AVG şirketi tarafından dünyada 70 milyon insanın kullandığı iddia edilen AVG Anti-Virus Free Edition yazılımının 8.0 sürümü eski sürümlerindeki özelliklerini korumuş ve yeni özellikler ile daha da güçlü hale gelmiş. Ev kullanıcıları için ücretsiz olan yazılım hem bu özelliği hem de diğer yüksek ücretli antivirüsleri aratmayacak performansı ile antivirüs piyasasında önemli bir yere sahip.
Programın ev kullanıcıları için ücretsiz olduğunu söylemiştik. Kurulum sırasında karşımıza kullanıcı adı ve lisansın sorulduğu bir ekran geliyor, fakat yazılım ücretsiz olduğu için lisans anahtarı, metin kutusunda hazır bulunuyor. İstersek bir kullanıcı adı seçerek bu ekranı geçebiliyoruz. Kurulum sihirbazı, zararlı siteler ve e-dolandırıcılık (phishing) gibi internet tehditlerine karşı geliştirilen yeni LinkScanner teknolojisini edinmek için AVG Security Toolbar (Güvenlik Araç Çubuğu) özelliğini yüklemeyi isteyip istemediğimizi soruyor. Bu araç çubuğu hakkında daha detaylı açıklamaları yazının ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.
Sizi çok uğraştırmayan bir kurulumun ardından "ilk açılış sihirbazı" ile programın genel ayarlarını yapılandırabilirsiniz. Sihirbazın içerdiği konular:
Düzenli tarama ve güncelleştirmelerin programlanması;
AVG'ye tehdit araştırmaları konusunda nasıl yardımcı olacağınız;
AVG Security Toolbar'ın yapılandırılması;
İlk güncelleştirmeniz;
AVG'nin internet sitesine kayıt.
İlk ayarımız düzenli tarama ve güncelleştirmeler ile ilgili. Burada güncelleştirmelerin hangi sıklıkta yapılacağını, taramaların hangi periyodlarla gerçekleştileceğini ve başlangıç saatlerini ayarlıyoruz.
İkinci ayar; AVG'ye zararlı sitelerin belirlenmesi ile ilgili yardımcı olmak isteyip istemediğimiz ile ilgili. AVG, bizden çevrimiçiyken karşılaşabileceğiniz muhtemel zararlı sitelerle ilgi bilgi alma konusunda izin istiyor. Eğer buradaki kutucuğu işaretlersek AVG'nin tehdit araştırmalarına biz de katkıda bulunmuş oluyoruz.
Üçüncü aşamada AVG Security Toolbar'ı yüklediyseniz Yahoo'yu varsayılan arama motoru olarak seçmek isteyip istemediğimizi soruyor.
Dördüncü aşamada programı sistemimizekurduktan sonra ortaya çıkmış yeni tehditlerin olabileceğini hatırlatan sihirbaz, bu yüzden programı güncelleştirmemiz gerektiğini söylüyor. Eğer bu uyarılara kulak asmayıp güncelleştirme yapmak istemiyorsak "Skip" (atla) butonuna basarak güncelleştirmeyi es geçiyoruz (programı bu aşamada güncelleştirmek zorunda değiliz, güncelleştirme işlemini daha sonra kullanıcı arayüzünden ya da sistem simgesinden kolaylıkla gerçekleştirebiliriz). Daha güncel bir güvenlik koruması istiyorsak "next" (ileri) diyerek güncelleştirmeyi başlatıyoruz.
Son adım olarak sihirbaz, AVG Anti-Virus Free forumuna kayıt olmak isteyip istemediğimizi soruyor. Bu forum ücretsiz sürümde sunulmayan bir özellik olan teknik desteğin alternatif bir yolu olarak tanımlanabilir. Eğer kayıt olmak istersek kurulum bizi AVG'nin internet sitesine bağlayarak kayıt için gerekli bilgilerimizi girmemizi istiyor. Bu son adımdan sonra artık AVG antivirüsümüz yapılandırılmış ve kullanıma hazır hale geliyor.
