Bilgisayar Karşısında Nasıl Ergonomik Oturulur?



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
09.12.2009

Bütün gününüz bilgisayar karşısında geçiyor ama gün bittiğinde bel, boyun, diz ve sırt ağrıları çekiyorsunuz... Anormal değil, bilgisayar kullanıcılarının birçoğunun yaşadığı bir problem bu.

Fakat işin kötüsü ergonomiye önem vermemekten kaynaklanan bu ağrıların vücudunuzda daha ciddi hasarlara sebep verebilecek olmaları. Bilgisayar kullanırken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda bu yazıdan bilgi alabilir ve verilen detaylara dikkat ederek, daha ağrısız, daha rahat bir iş günü yaşayabilirsiniz.

Ergonomi - 1

1.Adım: Sandalyeniz

- Kalçanızı, sandalyede gidebildiği kadar geriye itin. Ve belinizi iyice yaslayın.

- Ayaklarınızı yere tam, düz basacak şekilde oturma yüksekliğini ayarlayın ve dizlerinizin kalçanızdan çok az daha alçakta ya da aynı hizada olmasına özen gösterin.

- Sandalyenizin arkasını 100°-110°'lik bir geniş açı yapacak şekilde ayarlayın. Sırtınızın alt ve üst kısmının desteklendiğinden emin olun. Gerekiyorsa şişme yastıklar ya da küçük kırlentler kullanın. Sandalyenizde aktif bir sırt mekanizması varsa, sık sık pozisyon değiştirmek için bu mekanizmayı kullanın.

- Kol koyma yerlerini (takmalıysa), omuzlarınızı dinlendirecek şekilde ayarlayın. Eğer kol koyma yerleri bunu engelleyici işlev görüyorsa, kol koyma yerlerini çıkarın.


Ergonomi 22.Adım: Klavyeniz

Mafsallı bir klavye altlığı, girdi aygıtları (input device) için en iyi konumlandırmayı sağlayabilir. Ancak, bu fareyi (Mouse) da kapsamalı; ayakların konabileceği bir boşluk, ayarlanabilir yükseklik ve eğme mekanizmasına da sahip olmalıdır. Klavye altlığı, sizi telefon gibi diğer çalışma araçlarından uzağa itmemeli.

- Klavyenize doğru kendinizi çekin ve olabildiğince yaklaşmaya çalışın.

- Klavyeyi, doğrudan vücudunuzun önünde olacak şekilde yerleştirin.

- Klavyenin hangi bölümünü daha fazla kullandığınızı belirleyin ve bu bölümü vücudunuzun ortasına denk gelecek şekilde yeniden ayarlayın.

- Omuzlarınızı rahatlatacak şekilde klavyenin yüksekliğini ayarlayın, dirseklerinizi 100° ila110°derecelik hafifbir açıklıkta tutun ve bileklerinizle elleriniz de düz vaziyette olsun.

- Klavyenizin eğimi, oturma pozisyonunuza bağlıdır. Klavye altlığı mekanizmasını ya da klavye ayaklığınıkullanarak, eğimi ayarlayın. Öne doğru ya da dik bir pozisyonda oturuyorsanız, klavyenize kendinizden uzak bir şekilde negatif açılı bir eğim verin. Eğer arkanıza yaslandıysanız, hafif pozitif bir eğim düz bir bilek pozisyonu almanızı sağlayacaktır.

- Bilek dinlendiricileri, sert yüzeyleri yumuşatacak ve nötr bir duruş almanıza yardımcı olacaktır. Ancak, bilek dinlendiricileri, sadece klavyeyle yazma aralarında avuç içlerini dinlendirmek için kullanılmalıdır. Klavyede yazarken aynı zamanda bilek dinlendiricisini kullanmak tavsiye edilmiyor. Çok geniş bilek dinlendiricileri ya da klavyenizdeki "boşluk" (space) tuşundan yüksekte olan bilek dinlendiricilerini kullanmaktan kaçının.

