2011'de Teknoloji Şirketlerinin Mülakatlarda Sorduğu En Tuhaf Sorular



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
17.07.2012

Dünyanın en ünlü teknoloji firmalarına girmek için sadece güçlü bir özgeçmiş yeterli değil...

2011  de Teknoloji Şirketlerinin Mülakatlarında Sorulan En Tuhaf Sorular

İnternette büyük firmaların iş mülakatlarında sorduğu "Mazgal kapağı neden yuvarlaktır?" gibi tuhaf soruları okumuş olabilirsiniz. Bu soruların bir çoğu şehir efsanesidir ama gerçek olanları da yok değil. Nitekim özellikle ABD'deki iş mülakatlarında adaylar oldukça ilginç sorularla karşılaşabiliyorlar. Hatta Türkiye'de de profesyoneller tarafından yapılan mülakatlar arttıkça sorular da çeşitlilik kazanmaya başlıyor.

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından biri olan Google'ın adaylara yönelttiği sorular oldukça çeşitlilik arz ediyor. "4 ve 7 dakikalık iki kum saati kullanarak 9 dakikayı nasıl ölçersiniz?" gibi matematiksel soruların yanın da "Bir adam arabasını otele itti ve tüm servetini kaybetti. Ne oldu?" şeklinde insanın apışıp kalmasına neden olan sorular da soruyor.

2011  de Teknoloji Şirketlerinin Mülakatlarında Sorulan En Tuhaf Sorular

Sadece Google değil Apple, Microsoft, Facebook gibi teknoloji devleri de adayların akıllarını zorlayıcı sorular kullanıyorlar. Bu soruların amacı adayı zorlamak ve adayın sıkışık bir an da ayak üstü nasıl bir sonuca gideceğini görmek. Örneğin ben bu makaleyi yazarken aynı anda Google'ın kum saati sorusunu ve aşağıdaki sorulardan bir kısmını çözdüm. Siz de çözümlerinizi ya da iş görüşmelerinde karşılaştığınız tuhaf soruları yorum yazarak paylaşabilirsiniz.

Teknoloji Firmalarının Tuhaf Mülakat Soruları

"San Francisco'da saat 17:30'da Facebook'u kaç kişi kullanıyor?" Google'da bayi ilişkileri yöneticiliği için soruldu.

"Almanlar dünyanın en uzun insanları olsalardı bunu nasıl kanıtlardınız?" Hewlett-Packard'da ürün pazarlama yöneticiliği için soruldu.

"20 tane 'tahrip edilebilir' (belli bir yükseklikte bozulan) ampul verilse 100 katlık bir binada ampullerin bozulduğu yüksekliği nasıl tespit edersin." Qualcomm'da mühendislik bölümü için soruldu.

"Dünyadaki açlık sorununu nasıl çözersin?" Amazon.com'da yazılım geliştiriciliği için soruldu.

"Suyla dolu büyük bir havuzun içinde kürekli bir kayıktasın. Kayıkta bir çıpa var. Çıpayı suya attın ve zinciri de yeteri kadar uzun olduğundan çıpa dibe oturdu. Su seviyesi yükseldi mi azaldı mı?" Tesla Motors'da mekanik mühendislik için soruldu.

"Diverticulitis kelimesini heceleyin." Bu tıp terimi EMSI Engineering'de müşteri yöneticiliği için soruldu.

"Bir buket çiçeğin var. İkisi dışında hepsi gül, ikisi dışında hepsi papatya ve ikisi dışında hepsi laledir. Kaç çiçeğin var?" Epic Systems'de proje yöneticiliği / uygulama danışmanlığı için soruldu.

"Microsoft Office programlarından biri olsaydın hangisi olurdun?" Summit Racing Equipment'da E-ticaret bölümü için soruldu.