2010 Yılına Damgasını Vuracak Teknoloji Trendleri



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
14.01.2010

Yeniliklerle dolu 2009 biterken gözler 2010 yılında web teknolojileri alanında yaşanacak gelişmelere çevrildi...

Yeni yıla bir ay kala önümüzdeki aylarda adından sıkça söz ettirecek web teknolojisi gelişmelerine şimdiden kulak kabartmakta fayda var. Çünkü, 2010'da kullanıcısı olacağımız neredeyse her şey şimdiden hazır bile...

İşte 2010 yılında kendimizi ortasında bulacağımız internet tabanlı trendler...

GERÇEK ZAMANLI BİLDİRİMLER

Para ile Satılan Google Wave DavetiyeleriGerçek zamanlılık; Facebook, Twitter, Pip.io ve FriendFeed gibi sosyal ağların popülaritelerini artırması sayesinde; 2007 yılı için Web 2.0 ne idiyse, 2009 yılı için gerçek zamanlılık da o.

Gerçek zamanlı web uygulamaları; kullanıcılara o an içinde bulundukları durumu duyurarak bunu başkalarıyla paylaşmalarına imkân veren yeni bir çeşit bağımlılık olarak 2009 yılına damgasını vurdu.

Adı özellikle Twitter ile anılıyor olsa da gerçek zamanlılık; yanına mobilite desteği de alarak sanılandan çok daha fazlasını ifade eden bir kavram olarak 2010 yılında da yerini korumaya devam edecek. Bir restauranta gitmeden önce mobil cihazdan restaurantla ilgili yorumları alıyorsunuz ve tatlınızı bitirdikten hemen sonra siz de yediğiniz yemekle ilgili bir yorum ekleyebiliyorsunuz. Artık bir şeyler paylaşmaya başlamak için eve gitmeye gerek yok. Yanınıza bir uçağın düşmesinden çorbanızdan sinek çıkmasına kadar; gördüğünüz, duyduğunuz her şeyi anında gerçek zamanlı olarak başkalarıyla paylaşabiliyorsunuz.

Web kullanıcılarına gerçek zamanlı paylaşım imkânı sağlayan son icat Google Wave'in 2009 yılında kullanıma açıldıktan sonra umulandan çok daha hızlı bir şekilde büyümesini de örnek olarak eklersek; 2010'da da sıkça Tweet almaya ve göndermeye devam edeceğimiz aşikar.

MEKAN, MEKAN, MEKAN

Nerede Olduğunuzu Gösterin2009'un en hızlı büyüyen trendlerinden bir diğeri ise, tıpkı Gerçek Zamanlılık kavramında olduğu gibi yine GPS teknolojisi ve akıllı telefonlardaki gelişime paralel olarak büyüyen konum bildirme uygulamaları oldu.

İzini kaybettirmemek için gittiği her yere küçük bir taş bırakan masal kahramanlarından esinlenilerek ortaya çıkmışa benzeyen bu mekân bildirme hastalığında en başı; Foursquare, Gowalla, Brightkite ve Google Latitude gibi uygulamalar çekiyor.

2010 yılının en büyük çıkışlarından birisini yukarıda adı geçen konum bildirme uygulamalarından birisinin gerçekleştireceğine kesin gözüyle bakabiliriz.

ARTAN GERÇEKLİK

Layar Web Tarayıcısının Ekranından Görüntüler

"Gerçekleştirme" çabaları 2010 yılında da gelişimini hayatımızda hissedeceğimiz ve ister istemez yakından takip edeceğimiz trendlerden birisi olacak.

Bir caddede yürüdüğünüzü ve açık olan mobil Google uygulamasından etrafınızda bulunan nesneleri üç boyutlu olarak arayabildiğinizi düşünün. Sağlı sollu restaurantların, sinemaların, tiyatroların, devlet dairelerinin, otellerin üzerlerinde sanal olarak isimlerinin yazdığını ve Wikipedia'dan o an hakkında bilgi edinmek istediğiniz yer hakkındaki tanıtıcı bilgilere hemen erişebildiğinizi hayal edin.