Görev çubuğundaki AVG sistem simgesine sağ tıkladığınızda biraz şaşırabilirsiniz. Çünkü yalnızca 3 seçenek çıkıyor karşımıza; "AVG kullanıcı arayüzünü açın", "Şimdi güncelleştirin" ve "Çıkış".
Ama bu sizi yanıltmasın kullanıcı arayüzünü açtığımızda gerekli özellikleri oldukça düzenlibir biçimde görebiliyoruz. Bu düzenli arayüzün alt kısmındaki uyarı size ücretsiz sürüm ile iyi bir temel koruma edindiğinizi fakat programı "AVG Internet Security"ye yükselterek eksiksiz bir koruma sağlayabileceğinizi söylüyor. Arayüzün sol alt kısmındaki "Hide notification" (Uyarıyı gizle) butonu ile bu uyarıyı gizleyebiliyoruz fakat arayüzü her açtığımızda bu uyarı ile tekrar tekrar karşılaşmak zorunda kalıyoruz. Arayüz bu rahatsız edici ayrıntı dışında oldukça düzenli ve kullanımı kolay. Sol alttaki uyarıyı saklama/gösterme butonunun üzerindeki istatistikler size son yapılan tarama, son gerçekleştirilen güncelleştirme, virüs veritabanının durumu, yazılımın sürümü ve lisans tipi gibi detayları sunuyor. Genel bakış (overview) sekmesinde virüs koruması, casus yazılım koruması, e-posta tarayıcı, lisans, linkscanner (link tarayıcısı), yerleşik koruma, güncelleştirme yöneticisi gibi yazılımın içerdiği bileşenlerin durumunu görmek mümkün. Eğer bütün bileşenler sorunsuz bir şekilde aktif durumda ise bu bileşenlerin altında yeşil bir yazı ile "active" (aktif) yazıyor. Bu durumda arayüzün üst kısmında yine yeşil yazı ile "Korunuyorsunuz" anlamına gelen "You are protected" yazıyor. Devre dışı bırakılmış bir bileşenin altında "disabled" (devre dışı), birkaç işlevi devre dışı bırakılmış bileşenlerin altında ise "_ is not fully functional" (_ bileşeni tam kapasite çalışmıyor) uyarıları beliriyor. Devre dışı bırakılmış bileşenler olması durumda ise arayüzün üzerindeki yazının rengi değişiyor ve "Korunmuyor olabilirsiniz. Bazı bileşenler hata bildirdi." biçiminde uyarılar çıkıyor. Bileşenlerin üzerinde çift tıklayarak detaylarını görebiliyoruz, çok detaylı ayarlar bulunmasa da mevcut seçenekleri istediğimiz şekilde yapılandırabiliyoruz.
Örneğin e-posta tarayıcısına çift tıkladığımızda toplamda taranan e-postaların sayısını, bulunan ve engellenen tehditlerin sayısını ve sisteminizdeki mevcut e-posta istemcilerinin isimleri gibi verileri görmek ve "gelen e-postalar taransın", "giden e-postalar taransın" ve "e-posta taranırken bir uyarı penceresi görüntülensin" gibi seçenekler ile e-posta tarayıcısını yapılandırmamız mümkün. Bu şekilde kısıtlı seçeneklerimiz varmış gibi görünse de"Tools" (araçlar) menüsündeki "Advanced Settings" (gelişmiş ayarlar) penceresini açarak çok daha detaylandırılmış seçenekler bulabilirsiniz.
