Panda Cloud Antivirus



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
16.11.2009

Panda'nın Nisan ayında beta sürümünü kullanıma sunduğu "Panda Cloud Antivirus" ismini son birkaç yılın sık kullanılan terimlerinden birisi olan "Cloud Computing"'ten alıyor. "Panda Cloud Antivirus"'ü oldukça bulutlu bir havada sizin için inceledik.

Panda Cloud Antivirus

Türkçe'ye "Bulut Programlama" şeklinde çevirebileceğimiz Cloud Computing kavramını en basit haliyle; veri ve uygulamaların yerel sürücülerde depolanmadan merkezi şekilde oluşturulması ve düzenlenmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Bulut Programlama'nın son yıllarda popüler bir kavram haline gelmesine ise internet teknolojilerindeki gelişmenin yol açtığını söylemek yanlış olmaz. Google'ın 2010 yılında piyasaya süreceği Google işletim sisteminin bir Bulut Programlama uygulaması olacağı biliniyor. Bunun yanında Microsoft'un da Windows 7'den sonra Bulut Programlama ile çalışacak yeni bir işletim sistemi geliştirme amacında olduğunu hatırlıyoruz. Yine geçtiğimiz aylarda Yahoo, Intel ve HP güçlerini birleştirerek Bulut Programlama için bir ar- ge ortaklığı oluşturmuşlardı.

Tüm bu gelişmelerin devamı olarak Panda yeni virüs koruma programına Cloud ismini verdi çünkü; Panda Cloud Antivirus klasik anti- virus programlarının yaptığı gibi bir virüsü tespit edip kendi sunucularında analizini yaptıktan sonra kullanıcılara kendi güncellenmiş virüs veri tabanını güncellemeler vasıtasıyla iletme yöntemini kullanmıyor. Panda Cloud Antivirus bunun yerine; bir virüsü tespit eder etmez merkezi sunucularında işleyerek tüm kullanıcılara anında iletebiliyor. Bu şekilde, kullanıcı ve labaratuvar arasındaki bağ sürekli olarak etkileşimde kaldığı için gerçek zamanlı koruma sağlanmış oluyor. Panda Cloud Antivirus'un bu anlamda internetin sunduğu interaktivite imkanını sonuna kadar kullanma amacında olduğunu söyleyebiliriz.

Bulut Programlama programın daha az enerji harcayan, daha hızlı çalışan ve sistem kaynaklarını minumum düzeyde kullanan bir uygulama olmasına imkan veriyor.

Kurulum

Kurulum
Yaklaşık 20MB boyutundaki programın kurulumu ortalama 3.5- 4 dakika sürüyor. Windows 7 uyumluluğunu tam sağlayan Panda Cloud Antivirus'u kurduktan sonra ekranınıza gelecek bilgi kutucuğunda "Create your free account here" bağlantısına tıklayıp gerekli bilgileri doldurduktan sonra e- posta adresinize hemen gelecek bağlantıyı onaylamanız gerekmekte. (Ücretsiz bir program için çok zor bir prosedür olmasa gerek.) Diğer hemen tüm programlarında Türkçe seçeneğiyle karşımıza çıkan Panda, Cloud'a henüz Türkçe dil seçeneği eklemedi.

Kurulum için bir sefere mahsus kayıt olmanız gerekiyor

Panda Cloud Antivirus

Arayüz- Tarama Performansı

Arayüz

Her seviyeden kullanıcının rahatlıkla kullanabileceği arayüz gerçekten çok sade ve düzenli. Burada yeşil renk; bir anti- virus programı klasiği olarak bilgisayarınızın güvende olduğunu ifade ederken, kırmızı renk; bilgisayarınız için çanların çaldığı anlamına geliyor.

Panda Cloud Antivirus arayüzü

Panda Cloud Antivirus'ün arayüzü 4 ana sekmeden oluşuyor:

  • Settings (Ayarlar) kısmında, bilgisayarınızın internet bağlantısını sürekli olarak gözlem altında tutabilir Panda'nın sürekli virüs kontrolü yapması için gerekli izinleri belirleyebilirsiniz.

Settings (Ayarlar)

  • Scan (Tarama): Dosya bazlı tarama veya isteğe bağlı olarak tüm bilgisayarı hızlı tarayabileceğiniz Panda Cloud sekmesidir.