Bilgilenmeye gerçeklik katacak tüm bu yeniliklere arama çubuklarına anahtar kelime girerek değil, cep telefonunuza ait kamerayı hakkında bilgi almak istediğiniz birimin üzerine gelerek erişebileceksiniz. Çok mu uzak gözüküyor? Layar'ı duymuş muydunuz?

2009 yılının çok ilgi çeken ürünlerinden birisi olan Layar Web Tarayıcısı 2010'da "gerçekleşecek" büyük yeniliklerin adeta bir simgesi.

İÇERİK KİŞİSELLEŞTİRME

İçerik Kişiselleştirme En İyi Kendi Çevremiz Tarafından Sağlanabiliyorİnternetin bilgiye kolayca ulaşmayı sağlayan bir araç olması yanında bilgi kalabalığı yüzünden modern insanı "aşırı yüklenmiş" bir roboto çevirdiği malumunuz. Her an değişebilen milyonlarca farklı durumu tanımlayan milyarlarca farklı bilgi içinden sadece ihtiyaç duyduğumuzu almak giderek daha da zorlaşıyor.

Kullanıcılar bu kaos yaratabilen durumdan mesela Google News'e girip daha özelleşmiş aramalara yönelerek veya daha fazla teknik bilgi içeren kaynakları kullanarak en az zaman kaybıyla kurtulmaya çalışıyorlar. Peki ya bilginin kişiselliği? Aramaları sınırlandırmak sadece ihtiyacımız olan bilgiye ulaşmamızı gerçekten sağlayabiliyor mu?

2008 yılında buna Facebook'tan; "En iyi filtrelemeyi arkadaşınız yapar" şeklinde bir cevap geldi. "Facebook Connect" kullanıcılara, arkadaş listelerinde bulunan kişilere kendi karşılaştıkları içeriği önerebilme imkânı veren ilk uygulama olarak göze çarptı.

2009 yılında tanıştığımız "Google Social Search"te içerik kişiselleştirme daha da gelişkin bir hal alarak kullanıcıların arkadaşlarına ilgili olabileceğini düşündükleri arama sonuçlarını Facebook, Twitter ve Digg aracılığı ile paylaşabilme şansı verdi. Google Social Search sayesinde; örneğin web üzerinde arayarak bulduğunuz veya tesadüfen gördüğünüz bir kitabı veya filmi direkt olarak bir başkasına önerebiliyorsunuz.

"İçerik kişiselleştirme" henüz gelişimini tamamlamamış bir web trendi olarak 2010 yılında da takip edilmeye değer...

BULUT PROGRAMLAMA

Bulut Programlama (Cloud Computing); bütün verilerin yerel depolayıcılar yerine merkezi bir sunucuda tutulması esasına dayanan bir teknoloji. Bu teknoloji, verilere internet bağlantısının olduğu her yerden ulaşma imkânı verdiği gibi donanım maliyetlerini azaltıcı etkisiyle de dikkat çekiyor.

2010 yılında kullanıma sunulacak Word, Excel, Powerpoint ve OneNote'dan oluşacak "Ofiice Web Apps" de bulut programlama mantığıyla çalışacak. Ücretsiz kullanılabilecek bu online ofis paketinin Bulut Programlama'nın geleceği açısından önemli bir dönüm noktası olacağı düşünülüyor.

Ve tabi Google Chrome OS'u da unutmamak lazım. Bulut Programlama'nın kendisine geniş bir uygulama alanı bulacağı bu yeni işletim sistemiyle 2010 yılında tanışacağız.

YAYINLARI İNTERNET ÜZERİNDEN İZLEMEK

Web YayınıHulu, Boxee, Apple TV, Roku, Epix... Gelişen geniş bant internetin avantajlarını da yanına alarak 2009'da oldukça hızlı büyüme kaydetmişizleme servisleri.

