Programlar.com'un 2010'daki Favorileri



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
01.03.2011

Programlar.com editörlerinin 2010 yılında en çok kullandıkları, beğendikleri programlar...

Programlar.com\ un 2010 Tercihleri

Her sene biterken yazılı ve görsel medyada o senenin en çok ses getiren olayları, en çok izlenen filmler, en beğenilenler kısacası senenin enleri bir şekilde işlenir. Genelde bu listeler, içerik arayan editörler için bulunmaz nimettir çünkü sene boyunca yazılmış yazılardan, görüntülerden derleme yapılıp kısa sürede bir enler listesi hazırlanır. Bu listeler hem kısa sürede yapılabilir ki editör o gün biraz rahat eder hem de okuyucular ve izleyiciler için hafızaları tazeleyen ilgi çekici bir içerik oluşturulmuş olur.

Programlar.com'da 2010'a dair bu tarz birkaç haber ve makale yayımladık değil ancak bu sefer ki biraz farklı. Bu kez Programlar.com editörleri olarak 2010 yılında en çok kullandığımız ve en beğendiğimiz üçer programı yani direkt kişisel tercihlerimizi siz okuyucularımızla paylaşmak istedik. Klasik iyi programlar yazılardan farklı olarak da daha çok programların direkt olarak bizim için ne ifade ettiğini yazdık. İşte Programlar.com editörlerinin 2010'daki program tercihleri:

Deniz Negiş

Programlar.com\ un 2010 TercihleriMipony: İnternetten bir şeyler indirmek kendi alanında bir uzmanlık haline geldi diyebiliriz. Ağırlıklı olarak E-mule kullansam da kimi büyük dosyalar için Rapidshare, Hotfile vb. gibi siteleri kullanmak gerekiyor. Bunun için uzun süre önce keşfettiğim ve o günden bu yana daha da gelişen Mipony, favori programımdır. Basit kullanımı, indirme linklerini kopyaladığınızda otomatik olarak algılaması, yarım kalan indirmeye daha sonra devam etmesi vb. özellikleri ile oldukça kullanışlı. Özellikle benim gibi internette bir şey yapmadığınız her an download yapan ve 7/24 çalışan çalışan bir makineniz varsa Mipony vazgeçilmez programınız olabilir.


Programlar.com\ un 2010 Tercihleri

HoverZoom: Günümüzde her alanda olduğu gibi İnternet'te de hız ve pratiklik çok önemli. Yavaş yavaş gönlümde Firefox'un yerini alan Chrome'da çok beğendiğim bir eklenti bulunuyor. İstisnalar hariç hemen her internet sitesinde pek çok çeşit görsel bulabilirsiniz. Çoğu zamanda beğendiğiniz bir görsele tıkladığınızda görseli orijinal boyutlarında görebilirsiniz. Ancak bu resim, ya var olan sayfada açılarak daha sonra sizi geldiğiniz sayfaya geri dönmek zorunda bırakır ya da yeni bir sayfada açılır. Hoverzoom farenin imlecini görselin üzerine getirdiğinizde resmin orijinal boyutlu halini direkt olarak sayfanın üzerinde açarak kullanıcıyı en az bir tıklamadan ve yeni sayfa açılmasından kurtarıyor. Resim galerilerini sadece farenizi ufak resimlerin üzerine getirerek gezebiliyorsunuz. Bir tıklamadan ne olacak diye düşünebilirsiniz ama HoverZoom'u kullanmaya başladıktan sonra ne kadar pratik bir araç olduğunu görüyorsunuz.


Programlar.com\ un 2010 Tercihleri

Microsoft Office Live: Son tercihimin doğrudan işimle ilgili olduğunu söyleyebilirim. Programlar.com için ya da başka işlerim için yazdığım tüm yazıları artık Microsoft'un Office Live hizmetinde hazırlıyorum. Ücretsiz olarak kullanılabilen Office Live ile Microsoft'un her kullanıcıya atadığı SkyDrive adlı 25 GB'lık alan üzerinde basit Word, Excel, PowerPoint ve One Note belgeleri oluşturabiliyorsunuz. Basit dediğime aldanmayın, en temel işlevler bulunduğundan Office Live ile online ve ücretsiz, işevsel bir ofis paketiniz olmuş oluyor. Yazıları Skydrive'da depolayarak güvenliklerini sağlamış oluyorsunuz. Aslında benzer bir hizmet Google Docs'ta da uzun süredir mevcut ki Office Live'dan önce uzun süre saçımı başımı yolarak kullandım. Office Live'da Google Docs'ta bulunan her işlev olmasa da Türkçe imla denetimi ve sorunsuz kullanımı ile Google Docs'tan çok daha kullanışlı. Hatta bu yazıyı bile Office Live'da yazdığımı söyleyebilirim.


Recep Üst

Programlar.com\ un 2010 TercihleriEasyWords: Kelime Ezberleme Programı olan EasyWords, basit ama kullanışlı yapısı ile 2010'da en çok kullandığım programlardan biri. En beğendiğim üç program biri olarak seçmemin nedeni EasyWords sayesinde kendimi geliştiriyorum. Dil öğrenmede kullandığım EasyWords, bir kaç dakika ara ile sorduğu sorular sayesinde kelime dağarcığımı geliştiriyor ki bu sayede kelime çalışırken sıkılmıyorum. Başka işlerle uğraşırken de kelime çalışmış oluyorum. Programın bir çok dil desteği bulunuyor fakat programda bulunan kelimeler yetersiz kaldığı zaman veya başka kelimelere yoğunlaşmak istediğim zaman kelime ekleme özelliğini kullanarak kendi sözlüğümü oluşturabiliyorum. Öğrenmeyi basitleştiren bir program olmasının yanı sıra zamanımı iyi değerlendirmemi sağlıyor.