Scan (Tarama)

Tarama Performansı

Programın tarama sekmesini incelerken bir performans testi yapmak farz olmuştu. Sonucu hemen söyleyelim. Panda Cloud; "Scan other items..." butonuna tıklayarak seçtiğimiz 70MB boyutundaki çalıştırılabilir bir dosyayı 3,5 saniyede, "Quick Scan" seçeneği ile toplam boyutu 64GB olan (55GB boş) 6139 dosyadan oluşan hard diski 7 dakika 30 saniyede taradı. Hızlı tarama sırasında CPU kullanımı %85'e kadar yükseldiyse de tarama boyunca ortalama %65 civarında kaldı. Bu oran biraz yüksek gibi gözükebilir ama korkmaya gerek yok çünkü; Panda Cloud arka planda tek başına çalıştığında CPU kullanımı %2'nin üzerine çıkmıyor.(*)

Panda Cloud Antivirus- Tarama ekranı

(*) (Test bilgisayarı: Intel Pentium 4, 3.00Ghz işlemci, 288MB RAM, 64GB hard disk (55GB boş)

İşletim sistemi: Microsoft XP Professional Service Pack 3

Arayüz- Diğer

  • Report (Rapor): Panda tarafından sürekli güncel tutulan ve son 24 saat, son bir hafta, son bir ay seçenekleri ile sisteminizin geçmişte karşılaştığı tehlikeleri gözlemleyebileceğiniz menü sekmesidir. Bu kısmda "See the events report" başlığına tıklayarak program ile geçmişte yapmış olduğunuz tüm işlemlerin bir raporuna da erişebilirsiniz.

Panda Cloud Antivirus

  • Important- Correct: Bu sekme bir çeşit alarm işlevi görür. Bilgisayarınızı açtığınızda veya çalışmalarınız sırasında Panda Cloud tarafından yeni bir virüs oluşumu tespit edildiyse ve tehlikenin tamamen bertaraf edilmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekiyorsa Panda sizi bu sekme aracılığıyla uyarır ve tek bir butona (Restart computer) basarak bilgisayarı yeniden başlatmanızı sağlar.

Panda Cloud Antivirus- Uyarı

Arayüz- Detay

Panda Cloud Antivirus'un sade kullanımına yakışır biçimde ekrana gömülmüş durumda gördüğümüz sağ altaki çöp kovası; Panda tarafından etkisiz hale getirilmiş programların bir listesine ulaşabilmemizi sağlar. Buraya tıkladıktan sonra gelen listedeki potansiyel zararlı uygulamayı silebilir veya kullanmak üzere serbest bırakabilirsiniz.

Aşağıdaki videoda Panda Cloud tarafından programlar.com test bilgisayarında önceden tespit edilmiş bir zararlı uygulamayı nasıl sildiğimizi görebilirsiniz.

Panda'nın Ortak Aklı: Collective Intelligence

Panda'nın 2007 yılından beri geliştirdiği ve Collective Intelligence (Ortak Zeka) adı verilen yapı Panda Cloud Antivirus'te bulunan bulut yapısının bir tamamlayıcısı olarak programın en spesifik yanlarından birisini oluşturuyor.

Ortak Zeka

Ortak Zeka, binlerce kullanıcının zararlı yazılımlara karşı ortak bir sanal akıl geliştirmesine yardımcı olan teknolojiye verilen isim ve Panda bu konuda çok iddalı. Şirketten yapılan açıklamaya göre; bulut yapısının daha verimli çalışmasını sağlayan Ortak Zeka ile henüz yeni tespit edilmiş bir virüs en geç 6 dakikada tanımlanarak tüm kullanıcılarla aynı anda paylaşılabiliyor. Bu şekilde günde 50.000 adete kadar yeni zararlı yazılım işlenebilecek.

Ortak Zeka veri tabanındaki güncellemeler, web üzerinden de sürekli olarak izlenebiliyor. Dakika dakika son virüs durumlarını alabileceğiniz bu ekran, bir çeşit virüs hava durumu olarak nitelendirilebilir. Tabi Panda Cloud Antivirusu kullanıyorsanız bu ekranı izlemenize gerek yok çünkü program; burada gösterilen tüm yeni zararlı yazılımları bilgisayarınızda kurulu durumdaki uygulamaya anında aktarıyor.

Değerlendirme

Panda Cloud Antivirus bulut yapısı ve Ortak Zeka gibi virüs koruma programlarının aslında tümünün yapmaya çalıştığı yeniliklerin ilk uygulamalarından birisi olarak gayet başarılı ve denemeye değer bir program. Zararlı yazılımların çok büyük ölçüde web tabanlı olarak yayıldığını düşündüğümüzde bir virüs koruma programının da web tabanlı olması aslında bir nevi gereklilik bile sayılabilir. Tabi internete bağlanabiliyorsanız...

Panda Cloud Antivirusburaya tıklayarak indirebilirsiniz.