Avast Home Edition 4.8



Ekleyen
cetin
Güncelleme Zamanı
03.06.2010

Sistemi zorlamayan yerleşik koruması, gelişmiş virüs taraması özellikleri ve göze hitap eden kullanıcı arayüzü gibi özelliklere sahip olan ücretsiz antivirüs yazılımı Avast Home Edition 4.8 üst düzey bir güvenlik vaat ediyor.

Üreticisi ALWIL Software firmasının açıklamasına göre 60 milyonuncu kayıtlı kullanıcıya ulaşan avast Antivirus Home Edition, ev kullanıcıları için piyasaya sunulan 4.8 sürümü ile tekrar karşımızda. ICSA Labs ve Checkmark sertifikalı avast! antivirüs Virus Bulletin Dergisinin verdiği %100 virüs yakalama ödülünü birçok kez kazanmıştır.

avast!, 32 farklı dili destekleyerek uluslararası hale gelme konusunda ciddi bir adım atmış; ancak dil seçimini kurulum sırasında ya da programın içinde yapamıyoruz. Her dil paketinin kendine özgü kurulum dosyası mevcut. Yazılımı hangi dilde kullanmak istiyorsak o dile ait kurulum dosyasını indirmemiz gerekiyor. 32 tane dil desteği barındırmayı başarmış bir yazılım daha esnek bir dil seçim şansı sunsaydı çok daha güzel olurdu.

Çoğu programda karşılaştığımız Türkçe'leştirme konusundaki farklı boyutlardaki sorunlardan biriyle avast!'ta da karşılaşıyoruz. Programı Türkçe kullanmak isteyip Türkçe kurulum dosyasını yüklüyoruz. Fakat kurulum sırasında kurulum detaylarının görüntülendiği ekranda bulunan dil paketleri ile ilgili alandaki Türkçe başlığının altında "Türkçe dil desteği" ve "İngilizce Yardım" yazarken yükleme bilgisinin gösterildiği bir sonraki ekranda ise yüklenen öğeler listesinin sonunda "Türkçe dil eki" ve "Türkçe yardım" öğeleri görünüyor. Program yüklendikten sonra yardım dosyasını açtığımızdayardımın İngilizce olduğunu görüyor ve yanlışın yükleme bilgisi ekranında olduğunuanlıyoruz.

Avast Home Edition 4.8

Kurulum sizi çok fazla zahmete sokmadan tamamlanıyor ve sistem saatinizin yanına yerleşen mavi küre ile korunmaya başlıyorsunuz. Bu mavi küreye sağ tıklayıp "avast! Antivirüs'ü başlat"ı seçerek isteğe bağlı tarayıcıyı da barındıran programın ana ekranına ulaşmak mümkün.

Avast Home Edition 4.8

Ana ekran açılırken yazılım öncelikle bellek ve başlangıç programlarını taranıyor (bu ayarı kullanmak istemiyorsanız Ayarlar penceresindeki genel sekmesinde bulunan program açılışında hafızayı test et kutucuğundaki onayı kaldırabilirsiniz).

Bellek testi bittikten sonra ya da "Bellek testini durdur" butonuna tıkladıktan sonra avast!'ın artık markalaşmış arayüzü karşımıza çıkıyor. Bu arayüz gerçekten çok hoş bir görünüme sahip. Bir medya oynatıcısına benzeyen standart arayüz önceleri biraz karmaşık gelse de kısa bir süre içinde kolayca kullanılabilir hale geliyor. Medya oynatıcılarında bulunan ve yazılımların içine medya dosyası aktarmaya yarayan "Çıkar" (Eject) butonuna benzeyen buton ile avast!'ın içerdiği özelliklerin ve seçeneklerin sıralandığı bir menü açılıyor. Bu menü, içerisinde avast!'ın pek çok özelliğine ulaşmamızı sağlayacak linkler bulunuyor.

Arayüzdeki simgelerin üzerine geldiğimizde beliren yardım ipuçları ile simgelerin ne işe yaradığı anlatılıyor. Sol sütundaki sandık simgesi virüs karantina konsolunu açıyor. Bu sandığın altındaki, görev çubuğunda da bulunan avast!'ın küre sembolü yerleşik tarayıcınınduyarlığını ayarlamanıza yardımcı oluyor.Düğmeye tıkladığımızda yanında belirlen yatay kaydırma çubuklu küçük alanda çubuk sağa sola çekilerek duyarlılık seviyesi (devre dışı bırakmaktan, yüksek seviyeye kadar) ayarlanabilir. Sol sütundaki son simge olan yıldırım sembolü ise yazılımın virüs veritabanını günceller. Sağdaki sütundaki üç simge ise isteğe bağlı tarama başlatmak için taranacak alanların seçilmesi ve tarama duyarlılığının seçilmesi gibi ayarların yapılandırıldığı menüleri açar. Bu simgeler ile sabit yerel sürücülerin, istediğiniz taşınabilir sürücülerin ve seçtiğiniz klasörlerin taranmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için taramak istediğiniz alanları ve ana ekranın üst kısmında ortaya çıkan duyarlılığı ayarladıktan sonra soldaki yine medya oynatıcılarında bulunan "Oynat" (play) tuşunu andıran düğmeye tıklayarak taramayı başlatabilirsiniz. Tarama başladıktan sonra "Duraklat" ve "Durdur" tuşları ile taramanın gidişatını kolaylıkla yönetebilirsiniz.

avast!'ın virüs karantina işini ciddiye aldığını aşikâr. Girilen konsolda karantinaya alınmış dosyalar ile ilgili pek çok işlemi yapabilmek mümkün.