Normal şartlarda televizyondan izlenebilen film, spor müsabakası, dizi vb. programları internet üzerinden izlemek 2010 yılında da gelişecek bir trend. Bu trendi kabaca; canlı yayınlar ve canlı olmayan yayınlar olarak ikiye ayırmak mümkün.

Canlı izlenmesi gerekmeyen film vb. yayınları web üzerinden izlemek yukarıda saydığımız siteler tekrar hatırlandığında oldukça kolaylaştı. 2009 yılında Dünya Kupası eleme maçı olarak oynanan Ukrayna- İngiltere maçının sadece internetten yayınlanmış olmasını ise canlı müsabakaların web üzerinden yayınlanması konusundaki önemli bir dönüm noktası olarak düşünebiliriz.

Türkiye A Milli Takımı 2010 Dünya Kupası'nda bulunamayacak olsa da bir Brezilya- İngiltere maçını web üzerinden kesintisiz izleyebilmek çok keyifli olabilirdi. Türk Telekom'un bu trendin farkına vararak teknoloji yatırımlarını artırmasını ve geniş bant internet bağlantı kalitesini iyileştirmesini umuyoruz. Maçları resmi yayıncısına ait siteden ücreti karşılığında dahi sağlıklı bir şekilde takip etmenin zor olduğu Türkiye'de, internetin televizyona alternatif bir yayın mecrası haline gelmesini 2010'dan sonraki yıllar için öngörmek daha gerçekçi olacak gibi...

SOSYAL OYUNLAR

Sosyal oyunlar cephesinde son altı ay içinde yaşanmış iki önemli gelişmeye kısaca bakalım:1) Son yayınlanan Facebook istatistiklerine göre FarmVille oyuncu sayısı toplam Twitter üye sayısını geçti. 2) EA Games ünlü Facebook oyunu Playfish'i 400 milyon dolara satın aldı.

Sosyal oyunlar 2010 yılında da; sosyal paylaşım siteleri ve sosyal oyunlar arasındaki önlenemez ilişkiye paralel olarak bir web trendi olmayı sürdürecek.

MOBİL ÖDEME

Square

SquareTürkiye'de özellikle Turkcell'in çabalarıyla önemli gelişme kateden mobil ödeme sistemleri geleceğin trendlerinden birisi olarak şimdiden kabul görmüş durumda.

2009 yılı mobil ödeme teknolojileri açısından da oldukça hızlı geçti ve PayPal, PayPalX adını verdiği mobil ödeme sistemini kullanıcılara tanıttı. Bunun yanında kendi sistemini kuran Amazon.com müşterilerine mobil ödeme imkanı veriyor.

Tüm bunlara ek olarak; Twitter'ın yaratıcısı Jack Dorsey'in geliştirdiği ve 60 dolara kadar yapılacak ödemeleri iPhone üzerinden gerçekleştirme hizmeti sunan Square adındaki ürün çok ilgi çekici gözüküyor. Square ile Apple iPhone cihazlar basit bir pos terminali kimliğine bürünüyor.

Mobil ödeme, günlük işlemlerimizi kolaylaştırmaya aday bir teknoloji olarak önümüzdeki dönemde daha fazla hayatımızın içinde olacak.

ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ (TARTIŞMALARI)

Birbirini görebilen milyonlarca insan yaratan web tabanlı sosyalleşme, insanların bulundukları yeri anında başkalarıyla paylaşabilmesi, her şey ve herkes hakkında bilgi veren arama motorları, her ortamda mutlaka en az bir tane bulunan fotoğraf makinaları hatta kameralar...

Kişisel gizlilik ve güvenlik ihlalleri; hem sıradan hem de ünlü olan kişilerin özel hayatlarının nerede başlayıp nerede bittiği konusundaki tartışmalar 2010 yılında takip etmek zorunda kalacağımız bir başka konu.

2009'da oluşmuş trendlerin devamını izleyeceğimiz ve yeni trendlerin doğuşuna tanıklık edeceğimiz yeni yılınız şimdiden kutlu olsun.

Kaynak: mashable.com, cnn.com