- Farenizi, klavyenin olabildiğince yakınına yerleştirin. Farenizi hafif eğimli bir yüzeyin üstüne yerleştirerek ya da 10 tuş takımının üstüne yerleştirilen bir fare köprüsünü (mousebridge) kullanarak, imleci (fare okunu) daha yakına getirebilirsiniz.

Tamamıyla ayarlanabilir bir klavye altlığına sahip değilseniz, çalışma masanızın ve sandalyenizin yüksekliğini ayarlamanız, ya da rahat bir pozisyonda oturmak için bir koltuk minderi kullanmanız gerekebilir. Ayaklarınız havada kalıyorsa, ayaklarınızın altına mutlaka bir ayak koyma desteği koyun.


Ergonomi 33.Adım: Ekran, Belge ve Telefon

Ekranın ve kaynak belgelerinin yanlış konumlandırmaları, garip durumlara yol açabilir. Ekranı ve kaynak belgelerini boynunuz, rahat ve nötr pozisyonda olacak şekilde ayarlayın.

- Ekranı, klavyenizin üzerinde, tam önünüzde olacak şekilde ortaya alın.

- Ekranın tepesini, göz hizasından 5-7 santimetre yukarda olacakşekilde ayarlayın. (Eğer çift odaklı gözlük camı kullanıyorsanız, ekranı rahat bir okuma düzeyine getirmek için alçaltın.

- Ekrandan en az, bir kol uzunluğu kadar uzakta oturun ve ekranı normal derecede görebileceğiniz şekilde ekranla aranızdaki uzaklığı ayarlayın.

-Ekranı dikkatle bir şekilde yerleştirerek, ekranda oluşan ışık parlamasını en aza indirgeyin.

    • Ekranı, odanızdaki camlara uygun açıda yerleştirin.
    • Gerekirse perde ya da panjurları kapatın.
    • Yukarıdaki ışıkkaynağından gelen ışığın ekranda yaptığı parlaklığı en aza indirmek için dikey ekran açısını ve ekran kontrollerini ayarlayın.
    • Işık yansımalarını düşürme tekniklerinden diğer bazıları arasında, optik cam parlaklık filtreleri, ışık filtreleri veya ikincil masa lambaları en çok kullanılanlar.

Kaynak belgesini tam önünüzde olacak şekilde sıralı bir "copy stand" kullanarak, ekran ile klavye arasına yerleştirin. Yeterli yer yoksa, kaynak belgelerini ekrana bitişik şekilde yerleştirilmiş belge tutucusunun üstüne konumlandırın.

- Telefonunuzu kolayca erişebileceğiniz bir yere koyun. Bir telefon ayaklığı bu işi fazlasıyla görecektir.

- Kulaklık ve telefon hoparlörü kullanın ve ahizeyle uğraşmayın.


4.Adım: Aralar ve Molalar
Ergonomi 4

Bilgisayarlı çalışma alanınızı doğru bir şekilde kurduktan sonra, doğru ve iyi iş alışkanlıkları edinmeye çalışın. Ortam ne kadar mükemmel olursa olsun, uzun, sabit oturuşlar, kan dolaşımını engeller ve vücudunuza büyük zararlar verir.

- Her 20-30 dakikada bir esnemek ve gerinmek için 1-2 dakikalık kısa aralar verin. Her iş saatinden sonra, bir ara verin ya da en azından yaptığınız işi 5-10 dakikalığına değiştirin. Öğle tatillerinde, olabildiğince bilgisayarınızdan uzak durmayaçalışın.

- Gözlerinizi dinlendirerek ve periyodik olarak tekrar odaklayarak, göz yorulmalarını engellemeye çalışın. Monitörden başka bir şeye bakın ve daha uzaktaki bir objeye odaklanın.

- Ellerinizin avuç içleriyle gözlerinizi 10-15 saniyeliğine kapatarak, gözlerinizi dinlendirmeye alın.

- Çalışırken doğru konumda oturmaya özen gösterin ve olabildiğince hareket etmeye çalışın.