleri temizlemek mümkün.
Ayarlar penceresinde beş sekme mevcut:
İnternet Tarayıcıları: Varsayılan giriş sayfası ve varsayılan arama motoru ayarlarının yapılabildiği bu alan tarayıcı korsan programcıkları (browser hijackers) içindir. Bu programcıklar tarayıcınızın giriş sayfasını ya da varsayılan arama motorunu kendi istedikleri sitelere yönlendirirler ve tarayıcınızın ayarlar penceresinde bu ayarı değiştirmenizi engellerler. Böylece her tarayıcı açışınızda bu sitelere ya da arama motorlarına girmeniz vasıtasıyla kendilerine kazanç sağlarlar. Ancak bu ayarlar sayesinde bu programcıkların etkisi ortadan kaldırılabilir.
Tarama: Bu sekmede Ad-Aware yazılımının tarama performansı ile ilgili birçok detay bulunmaktadır. Belirlediğiniz boyutlardaki dosyaların taranmasını es geçebilirsiniz; tarama işlemini arkaplanda gerçekleştirebilirsiniz; tarama sırasında bulunan zararlı yazılımları ve modülleri kaldırabilirsiniz.
Otomatik tarama: Bu sekmedeki ayarlar ile çok fazla oynayamıyoruz; çünkü ücretsiz sürüm otomatik taramayı da desteklemiyor.
Kullanıcı arayüzü (UI - user interface): Bu sekmedeki ayarlar ile kullanıcı arayüzünü istediğiniz hale getirebilirsiniz. Temayı değiştirebilirsiniz; dili değiştirebilirsiniz; menü animasyonlarını düzenleyebilirsiniz; taramanın bir tehdit bulduğunda çalması için bir ses dosyası seçebilirsiniz.
Kayıt Dosyaları: Yazılımın gelişmiş kayıt tutma özelliklerini bu sekmedeki seçenekler ile yapılandırabilirsiniz.
Geliştirilmiş kod çözücüsü ile casus yazılımların tespitinde devrim yaratan ve sisteminizdeki anti-virüs ile entegre olabilen Avast Ad-Aware 2008 mevcut zararlı yazılım, casus yazılım ve reklam yazılımı korumalarının en iyilerinden biri. Ücretsiz sürümün birçok özelliği kullanmamıza izin vermemesi programın işlevselliğine sekte vuruyor da dahi, yine de kendi dalındaki ücretsiz yazılımlar içinde önerebileceğimiz programların başındageliyor.