MailStore Server İncelemesi



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
08.05.2012

Şirketinizin mail arşivleme ihtiyaçları için profesyonel çözüm MailStore Server...

Günümüzün en işlek iletişim araçlarından biri olan e-postalar şirket iletişiminin de belkemiğini oluşturuyor. Bir şirketin dış dünya ile sağlıklı iletişim kurması için mail trafiğini iyi bir şekilde yönetmesi büyük önem kazanmış durumda.

E-postaların şirketler için kritik olmasında yasal konular da büyük rol oynuyor. Bazı yasal ya da ticari sorunlarda e-posta yazışmaları şirketler için önemli bir koz olabiliyor. Bu yüzden firmalar e-postaları farklı yollarla arşivleme yoluna gidiyor ama bu işlem pek de kolay değil. MailStore Server, e-posta arşivleme için firmalara etkin araçlar sunan profesyonel bir yazılım.

Kurulum


Oldukça kapsamlı bir program olmasına rağmen MailStore Server'ın kurulumu gayet basit ve Windows Server işletim sistemi gereksinimi yok. Dolayısıyla herhangi bir Windows tabanlı bilgisayara (Windows XP, Windows Vista, Windows 7 vb) kurulabiliyorsunuz.

MailStore Server, istenildiği taktirde E-Mail Server çalışan bir sunucuya da (Ör: Microsoft Exchange Server) kurulabiliyor.

MailStore Server Ekran Görüntüsü

Kurulum dosyasını çalıştırmak programın sisteminize düzgün bir şekilde kurulmasını sağlamak için yeterli. Program ayarları, kurulum sonrasında yapılıyor. Bu ayarlar için programın Türkiye dağıtımcısı Fins Bilişim'in web sitesinde fazla sayıda doküman bulunuyor.

Özellikler


MailStore Server'da çeşitli e-posta sunucuları, e-posta istemcileri ve e-mail dosyaları için arşivleme yapabilirsiniz. E-posta sunucusu olarak Microsoft Exchange, Alt-N MDaemon, AVM KEN! Mailbox, Google Mail kullanılabiliyor. Bunların dışındaki E-posta sunucularına IMAP / POP3 yolu ile bağlanıp arşivleme yapılabiliyor.

E-mail istemcisi olarak Microsoft Outlook, Windows Mail, Windows Live Mail, Mozilla Thunderbird ve Mozilla Seamonkey kullanılabiliyor ki bunlar piyasadaki en popüler mail programları...

MailStore Server Ekran Görüntüsü

Arşivlemeyi başlatırken isterseniz sadece belli bir tarihten eski mesajların arşivlenmesini ya da belli klasörlerin arşivlenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca söz konusu arşivin hangi kullanıcıya ait olduğunu da belirlemek mümkün.

Program, oluşturduğunuz arşivlere Microsoft Outlook ile, bir internet tarayıcısı kullanarak (Internet Explorer, Firefox, Chrome vb.) veya herhangi bir mail programı (Mozilla Thunderbird, Pegasus Mail, Windows live Mail vb.) aracılığıyla erişim sağlayarak kullanıcıya esneklik sağlıyor.

MailStore Server programının iddialı olduğu noktalardan biri de e-postalar içinde hızlı arama yapabilmesi. Arama sonuçlarını oldukça hızlı bir şekilde karşınıza getiren programın sadece mesajların içinde değil dosya eklentileri içinde de arama yapabilmesi oldukça kullanışlı olmuş.

MailStore Server Ekran Görüntüsü

Aramalarınızı klasör, mesajın geldiği kişi, konu, eklentideki dosyanın adı, tarih gibi kriterlerle sınırlandırabilirsiniz, bu kısıtlamalar büyük mail arşivlerinde aradığınızı kolaylıkla bulmanıza oldukça yardımcı oluyor.

Arşivdeki -postalarınızı kolayca geri yükleyebiliyor / dışarı aktarabiliyor ya da kullandığınız mail programına gönderebiliyorsunuz. Dışarı aktarım görevleri profil olarak kaydedilebiliyor ya da dışarı aktarılmak istenen klasöre sağ tıklayıp ilgi komutu seçerek geri yükleme yapılabiliyor.

Programın temel işlevlerinin yanı sıra yönetimsel araçlar içinde, özellikle şirketler için kritik olabilecek önemli bazı özellikler bulunuyor.

MailStore Server Ekran Görüntüsü

MailStore Server birden fazla kullanıcı tarafından ortak olarak kullanılabiliyor ve doğal olarak şirket çalışanlarının hepsi aynı pozisyonda olmadığı için doğal olarak yetkilendirme ihtiyacı doğuyor. Program bunun için kullanıcılara farklı düzeylerde yetkiler vermenize olanak sağlıyor. Örneğin standart kullanıcılara sadece arşive erişmesine izin verirken yöneticilere düzenleme, silme gibi ek yetkiler verebilirsiniz.

Şirketler için diğer bir önemli özellik de arşiv kriterlerinizi şirket politikanıza göre belirleyebilmeniz. Compliance bölümünde programın kullanımında riayet edilecek e-postaların silinip silinemeyeceği, başka kullanıcıların mesajları için önizleme yapılıp yapılmayacağı gibi kuralları belirleyebilirsiniz.

Bu bölümde arşivleme işinde kritik olan depolama alanları, yedekleme ve arama indeksleriyle ilgili yönetimsel araçlar da bulunuyor ki bunlar şirket arşivine daha hakim olmanızı sağlıyor.

MailStore Server Ekran Görüntüsü

Storage bölümünde ayrıca bir yedekleme aracı bulunuyor. Bu araç ile e-posta arşivinizin yedeğini belirlediğiniz bir klasöre kolayca alabilirsiniz.

Kullanım


MailStore Server, kapsamlı özellikleri ve araçları göz önüne alındığında kulağa oldukça karmaşık bir programmış gibi gelebilir ama durum bunun tam tersi. Programın sade yapısı ve işlemlerin adım adım gerçekleştirilmesi kullanıcının çabuk bir şekilde programa alışmasını sağlıyor.

MailStore Server Ekran Görüntüsü

Tüm araçlara sol tarafta bulunan ağaç yapısındaki menüden erişebiliyorsunuz. Her işlevi kendi penceresinde yapabiliyor ve bu pencerelerde söz konusu işlevle ilgili verileri de görebiliyorsunuz. Ayrıca açılış ekranında en temel işlevlere çabuk ulaşmanızı sağlayan bir hızlı erişim bölümü de bulunuyor.

Kullanım açısından programın Türkçe dil desteğinin olmaması eksi bir puan ama neyse ki dağıtımcı Fins yazılım kullanıcılara programın kurulumu, kullanımı, işlevleri vb. hakkında çok sayıda Türkçe doküman ve destek sağlıyor.

Sonuç


MailStore Server, iletişim çağında şirketlerin e-posta trafiklerini saklamalarını, belgelemelerini sağlayarak hem ticari hem de yasal durumlar için firmaların geri dönüp başvurabilecekleri sağlam bir güvence sağlıyor. MailStore Server, kullanımı kolay arşivleme, arama, yedekleme vb. işlevleri; yönetimsel araçları ve çoklu kullanım özellikleri ile küçük ya da büyük tüm şirketler için ideal bir mail arşivleme programı olarak öne çıkıyor.