3D Nasıl Çalışır?



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
24.05.2013

3D, 3B, 3 dimension, 3 boyut... Adına ne denirse densin önümüzdeki dönemde hayatımızdaki yerini daha da sağlamlaştıracak bir teknoloji. Peki beynimiz herhangi bir resimden çok da farklı olmayan görselleri nasıl oluyorda dokunabileceğimiz kadar yakındalarmış gibi algılıyor? 3D bir illüzyon mu yoksa insan gözünün sınırlarının bittiği yer mi?

Philips, Sony, Panasonic ve diğer tüm teknoloji fimaları 3 boyut teknolojisine büyük yatırımlar yapıyorlar. Öte yandan İngiltere'de geçtiğimiz günlerde ilk kez bir lig maçı 3 boyutlu olarak yayınlandı. 3 boyut teknolojisinde gelinen nokta bunlarla da da sınırlı kalmadı ve teknoloji meraklıları; tv kanallarını ve Güney Afrika Dünya Kupası'nı 3 boyutlu izlemek, 3 boyutlu açık hava reklamlarıyla karşılaşmak ve 3 boyutlu web tarayıcılar kullanmak gibi sofistike gelişmelerin hayal değil gerçek olduğunu anladılar.

3 D hayatımızda böylesine geniş yer edinmeye başladığına göre en azından anlamını ve nasıl işlediğini öğrenmenin zamanı geldi de geçiyor bile... 3 boyutlu görüntü teknolojisindeki 3 rakamının; yüksekliği, derinliği ve genişliği ifade ettiğiniz ön bilgi olarak verdikten sonra aşağıdaki tabloyu incelemeye geçebiliriz.

3 boyut teknolojisi bugün varılan noktada 3 farklı metodla son kullanıcıya ulaşıyor. Bunlardan birincisi giderek daha az kullanılan kırmızı- mavi gözlükler, ikincisi kırmızı- mavi gözlüklere benzer bir sistemle çalışan polarize 3 boyutlu gözlükler ve sonuncusu ise görüntünün herhangi bir gözlük gerekmeden izlenmesine olanak veren paralaks bariyer sistemi.

Aşağıdaki tabloda bu üç farklı metodun nasıl çalıştığını kısaca anlatmaya çalıştık. Artık siz de hazırsanız 3. boyuta geçebiliriz...

3D Nasıl Çalışır?

Görsel Kaynak: gizmodo.com