Operatör şirketler tarafından gerçekleştirilen büyük altyapı yatırımları yanında son tüketiciye yönelik büyük reklam kampanyalarıyla hayatımıza giren 3G teknolojisi kapsama alanını giderek genişletiyor.
"Third Generation" (Üçüncü Nesil) tamlamasının kısaltması olan 3G'yi, GPRS ile başlayan ve gelişerek EGPRS (Edge) adını alan 2G veri aktarma teknolojisinin bir devamı olarak tanımlayabiliriz. İletişim sektöründe veri aktarımı alanında yaşanan hızlı gelişme özellikle mobil tabanlı olarak çok daha fazla hizmetin verilebilmesini mümkün hale getirdi. Başta Avrupa, ABD ve Japonya olmak üzere birçok ülkede yaklaşık 6- 7 yıldır kullanılmakta olan ve kullanıcılara daha geniş bant genişliğinden daha hızlı veri aktarma imkanı sağlayan 3G ile biz Türk kullanıcılar 2009 Temmuz ayında resmen tanıştık.
2010 yılında 3G teknolojisinin de ilk olarak kullanılmaya başlandığı Japonya'yla birlikte Kanada ve Çin dahil 8 ülke daha 4G teknolojisini kullanmaya başlayacaklar. 3G Türkiye'de henüz yeni olduğu için 4G'den en iyi ihtimalle 5 yıl sonra faydalanmaya başlayacağımızı varsayarak o zamana kadarki dönem için 3G uyumlu bir telefon seçmek şart gibi gözüküyor.
3G kullanmak isteyen kullanıcıların; 3G uyumlu bir cep telefonuna ve kullanım alışkanlıklarına uygun 3G tarifesi sağlayan bir 3G operatör paketine sahip olmaları gerekiyor. Bir de dizüstü bilgisayardan 3G altapısı ile internete bağlanmak isteyenler olacaktır ki; bu kullanıcıların nelere ihtiyacı olduğunu yazının son bölümünde okuyabilirsiniz..
Yazının Telefon Seçimi, Operatör Seçimi ve Bilgisayardan 3G İnternete Bağlanma bölümlerine geçmeden önce 3G ile yapabileceklerimizi kısaca hatırlayalım, 3G ile:
- (3G bağlantının olduğu her yerden!) Hızlı bir şekilde internete bağlanılabiliyor,
- Görüntülü konuşma yapılabiliyor,
- TV izlenebiliyor
- Öncelikle, eğer amacınız bilgisayardan internete 3G ile bağlanmak ise bir telefon satın almanız gerekmediğini hatırlatmakta fayda var.
- Satın almayı düşündüğünüz telefonun özellikleri içinde; 3G, WCDMA, UMTS veya IMT 2000 ibarelerinden birinin geçmesi telefonun 3G uyumlu olduğu anlamına gelmektedir.
- Eğer 3G kullanarak internet üzerinden televizyon ve video izlemeyi amaçlıyorsanız satın alacağınız telefonun ekranı olabildiğince büyük olmalı,
- Yine TV ve video izlemek isteyenler için önemli bir kriter olarak; telefonun ekran çözünürlüğünün yüksek olması TV izlemeyi daha keyifli bir hale getirecektir.
- Bazı 3G uyumlu telefonlarda Mobil TV hizmeti kullanılamamaktadır. Almak istediğiniz telefonun Mobil TV desteğine sahip olup olmadığını satıcıya sormalısınız.
- 3G teknolojisiylle kullanacağınız hizmetler şimdiye kadar alışık olduğunuzdan daha fazla enerji tüketirler. Bu bakımdan; satın alacağınız cep telefonunun pil süresinin uzun olmasına dikkat etmelisiniz.
- Telefon satın alma sürecini operatör seçimiyle paralel bir şekilde sürdürmelisiniz. GSM operatörlerinin kontratlı paketleri sayesinde 3G telefonlar piyasada satıldığından daha makul fiyatlara edinilebiliyor.