Detaylı Ayarlar

Avast Home Edition 4.8

avast! ücretsiz olmasına rağmen oldukça detaylı ve özelleştirmeye açık bir yerleşik koruma sunuyor. Sistem çubuğundaki avast! simgesine çift tıklayarak girdiğimiz erişimde tarama ekranı deneyimsiz veya detaylara boğulmak istemeyen kullanıcılara hitap ediyor. Bu ekranda yerleşik korumayı duraklatabilir, sona erdirebilir ya da yerleşik korumanın tarama duyarlılığını ayarlayabiliriz (normal ve yüksek olarak). Ya da "Ayrıntılar..." butonuna tıklayarak erişimde tarayıcının ileri düzeykullanıcılara hitap eden daha detaylı yapılandırmalar barındıran ekranına geçebiliriz. Bu ekranda ağ kalkanı, anlık mesajlaşma, internet posta, Outlook/Exchange, P2Pkalkanı, Standart kalkan ve Web kalkanı gibi sağlayıcıları detaylı bir şekilde yapılandırma olanağına sahibiz. İstediğimiz sağlayıcıyı duraklatabilir/tekrar başlatabilir; sağlayıcıların duyarlılık düzeylerini birbirlerinden bağımsız olarak ayarlayabilir; istediğiniz saylayıcıyı sonlandırabilir ya da kişiselleştirebiliriz. Örneğin; istediğimiz anlık mesajlaşma programlarının yerleşik koruma kapsamı dışında tutulmasını ya da Web kalkanı özelliğinin belirlediğimiz URL'leri taramamasını sağlayabiliriz.

avast! ayarlar penceresinde bulunan genel, görünüm, karantina konsolu, onaylar, dil, sesler, günlük, hariçler, güncelleme (temel), güncelleme (bağlantılar), uyarılar, rapor dosyası, SMTP ve sorun bulma gibi kategorilerin altındaki seçenekler ile avast!'ı esnek bir şekilde yapılandırmamız mümkün.

avast!'ın medya oynatıcısına benzer arayüzünden bahsetmiştik. Fakat yazılımın sağladığı geniş tema desteği sayesinde bu arayüz ile çalışma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Kurulum ile birlikte gelen ikinci bir tema ile farklı bir avast! deneyimi yaşamak mümkün. Çok daha farklı temalar ile, daha farklı arayüzler edinmek istiyorsanız üreticinin sitesinden isteğinize göre görünüm (skin) dosyaları indirebilirsiniz. Hem de bu şekilde antivirüs gibi ciddi bir programı biraz daha eğlenceli hale getirme olanağına sahip oluyoruz. Belki ALWIL Software firmasının da istediği budur.

Yazılımın bir diğer özelliği de şifre ile korunabilmesi. Belirleyeceğiniz bir şifre ile başkalarının yazılıma erişimini engelleyebilirsiniz.

avast!'ın açılış anı taraması sayesinde Windows yüklenirken gerçekleştirilen detaylı taramalar virüslerin çalışmaya başlamadan silinmesini sağlayarak çok daha etkili bir koruma sağlıyor.

Virüs Kurtarma Veritabanı

Virus Recovery Database (VRDB) özelliği ise avast!'ın, bütün güvenlik önlemlerine rağmen sisteminize virüs bulaşması olasılığına karşı aldığı bir önlemdir. VRDB ile dosyalarınızın gerçek durumları ile ilgili bilgileri depolayan avast! bu dosyalara virüs bulaşması durumunda VRDB'nin yardımı ile dosyaları eski hallerine döndürerek virüslerden kurtulmalarını sağlar. Bu veritabanını manuel olarak oluşturabileceğiniz gibi iki şekilde otomatik de oluşturabilirsiniz: Bilgisayar bekleme konumundayken ya da ekran koruyucusu çalışıyorken... Bu ayarı sistem çubuğunda bulunan içinde "i" harfi bulunan küre şeklindeki "avast! virüs kurtarma veritabanı üreticisi"nin simgesini sağ tıkladığımızda ortaya çıkan menüden gerçekleştirmek mümkün. Ayrıca bu menüden "ana avast! simgesi ile birleştir"i tıklayarak sistem çubuğunda yalnızca içinde "a" harfi bulunan mavi küre şeklindeki avast!'ın ana simgesinin kalmasını sağlayabiliriz.

Programı kaldırmak istediğimizde avast!'ın ilginç bir özelliği ile karşılaşıyoruz. Program kaldırma işleminin bir zararlı yazılım tarafından gerçekleştirilmeye çalışılabileceği ihtimaline karşı bir uyarı iletisi görüntülüyor. Ekranınızın tamamı siyah bir perde ile kaplanıyor ve kaldırma işlemine devam edip etmediğinizi soran iletide "Hayır" butonunun yanında bir sayaç bulunuyor ve bu sayaç 25'ten geriye doğru sayıyor. Eğer 25 saniye içinde herhangi bir tuşa basmazsanız kaldırma işlemi gerçekleştirilmiyor.

Avast Home Edition 4.8

avast! pek çok önemli test firmaları tarafından gerçekleştirilen testlerde iyi performanslar sergilemiş ve aldığı ödüllerle adından söz ettirmiş bir yazılım. Üstelik, sistemizorlamayan yerleşik koruması sayesinde size bilgisayarınızı güvenle kullanma olanağı sunuyor ve ücretsiz antivirüs yazılımları arasında önemli bir yere sahip. Ücretsiz olmasına rağmen casus yazılım, kötü niyetli yazılım ve rootkit koruması sağlaması da avast!'ı çekici kılan diğer özellikler. avast! Home Edition 4.8; ücretsiz, sistemi yormayan, kullanıcıya güven veren bir o kadar da göze hitap eden antivirüsçözümü arayanlar için güçlü bir seçenek.