Cep telefonları tuğla gibi modellerden dokunmatik ekranlara büyük bir hızla gelişti. Peki bu hızlı gelişme önümüzdeki 30 yıl boyunca ne gibi yenilikler doğuracak? Cep telefonu firmalarının konsept tasarımları gelecekte nasıl cihazlar kullanacağımıza dair ipuçları veriyor. İşte her biri farklı ve özel yenilikler sunan konsept cep telefonları:
1. Mozilla Seabird
Seabird, Mozilla Labs grubunun geniş bir kitleden aldığı geri bildirimler sonucu oluşmuş, bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi duran bir cep telefonu. Seabird'in en dikkat çeken özelliği yan taraflarında sanal klavyeyi istediğiniz yüzeye yansıtabilen iki projektörünün olması. Bu projektörler sayesinde dokunmatik ekranla kullanımı pek de pratik olmayan küçük sanal klavye yerine gerçek boyutta bir klavye kullanabiliyorsunuz. Işıktan oluşan klavyenin havası da bir başka oluyor ki orası ayrı...
Bir diğer yenilikçi aparat ise uzaktan kumanda / fare olarak da kullanılabilen entegre Bluetooth aracı. Telefonun arkasına takılabilen bu küçük araç için cep telefonu faresi de diyebiliriz.
Tanıtımda bahsedilen diğer teknik özellikler şunlar: 3.5mm jak ve mini USB girişleri, kablosuz şarj. Ne yazık ki Mozilla'nın Seabird'ü çıkartmak gibi bir planı yok. Ancak tasarımdaki bluetooth cihaz ve projektörleri gelecekteki cep telefonlarında görebiliriz.
Nokia Kinetic
Tasarım öğrencisi Jeremy Innes-Hopkins'in çalışması olan Nokia Kinetic adlı cep telefonunun kıvrımlı biçimi sadece estetik olsun diye yapılmamış. Bir mesaj ya da arama geldiğinde kasanın içindeki ağırlığın konumu bir elektro-mıknatıs tarafından değiştirilerek telefonun ayağa kalkması sağlanıyor. Aynı işlem görüntülü konuşma ya da video izlerken de yapılabiliyor ki bu da telefonu elinizde tutmadan rahat bir görüş açısı elde etmenizi sağlıyor.
Eğer mesajı okumak istemiyor ya da gelen aramayı cevaplamak istemiyorsanız tek yapmanız gereken telefonu nazikçe geriye itmek...
Nokia'nın bu konsept çalışmayı hayata geçirip geçirmeyeceğine dair henüz bir bilgi yok ama gelen aramaları elinizin tersiyle cep telefonunu ittirerek reddetmek, oldukça tatmin edici olabilirdi.
Kinneir Dufort Revive
İngiliz tasarım firması Kinneir Dufort "Revive" (Diriltme) fikri oldukça basit bir fikirden yola çıkıyor. Bilgisayar parçaları gibi cep telefonu parçalarını daha yeni sürümlere yükseltebilmek...
Eski cep telefonunuzu verip yenisini almak yerine eskiyen parçaları yenileriyle değiştirebilir (örneğin batarya), ya da daha gelişmiş yeni parçalar ekleyebilirsiniz (örneğin eski kamera yerine yüksek çözünürlüklü yeni bir tane).
Kinneir Dufort bu şekilde tüketicilerin kendi cep telefonlarına daha çok sahip çıkacağını söylüyor. Konsepte göre değişimlerde kullanılacak parçalar, deri gibi eskidikçe güzelleşen türden olabilir.
Kinneir Dufort, mobil pazarına farklı bir tüketim mantığıyla yaklaşıyor. Bu şekilde eskiyen telefonlar tümüyle çöpe gitmekten kurtuluyor. Özellikle cep telefonlarına bağlanıp kalanlar ve çevreciler için uygun bir seçenek olabilir ama ayda bir telefon değiştirmeyi sevenler yanına dahi yaklaşmayacaklardır.
HTC 1
Andrew Kim, HTC 1'i tasarlarken tam bir donanım ve yazılım uyumu sağlamayı amaçlamış. Donanım ve yazılım basitlik, sadelik bakımından tam bir uyum içindeler. Cep telefonunun alt kısmı döndürülebilir bir ayaklık vazifesi görülebiliyor. Kullanılmadığı anlarda yerine takılarak telefonun sadece ve şık görüntüsü korunuyor. Ayaklık, telefonun dik durmasını sağlayarak video izlemeyi kolaylaştırıyor ve cep telefonunuzu dik duran normal bir alarmlı saat gibi kullanabilmenizi sağlıyor.
HTC'in malzemeleri özel (cam, pirinç) ve kalitesi üst düzey olacak. Andrew Kim telefonun "kaliteli ve pahalı bir saat" gibi olacağını belirtiyor.
Tasarımda temizlik hastalarının bayılacağı ilginç bir özellik de bulunuyor. Telefon şarj olurken üzerindeki bakterileri öldürmek için UV ışınları yayacak.
Synaptics Fuse
Synaptics Fuse, hiçbir şeyle olmasa bile tasarıma dahil olan şirket sayısıyla da yeterince etkileyici. TheAlloy tasarım çalışmasını finanse etmiş. 3D ortam sağlayan kullanıcı ara yüzü TheAlloy ve TAT tarafından geliştirilmiş; Immersion stratejik geri-bildirimde bulunmuş ve Texas Instrument'S OMAP 3630 işlemcili telefonu üretmiş. Yani listedeki diğer telefonların aksine Synaptic's Fuse elle tutulabilir gerçek bir telefon.
The Fuse özellikle tek elle kullanım için geliştirilmiş ve dokunmatik teknoloji; 3D grafikler; güç, kavrama, yakınlık algılayıcıları ile donatılmış.
Telefonun arkasındaki dokunmaya duyarlı yüzey, tek elle kullanıma olanak sağlıyor. Kullanıcılar arkadaki zemine dokunarak ekrandaki ara yüzde gezebiliyorlar. Telefonun yanlarındaki kavrama algılayıcıları ile de çevirme ve kaydırma yapılabiliyor.
Synapsis tasarımlarının; günümüz cep telefonlarındaki dokunmatik temelli etkileşimi, sonraki adıma yani insan - cihaz etkileşimine taşıdığını belirtiyor.
BONUS: iPhone 5
Bu tam bir tasarım olmasa da WaterWorks'ün hazırladığı ve gelecekte iPhone'un nasıl olabileceğini gösteren ufak videosunu paylaşmak istedik.