- Eğer 3G'nin sağladığı görüntülü konuşma avantajından faydalanmak istiyorsanız satın alacağınız telefona ait kamera, telefonun ön kısmında (veya hem ön hem de arka kısmında) bulunmalı. Bir telefonun 3G uyumlu olması o telefon ile görüntülü konuşma yapılabileceği anlamına gelmiyor. Bu duruma en klasik örnek iPhone 3G olarak gösterilebilir. iPhone 3G cihazda bulunan kamera telefonun arka kısmında bulunduğu için bu telefona sahip kullanıcılar operatörlerin sunduğu görüntülü konuşma hizmetinden faydalanamıyorlar (Ayna kullanarak mümkün:)
- Telefon yanında dizüstü bilgisayardan da internete bağlanmak gibi bir düşünceniz var ise satın alacağınız telefonun bilgisayar eşleştirme özelliği olup olmadığını sorgulamalısınız. Bu sayede (Vınn, Jet vb) herhangi bir harici aparata ihtiyaç duymadan bilgisayarınızdan 3G ile internete bağlanabilirsiniz. (Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi de yazının son sayfasında inceleniyor.)
- Piyasada çok sayıda bulunan klonlanmış telefonlar yüzünden zarara uğramak istemiyorsanız telefon için fatura edinmeli ve fatura üzerindeki IMEI numarasının telefondakiyle aynı olmasına dikkat etmelisiniz.
Her bir operatöre ait 3G tarifesine değinmeden önce 3G servis sağlayıcı seçerken genel olarak nelere dikkat edilmesi gerektiğini kısaca özetleyelim:
- Her üç operatör de şu anda sadece il merkezlerine 3G hizmeti vermektedir. Eğer şehir merkezine uzak bir yerde ikamet ediyorsanız 3G hizmetinden faydalanamayabilirsiniz. Bu ölçüye rağmen 3G kapsama alanının hergün biraz daha genişlediği de malumunuz. Bulunduğunuz bölgenin 3G kapsama alanı içinde olup olmadığını öğrenmek için ilgili GSM operatörünü arayarak net bilgi alabilirsiniz.
- 3G tarifelerinde bildiğimiz klasik mantıktan farklı olarak hem download (indirme) hem de upload (yükleme) işlemlerinin kotaya dahil olduğunu unutmayın. 3G ile internette sörf yaparken veya yayın izlerken klasik internet kullanım alışkanlıklarınızı baz alırsanız çok yüksek faturalarla karşılaşabilirsiniz.
- 3G hizmeti veren tüm operatörlerde 3G üyeliği ücretsizdir ama 3G kullanımı ücretlidir. Yani cep telefonunuza gelen bilgilendirme mesajlarında yazan "ücretsiz kayıt" ibaresine aldanarak açacağınız 3G aboneliği sizi ummadığınız sürprizlerle karşılaştırabilir. Hangi GSM operatörü ile 3G kullanacağınıza sürekli olarak değişebilen kampanyaları ve tarifeleri ayrıntılı şekilde inceleyerek karar vermelisiniz.
- Limit aşımına özellikle dikkat. 3G tarifelerinde limiti aştığınız takdirde ADSL'de kotayı aştığınzda ödediğinizden çok daha fazla ücretlendirme ile karşılaşırsınız.
- Seçeceğiniz tarifeyi KB başına, günlük veya aylık olarak belirlemeden önce mobil interneti ne kadar kullanacağınızı hesaplamanızda fayda var. Örneğin; haftada sadece 10 dakika faydalanacağınız bir hizmet için aylık paket almanız çok gereksiz olacaktır.
Turkcell
Abonelerine kaç GB internet kullandıklarını hesaplayabilecekleri bir hesap makinası da sunan Turkcell, mobil internet hizmetini aşağıdaki tarifeler üzerinden ücretlendiriyor.
Turkcell faturalı hatlar için:
Turkcell faturasız hatlar için:
Turkcell 3G paketleri ile oyun oynamak vb. internette yapılan her türlü işlem yanında; Görüntülü Görüşme, Turkcell MobilTV, Videom Facebook'ta, Turkcell Videobul, NTV video Haber Paketi ve ev dışındayken evi mobil telefondan gözlemleme avantajı sağlayan Gözz gibi özel hizmetlerden faydalanmak mümkün.
