FrostWire, popüler P2P programı LimeWire'ın açık kaynak kodunu kullanarak oluşturulmuş başka bir popüler dosya indirme ve paylaşım programıdır. FrostWire bu nedenle LimeWire çalışma tekniğinin birebir aynısını kullanır. FrostWire da tıpkı LimeWire gibi Gnutella ağı üzerinden paylaşılan dosyalar arasında arama yapabilme ve bu dosyalardan istenenleri indirebilme olanağı sunar.
İncelemeye geçmeden önce FrostWire programının son sürümünü aşağıdaki bağalantıdan indirebilirsiniz.
FrostWire kurulum dosyasını çalıştırdığımızda bazı antivirüs yazılımları kurulumun içindeki ASK araç çubuğu eklentisini solucan olarak görebilir. Bu kurulumun virüs içerdiği anlamına gelmez. Bu uyarıyı görmezden gelerek kuruluma devam edebilirsiniz.
FrostWire kurulum sırasında Java'nın 1.6 sürümünün sisteminizde olup olmadığını tarıyor. Eğer yoksa programın kurulum sihirbazı internete bağlanarak bu güncellemeyi yüklemeye çalışıyor, yükleyemezse sizden Java'yı manuel olarak yüklemenizi ve FrostWire yazılımını bu yüklemeden sonra kurmanızı istiyor.
Kurulum sonrası FrostWire, bir "Ayar Sihirbazı" ile programın genel ayarlarını yapmanıza yardımcı oluyor. Bu sihirbaz ile alınan dosyaların nereye kaydedileceği, hangi klasörlerin paylaşılacağı, programın hangi dil seçimi ile çalışacağı, sohbet topluluğunda hangi takma adı kullanacağınızı ve hangi dosya uzantılarının paylaşılacağı gibi yapılandırmaları gerçekleştirerek programı başlatıyorsunuz. LimeWire her açılışta Pro sürüme yükseltme sorusu sorarak bizi bunaltıyordu; fakat FrostWire, LimeWire'ın Pro sürümünün kodu üzerine kurulmuş olduğu için reklamlar bizi rahatsız etmiyor ve çoklu indirme özelliğinin kısıtlanmış olduğu LimeWire'ın ücretsiz sürümünün aksine FrostWire kullanıcılara bu özelliği sunuyor.
FrostWire programı LimeWire'ın mevcut yapısını genel olarak koruduğu için 25 Dil desteği FrostWire'da da mevcut. Fakat LimeWire'ın aksine kurulum dilini seçemiyoruz; dil seçimi programın kurulumundan sonra kullanıma hazır hale geliyor. Bu konuda birbirlerinden ayrılsalar da ayrılmadıkları bir nokta var: programın Türkçe halinin kötü oluşu:
Kullanımı kolay bir kullanıcı arayüzüne sahip olan programda, LimeWire'ın yeşil arayüzü mavi hale getirilmiş ve birkaç ufak değişiklik yapılmış. Örneğin; ağ bağlantı kalitesini gösteren grafiğin yanına grafiğin açıklaması eklenmiş, sekmelerin kenarlarının şekli de değiştirilmiş.
FrostWire'ın en altında bir durum çubuğu mevcut; bu çubuğun üzerinde sağ köşede entegre bir medya oynatıcısı bulunuyor; sol köşede ise ağa bağlantı düzeyinizi, dilinizi, güvenlik duvarı durumunuzu, paylaşılan dosya sayınızı ve mevcut indirme (download) ve yükleme (upload) veri akışınızı gösteren bilgi alanları bulunuyor. Bu çubuk da diğer menülerde olduğu gibi seçimize göre şekillendirilebiliyor. Çubuğun herhangi bir alanında sağ tıklayarak çubukta görünebilen bilgi alanlarından istediklerinizi seçebilirsiniz.
Frostwire programının arama ve indirme özellikleri
FrostWire artık standart haline gelmiş türlere göre arama desteği sunuyor. Arama yaparken, arama yaptığımız dosyanın türünü ses, resim, video, belge, program olarak seçebilir ya da tüm dosya türlerini seçerek bütün türlerde arama yapabilirsiniz. FrostWire oldukça detaylı aramalar yapmamıza olanak veriyor. Örneğin; ses dosyası arama seçeneğinde başlık, sanatçı, albüm, tarz ve lisans türü var ama "Daha fazla arama seçeneği" kutucuğunu tıkladığımızda karşımıza parça, tür, yıl, uzunluk, dil, veri akış hızı, açıklamalar, telif hakkı gibi çok daha fazla detay çıkıyor. Bu seçenek video dosyaları arama sekmesinde de geçerli. Burada da oyuncular, yönetmen,alt yazılar dahil birçok arama detayı bulunuyor. Arama alanlarında otomatik tamamlama özelliği mevcut. Daha önce yaptığınız aramaları görebilirsiniz. Bir harfe bastığınızda daha önce yaptığınız o harf ile başlayan aramalar listeleniyor. Arama alanında hiçbir şey yazmadan aşağı tuşuna basarak da bütün aramaları görebilirsiniz. Tabi ki gizliliğinizin korunması için arama geçmişinin silinmesi de unutulmamış. Listelenen eski aramaların hemen altında bulunan geçmişi sil tuşu ile otomatik tamamlama geçmişi silinebilir.