Programlar.com\ un 2010 Tercihleri

Microsoft Security Essentials: Bu programı seçerek ilginç bir seçim yapmış olabilirim yalnız herkesin donanımı olağanüstü olmuyor maalesef. Bir sürü meşhur antivirüs programının yerine Microsoft Security Essentials'ı seçmemin nedeni sistemimi korurken bilgisayarı kasmamasıdır. Microsoft Security Essentials hem verimli hem de ücretsiz. Microsoft'un güncellemeleri de cabası...


Programlar.com\ un 2010 Tercihleri

TiViBu TV Player: TiViBu programı gelişmekte olan bir TV izleme programıdır. TiViBu'da en sevdiğim özellik kaçırdığım dizilerin tekrarını izleyebilmem ve "Kirala İzle" ya da "Seç İzle" bölümlerinde istediğim, beğendiğim filmi uğraşmadan ve beklemeden izlememdir. Göze çarpan en önemli özelliklerinden birisi de "geriye sarma". Bu özellik ile filmde bir yeri kaçırdığım zaman geriye sarabiliyorum. Programın özelliklerinin kullanışlı olmasının yanı sıra video kalitesi de oldukça iyi.


Ömer Yaşaroğlu

2010 yılında en çok kullandığım 3 programı seçmek kolay olmadı ama sonunda bana göre yararlı ve en çok iş gören bu 3 programı seçtim ve neden bunları seçme gereği duyduğumu ayrı ayrı olarak kısaca yazdım:

Programlar.com\ un 2010 Tercihleri

Adobe Photoshop CS5: İlk olarak Adobe Photoshop CS5. Resim, fotoğraf gibi görselleri düzenlemekle çok uğraştığımdan dolayı, Photoshop gibi bir programı kullanmak zorunluluk gibi bir şey oluyor. Bu yüzden ilk sırada Photoshop'a yer veriyorum. Photoshop kullanmak için profesyonel olmaya gerek yok. Bu programı hiç kullanmamış biri bile programdaki filterleri ve diğer özellikleri kurcalayarak bir çok güzel görsel oluşturabilir. Gün geçtikçe kendinizi geliştirebilir ve yavaş yavaş bu programın ustası olabilirsiniz.


Programlar.com\ un 2010 TercihleriUtorrent: Eğer internetten yoğun olarak çeşitli "dosya"lar indiriyorsanız; torrentler sık başvurduğunuz kaynaklar oluyor. Çok sayıda torrent programı içinde de Utorrent, ufak boyutu ve pratik oluşu ile benim için vazgeçilmez.


Programlar.com\ un 2010 TercihleriTeamViewer: Ve son olarak uzak masaüstü programı TeamViewer. Her zaman gerekli bir programdır. Evdeki bilgisayara ait TeamViewer ayarlarını yapıp, istenilen yerden bilgisayarınıza bağlanabiliyorsunuz. Sadece ev değil örnek olarak bir arkadaşın bilgisayarında ki sorunları gidermek içinde TeamViewer'ı kullanabiliriz. Programın ücretsiz olması da cabası.


Özgür Kara

Programlar.com\ un 2010 Tercihleri

Free Download Manager: Bana göre program oldukça kullanışlı. Eş zamanlı bağlantı ile internet hızımı verimli kullanmamı sağlıyor. İndireceğim linkleri tek tek programa aktarmadan kendisi linkleri algılayabiliyor. En sevdiğim özelliklerinden birisi de Youtube, Google Video, Dailymontion gibi sitelerden belirlenen formatta video indirebilmesi. Ücretsiz olması programı daha da vazgeçilmez kılıyor.


Programlar.com\ un 2010 TercihleriRevo Uninstaller: Bilgisayarıma yüklediğim dosyaları tamamen silindiğine emin değilim diyorsanız Revo uninstaller'ı size önerebilirim. Program dosyaları kaldırırken kayıt girdilerini ve gereksiz dosyaları da silerek tam anlamı ile hard diskinizi temizliyor. Ayrıca ekstra olarak benim gibi internette fazla dolaşanlar için internet geçmişini ve gereksiz dosyaları silerek sürücü alanınızı da arttırabiliyorsunuz. Benim bilgisayarımda program ekle kaldırın yerini Revo uninstaller alıyor. Kolay kullanımı sayesinde zorlanmadan kullanabilirsiniz.


Programlar.com\ un 2010 TercihleriMozilla Firefox: Benim için vazgeçilmez bir tarayıcı olan Firefox, açık kaynak kodlu yapısı sayesinde bir çok eklentisi bulunuyor. Performansı ve eklentileriyle gönüllere taht kuran Firefox, işlemciyi yormuyor. Arayüzünü ayarlayabilmeniz oldukça güzel. Varsayılan tarayıcı seçmeme gerek yok çünkü Firefox benim için her zaman varsayılan tarayıcı olmuştur ve görünüşe göre 2011'de de öyle olacak.