Yukarıdaki paketler yanında Turkcell'le belli bir dönemi kapsayan kontrat imzalayan kullanıcılar, Blackberry ve iPhone gibi 3G destekli cihazları avantajlı fiyatlarla edinebiliyorlar.
Turkcell'de 3G hizmeti 3G yazıp 2323'e SMS göndererek başlatılabiliyor.
Vodafone
Vodafone kullanıcılarına KB başına ve sınırsız ücretlendirmeye tabi tarifeler yanında 250MB, 1Gb ve 5GB'lık 5 farklı tarife sunuyor.
Vodafone Standart internet:
Vodafone Günlük Limitsiz:
Vodafone ile aynı zamanda iPhone, Blackberry, LG, Nokia gibi markalardan oluşan geniş bir yelpazede sunulan kontratlı paketlerle 3G dünyasına girmek mümkün.
Vodafone'un kullanıcılarına sunduğu özel hizmetleri şöyle sıralayabiliriz; Mobil TV, Vodafone Avrupa Goller Servisi, Görüntülü Konuşma, Vodafone Taksi, Webşın, Vodafone Messenger ve Etrafımda Ne Var?
Cep telefonlarının mesaj bölümüne 3G yazıp 3636'e SMS gönderen Vodafone aboneleri 3G hizmetini başlatabiliyorlar.
Avea
Hem kontorlu hem de faturalı hat abonelerine Hoşgeldin, Standart ve Süper olarak adlandırılan 3 farklı paket sunan Avea'da tarifeler; 7 TL/40 Kontor ile 27 TL/160 Kontor arasında değişen fiyatlarla şekilleniyor.
Avea tarifeleri:
Avea'nın Görüntülü Konuşma yanında kullanıcılara sunduğu diğer özel hizmetler şunlar: 3G Seç İzle, 3G Avea MobilVizyon, 3G AveaMüzik ve 3G VideoPortal.
3G altyapısı kullanarak bilgisayardan internete bağlanmak için en çok kullanılan yöntem televizyonda sıkça reklamı yapılan mobil modemlerden faydalanmak olarak gözüküyor. Şu anda her 3 GSM operatörü de en az 1 yıllık olarak imzalanan kontratlı internet paketlerinden satın alan kullanıcılara modemi hediye ediyorlar.
Turkcell'in VINN, Vodafone'un Mobil Modem, Avea'nın ise Jet olarak adlandırdığı mobil modemler her yerden internete bağlanmak isteyen kullanıcılara alternatif bağlantı imkanı sunmuş oluyor. Üstelik bu hizmet, mobil internetten bağımsız olarak yani cep telefonuna gerek kalmadan satın alınabiliyor.
Peki internete 3G ile giriş için mobil modem şart mı?
Şu an piyasada bulunan birçok dizüstü ve mini dizüstü bilgisayarda dahili 3G modem bulunmakta. Eğer ilerleyen zamanlarda 3G internetten faydalanmayı düşünüyorsanız yeni bir bilgisayar satın almadan önce bu özelliği sorgulamalısınız. Dahili 3G modemi olan bir bilgisayar ile GSM operatöründen edineceğiniz bir data sim kartı kullanarak 3G internete bağlanabilirsiniz.
3G Uyumlu Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlığında da değindiğimiz gibi bazı telefonlar 3G çıkışlarını bilgisayar ile paylaşabiliyorlar ve bu sayede mobil telefon için alınmış 3G aboneliği ile bilgisayardan da internete bağlanmak mümkün hale geliyor. Eğer sahip olduğunuz telefon bilgisayarla eşleştirme (konfigürasyon) özelliğine sahip ise ve bir 3G aboneliğiniz var ise bu aboneliği internette kullanabilirsiniz. 3G uyumlu bir telefon almayı düşünüyorsanız bu özelliği de satıcıya sorulacaklar arasına eklemenizde fayda var.
Çok kapsamlı bir hizmet olan 3G ile ilgili paylaşımlarınızı veya sorularınızı yazının yorumlar bölümlerine yazabilir, detaylı bilgi edinmek istediğiniz konuları Programlar.com Forum/Mobil bölümüne ekleyebilirsiniz.