Arama yaptığımızda daha önce arama detaylarını barındıran menü 3 pencere içeren bir bilgi sütununa dönüşüyor. Buradaki pencerelerden de detayları seçerek istemediğimiz sonuçları eleyebiliriz. Örneğin bir video araması yaparken dosya türünü seçemiyoruz fakat bu pencerelerden birinin başlığına tıklayarak "Tür" kategorisini eklediğimizde çıkan video sonuçlarının içinden yalnızca "avi", "mp4", ya da "mpeg" gibi formatların görünmesini sağlayabiliriz.
FrostWire programında 3 çeşit arama sekmesi mevcut; anahtar sözcük girerek arama, yeni dosyaları arama, doğrudan bağlantı. Dosya türünü seçtikten sonra anahtar sözcük girişi ile detaylı aramalar yapabilirsiniz. Yeni dosyaların arandığı sekmede ise seçtiğiniz türdeki sunucuda paylaşıma yeni açılmış dosyaları listeleyebilirsiniz. Doğrudan bağlantı ile gireceğiniz IP adresi ve port numarası ile bir arkadaşınızın bilgisayarında paylaşımda bulunan dosyaları da listeleyebilirsiniz.
Frostwire, sonuçların bulunduğu listeleme ekranında yine sonuçları birçok detaya göre sıralamanıza olanak sağlıyor. Varsayılan olarak bu ekranda 9 sütun bulunmakta (kalite, # -kaynak sayısı-, lisans türü, dosya simgesi, dosya ismi, dosya türü, dosya boyutu, hız ve veri akış hızı). Yalnız burada karşımıza bir eksik çıkıyor; yatay kaydırma çubuğu yok. Bu yüzden ya az detay sütunu seçeceğiz ya da birbirine girmiş birçok detay sütununda boğulacağız.
Arama sonuçlarının altındaki pencerede mevcut indirmelerin durumunu görebilirsiniz. Burada indirmelerin hızları ve kalan süreleri gibi bilgiler bulunuyor. Bu pencereye gizleme imkanınız da var. Bu pencerede; indirmeleri iptal etmek için "iptal", duraklatma/devam ettirme "duraklat", "devam et", inmekte olan dosyanın indirme işlemi tamamlanmadan bir önizlemesini yapabilmek için "önizleme", indirdiğiniz dosyanın bilgisayarınızda nereye kaydedildiğini görmek için "göz at" ve hareketsiz yani aktarımı durmuş olan indirmelerin listeden silinmesi için "hareketsiz aç" (!) butonları mevcut.
FrostWire sohbet özelliği ile kaynak kodunu kullandığı LimeWire'dan ayrılıyor. FrostWire ile mevcut sohbet odalarını listeleyebilir ve sohbet odalarına girerek diğer kullanıcılar ile sohbet edebilirsiniz. Bunun için öncelikle seçenekler penceresinde sohbet sekmesinden "sohbete izin ver" kutucuğunu işaretlemeniz gerekiyor. Sizin gibi bu ayarı yapmış olan kullanıcıları sonuç ekranındaki sıralama sütunlarına Sohbet sütununu ekleyerek görebilirsiniz. Ayrıca IP numaraları girerek bir kara liste de oluşturabilirisiniz; böylece bu listedeki kullanıcılar size özel ileti gönderemez.
FrostWire programında içerik filtrelemesi özelliği bulunuyor. Anahtar kelimeler girerek, belirli dosya türlerini işaretleyerek, listelenmesini istemediklerinizi "gereksiz" olarak işaretleyerek istemediğiniz sonuçların listelenmesiniengelleyebilirsiniz.
Yükleme ve indirme dosya sayılarına sınır koyabilirsiniz. Program yapılandırmasında varsayılan olarak yüklenen (upload) maksimum dosya sayısı 20, indirilen (download) maksimum dosya sayısı ise 8'dir. Bu ayarları seçenekler penceresindeki "İndirmeler" ve "Yüklemeler" sekmelerinde ayarlayabilirsiniz.
FrostWire magnet ve torrent desteği de barındırıyor. Dosya menüsünden açtığınız "Magnet ya da Torrent aç" penceresine elinizdeki linkleri yapıştırarak ya da sisteminizdeki dosyaları kullanarak bu özellikten yararlanabilirsiniz.
FrostWire geliştirme ekibi LimeWire şirketi ile bağlarının bulunmadığını ve amaçlarının LimeWire şirketinin yaptırım ile karşı karşıya kalarak Gnutella ağında içerik filtrelemesi yapmasının önüne geçerek her türlü içeriğin özgür bir şekilde paylaştırılabilmesini sağlamak olduğunu söylüyor. LimeWire programındaki telif haklarının korunmasına gösterilen hassasiyet FrostWire'da gösterilmiyor. Biz yine uyarımızı yapalım: "Bu programlar yasaldır; ancak programı kullanırken meydana gelebilecek her türlü riski göz önünde bulundurmalı ve yasalar çerçevesinde hareket etmelisiniz."