Laptop Batarya Ömrü Nasıl Uzatılır?



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
06.09.2013

Hem günlük kullanım hem de genel kullanım ömrü açısından düşündüğümüzde zamansız biten bir batarya canınızı sıkabilir.

İster dizüstü (laptop) isterse mini dizüstü (netbook) olsun, taşınabilir bilgisayarı şarj ettiğiniz andan itibaren olabildiğince uzun süre kullanmak ve kısa bir süre sonra batarya değişimine para ödemek istemiyorsanız aşağıdaki adımları dikkatlice okuyup uygulamanızı tavsiye ediyoruz.


Batarya ömrünü uzatmak için yapılması gerekenler

Dizüstü bilgisayar bataryasının ömrü nasıl uzatılır?Dizüstü bilgisayarı sürekli fişe takılı olarak kullanıyorsanız bilgisayarınızdaki batarya tipine göre aşağıdaki iki işlemden birini uygulayın.

Lityum iyon (Li-ion) bataryalar için:

Bataryayı tam boşaltmayın, batarya %40 doluluğa geldiğinde bilgisayardan çıkartın ve doğrudan güneş ışığı görmeyen kuru bir yerde muhafaza edin. En fazla 3 ayda bir tekrar kullanın ve yine şarj seviyesi %40 olduğunda çıkartıp saklayın.

Nikel Metal hidrit (Ni-MH) bataryalar için:

Nikel Metal hidrit bataryalar, günümüzde pek kullanılmasada eski bir dizüstü bilgisayarınız varsa bu tür batarya kullanıyor olabilir. Bu bataryaları tam şarj ve tam deşarj yaparak kullanmanız gerekir. Aksi durumda hafıza etkisi denilen ve bir kaç şarjdan sonra pilin bir bölümünün kullanılamaz duruma gelmesine sebep veren durum gerçekleşir. Ni-MH bataryayı tam şarj ettikten sonra çıkartın ve en az ayda bir kez tam deşarj ve ardından tam şarj ederek saklayın.

Bataryayı dondurucu soğuk veya çok sıcak ortamlarda muhafaza etmeyin. Örneğin yaz aylarında bataryanın arabanızda kalmasına izin vermemelisiniz. Isınmış bataryalar çok hızlı boşalır, soğuk olanlar ise gerekli enerjiyi hemen üretip dağıtmakta zorlanırlar.

Yeni bataryaları kullanmadan önce tam şarj etmelisiniz. Yeni bir bataryanın tam kapasiteyle çalışmaya başlaması ancak birkaç kez tam dolup tam boşaldıktan sonra mümkün olabilmektedir.

Bilgisayarı üzerinde batarya varken elektriğe bağlı vaziyette bırakmanın bataryanın ömrünü kısaltacağını unutmayın.

Bilgisayarınız fazla ısınıyorsa (özellike bataryanın olduğu bölümü elle kontrol edin) soğutma kapasitesi yüksek bir laptop soğutucu kullanın.

Dizüstü bilgisayar bataryasının ömrü nasıl uzatılır?

Dizüstü bilgisayarın şarj süresini uzatmak için yapılması gerekenler

Wi-Fi ve BlueTooth'u kapatın: Dizüstü bilgisayarların tamamında bu hizmetleri otomatik olarak kesmenize imkan veren kısayol tuşları vardır. Bilgisayarınızın kullanma kılavuzuna veya yetkili servise danışarak bu kısayol tuşlarını öğrenip, Wi-Fi ve BlueTooth'u kullanmadığınız anlarda kapatabilirsiniz.


Oyun oynamayın (Flash tabanlı oyunlar dahil), DVD ya da HD video izlemeyin; multimedya aktiviteler bataryaların ömrünü hızla kısaltır.


PC kart modem, firewire bağlantı, USB cihaz ve optik sürücü gibi her çeşit harici donanımı devre dışı bırakın. Harici mouse yerine dizüstü bilgisayarın kendisinde bulunan Touchpad'i kullanmaya çalışın.


Ekran parlaklığını ayarlayın: Görüntü ışığını kısmak bataryanın ömrünü ciddi anlamda uzatacaktır.


Windows güç seçeneklerini en iyi ayarda kullanın: 10 dakika aktivite olmadığında ekranı ve hard diski kapatan bir notebook güç düzeni seçin.


Müzik dinlerken sesi olabildiğince kısın.


Bilgisayardaki tüm zamanlanmış görevleri kapatın.


Microsoft Office ve diğer uygulamalardaki otomatik kaydetme seçeneklerini devre dışı bırakın.


Eğer bilgisayarınızda kablosuz iletişimi sağlayan dahili bir uygulama veya özel bir kart var ise bunu en azından kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutun.


İster film isterse program olsun herhangi bir uygulamayı CD veya DVD yerine hard disk üzerinden çalıştırmak (Sanal CD olarak) daha az güç harcanmasını sağlayacaktır. En azından sürekli kullandığınız uygulamaları CD veya DVD'den hard diske kopyalayıp oradan çalıştırarak güçten tasarruf edebilirsiniz.

Ve laptop kullanıcılarını en çok ikilemde bırakan sorunlardan birisi; bilgisayarı Stand By (bekleme) mı yoksa Hibernate (uyku) modunda mı bırakmalıyım? Bataryaları en iyi performansla ve en uzun şekilde kullanabilmek için dikkat edilmesi gereken bu konuyu daha iyi anlayabilmek için her iki modun da hangi şartlarda kullanılması gerektiğine ayrı ayrı bakalım:

Bekleme (StandBy) modu:
Bu modu bilgisayarınızdan kısa bir süre için uzaklaşacağınız zaman kullanmalısınız. Standby'da monitör, ve hard diskler kapanırken çalışmakta olan uygulamalar ve açık durumdaki dosyalar RAM içinde muhafaza edilir. Bilgisayarı tekrar kullanmak istediğinizde bilgisayar çabuk bir şekilde standby modundan çıkacak ve en son bıraktığınız haline geri dönecektir.


Uyku (Hibernation) modu:
Uzun bir zaman için ayrılacağınız zaman bilgisayarı kelime olarak kış uykusu anlamına gelen hibernation modunda bırakabilirsiniz. Bu modda çalışma dosyalarının tamamı hard disk hafızası üzerine kaydedilir. Bilgisayarı yeniden başlattığınızda ise tüm dosyalarınıza en son bıraktığınız haliyle ulaşabilirsiniz.

Windows XP'de Start, Turn Off Computer (Bilgisayarı Kapat) adımlarını seçtiğinizde karşınıza gelecek seçenekler; Stand By (Beklet), Turn Off (Kapat) ve Restart (Yeniden Başlat) olacaktır. Hibernate modunu aktive etmek için mouse Stand By seçeneği üzerindeyken Shift tuşuyla aynı anda üzerine tıklamalısınız.