AVG'nin yeni ve benzersiz özelliği "LinkScanner" (link tarayıcısı) tabanlı teknolojisi: AVG Security Toolbar
"Search-Shield" (arama kalkanı) arama motorları ile (şuan için Google ve Yahoo ile çalışabildiği görülüyor) arama yaptığınızda çıkan sonuçların yanlarında beliren uyarıcı işaretler sayesinde sonuç linklerinin güvenli olup olmadığı konusunda uyarı vererek gerçek zamanlı koruma sağlar. Bu yeni ve benzersiz özellik sizi zararlı internet sitelerinden, e-dolandırıcılık saldırılarından ve haberiniz olmadan bilgisayarınıza yüklenen casus yazılımlardan korur. Google ve Yahoo gibi popüler arama motorlarının size sunduğu arama sonuçlarını hızlı bir şekilde tarayarak bu linklerin yönlendirdiği sitelerin muhtemel tehdit oluşturup oluşturmadığını size anında bildirir. Bu güzel özellik kullanıcı arayüzünü açmaya gerek bırakmadan doğrudan araç çubuğundan denetlenebilir. Bu da size zaman kazandırır. (Active Surf-Shield özelliği yalnızca AVG'nin ticari sürümlerinde bulunur.)
Arayüzdeki tarayıcı sekmesine geldiğimizde anında taramalar yapabileceğimiz ve programlanmış taramaları düzenleyebileceğiniz linkler ve butonlar bulunuyor. 2 çeşit anında tarama işlevi var. Birincisinde, tarayıcı seçtiğiniz ayarlar doğrultusunda bütün bilgisayarı tararken; ikincisinde ise, yine tarama ayarlarını siz yaparsınız fakat bu sefer tarayıcı yalnızca belirlediğiniz klasör ya da sürücüleri tarar. Tarama programlamada (Schedule scans) ise istediğiniz zaman diliminde; her gün ya da haftanın belirli bir günü, belirli bir saatte veya bilgisayarınızın her açılışında başlayan taramalar programlayabilirsiniz. Programlanmış taramalar da diğer anında taramalar ile aynı tarama ayarlarına sahiplerdir. Programlanmış taramalar bütün bilgisayarı tarayabildiği gibi belirlediğiniz klasörleri de tarayabilirler. Ayrıca taramaları 3 seviyede gerçekleştirebilirsiniz; yavaş (yüksek seviye tarama), otomatik ve hızlı (düşük seviye tarama). Eğer tarama sırasında bilgisayarınızı kullanıyorsanız ve performans düşüklüğü yaşamak istemiyorsanız, riske girerek hızlı taramaya geçebilirsiniz; ancak virüs taramasını bilgisayarınızı kullanmadığınız anda gerçekleştiriyorsanız güvenliğinizi düşünerek yavaş tarama seviyesini kullanmanız daha akıllıca olacaktır.
Arayüzde bulunan son link ise "Şimdi Güncelleştir" linki. Bu linke tıkladığınızda program güncelleştirme işlemini anında başlatıyor.
Programın "Geçmiş" (History) özelliği gerçekleştirilen taramalar ile ilgili istatistikler; yerleşik korumanın ve e-posta korumasının bulduğu tehditler ile ilgili detaylı bilgiler; karantina klasörüne yollanan tehditler ve program üzerinde gerçekleştirilen bütün işlemlerin listelendiği bir olaylar geçmişini içeriyor.
Yazılımın en önemli ve yazılımı böylesine popüler yapan özelliği ise oldukça düşük sistem kaynakları kullanımı ve hızlı oluşu (programın çalıştırılabilmesi için minimum sistem gereksinimleri AVG'nin internet sitesinde şu şekilde açıklanmıştır: Intel Pentium 300 MHz, 30 MB boş sabit disk alanı, 256 MB RAM). Diğer antivirüslerle kıyaslandığında sisteminizi neredeyse hiç zorlamadığını söyleyebiliriz. Böylesine hızlı olmasına karşın virüslere, casus yazılımlara ve yeni LinkScanner teknolojisi sayesinde zararlı sitelere karşı oldukça iyi bir performans gösteriyor.Kapsamlı testlerden oldukça yüksek puanlar toplayan program aynı zamanda birçok ödül de kazanmış.
Sonuç olarak AVG Anti-Virus Free Edition 8.0 ücretsiz bir antivirüs yazılımı olması ve tehditleri bulup yok edebilme konusundaki performansı ile birçok rakibinden önde. Gerçekten 70 milyon kullanıcısı var mı bilinmez ama son derece popüler olduğu ve bu popülariteyi hak ettiği kesin.