Eğer siz de benim gibi düşünen biriyseniz, umarım şimdiden birkaç tane açık kaynak seçeneğini birden değerlendiriyorsunuzdur. Eğer hiç açık kaynaklı bir uygulama kullanmıyorsanız, biz sizin için rahatlıkla kullanabileceğiniz ve ofis yerel ağ sistemi ya da müşteri sistemleri üzerinde, kusursuz bir şekilde çalışacağına kolaylıkla güvenebileceğiniz, iki düzine açık kaynaklı uygulamadan oluşan harika bir liste hazırladık.
Muhtemelen bu listede bulunan uygulamaların bir kısmını tanıyacaksınız. Umarım ki listede içinde sizin için de yeni olabilecek bazı uygulamaları bulabilirsiniz.
1. PING (Partimage Is Not Ghost): PING Norton Ghost'a alternatif olabilecek başarılı bir açık kaynaklı uygulamadır. Ağ üzerinden disk imaj alma ve geri yükleme desteği,Ftp üzerinden geri yükleme desteğinin yanı sıra , imaj alırken Windows şifrelerini sıfırlama gibi bir özelliği de bulunmakta.
2. NTRegEdit: Windows'un 'Kayıt Defteri Düzenleyici'si (Registry Editor), geçen senelere rağmen önemli bir değişiklik geçirmedi. 'NTRegEdit' uygulaması ise kullanıcılara, tekrarlamalı aktarma, renkli kodlama, geliştirilmiş arama ve değer listesinin hemen altında bulunan çabuk düzenleme penceresi gibi işlevsel ekstra özellikler sunuyor.
3. Safarp: (Program Ekle/Kaldır) uygulamalarına alternatif olabilecek, kurulum gerektirmeyen taşınabilir bir uygulamadır. Bu uygulama kullanıcıya, sessiz program kaldırmave'Windows Installer' (Windows Yükleyicisi) tabanlı uygulamaları onarmak gibi, bazı yararlı ekstra özelikler sunar. Ayrıca bu uygulama Flash içinde de çalıştırılabilir.
4. WPKG: Ofis ortamında tüm bilgisayarlara yazılım yükleme işlemleriyle ilgilenmek, bazı zamanlarda sinir bozucu olabiliyor. WPKG uygulaması ise, Push/Pull yükleme işlemi imkanı sunabiliyor ve bilgisayarlarda bir hizmet olarak çalıştırılabiliyor. Bu sayede de, sessizyükleme işlemleri, kullanıcı etkileşimine gerek kalmadan transparan bir şekilde çalışabiliyor.
5. ClamWin: Bilinen tüm gelişmiş anti virüs programlarının yapabildiği her şeyi neredeyse aynen yapabilen, açık kaynaklı bir anti virüs uygulamasıdır. Bu uygulama; otomatik olarak kendini güncelleyebiliyor, planlanmış tarama işlemleri yapabiliyor ve e-postalarınızı tarayabiliyor. Bu uygulamanın gerçek zamanlı bir kalkan özelliği bulunmuyor. Fakat listedeki bir sonraki uygulama ile beraber kullanıldığı zaman, 'ClamWin' uygulaması bu problemi de başarıyla atlatmış oluyor.
6. Winpooch: Orijinal olarak, trojan yazılımlarının ve diğer casus yazılımlarının yaptığı faaliyetleri saptaması için geliştirilen bu uygulama, işletim sisteminde çalışan tüm programların faaliyetlerini görüntülüyor ve kullanıcıya, bu programlar üzerinde çok daha fazla kontrol imkanı sunuyor. (Örneğin, herhangi bir '.exe'nin internete bağlanmasını engellemek ya da bir sistem dosyasına kendisini yazmasını engellemek gibi.)
7. Vispa: İşletim sisteminizin, Microsoft'un sunucularına bağlanmasını istememeniz için sayılabilecek bir sürü neden bulunuyor. Bu nedenler arasında, bazı pratik durumlardan kaynaklanan nedenler, şüphecilikten kaynaklanan nedenler ya da sadece, basit bir idealizmden kaynaklanan nedenler olabilir. Ödüllübiryazılım olan 'Xpy' uygulamasının, kaynak kodlarını temel alarak tasarlanan Vispa uygulaması, Windows Vista işletim sisteminizin çok daha iyi bir gizlilik, güvenlik ve hatta performans sağlaması için, gerektiği şekilde düzenlenmesine olanak sağlıyor. Bu uygulama sayesinde, doğru 'Registry' anahtarlarını ya da doğru program ayarlarını bulmak yerine, sadece birkaç tıkla işinizi kolayca halledebilirsiniz.
8. Xpy: Bu uygulama da, yukarıda anlatılan 'Vispa' uygulamasında olduğu gibi, istenmeyen servisleri ve özellikleri kolayca kapatarak, 'Windows XP' ya da 'Windows Vista' işletim sisteminizi çok hızlı bir şekilde geliştirme imkanını size sunuyor.
9. WCD: Bu uygulamanın isminin açılımı, 'Wherever Change Directory' (Nerede olursa olsundizini değiştir) şeklindedir. Bu harika uygulama, 'Windows Komut İstemi' ile çalışan kişiler için, inanılmaz derecede zaman tasarrufu sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulamayı kullanırken, bir dizini değiştirmek için tek yapmanız gereken, o dizinin isminin küçük bir kısmını yazmaktan ibarettir. ('wcd username' komutu, sizi direk olarak kullanıcının ana dosyasına götürür.)
10. Angry IP Scanner: Eğer bana, herhangi bir ağ sisteminde envanter oluşturma görevi verilseydi, işe direkt olarak 'Angry IP' uygulamasıyla başlardım. Bu uygulama, bir ağ sistemi içindeki tüm canlı sunucuların listesini, çok çabuk bir şekilde oluşturuyor. Ayrıca bu uygulama kullanıcıya, kablosuz AP'ler, yazıcı sunucuları ve buna benzer diğer cihazların, adreslerini çok kolay bir şekilde belirleme imkanı sağlar.
11. Startup Manager: MSconfig'in başlangıç kontrolü paneli, çok fazla sayılabilecek bir fonksiyonelliğe sahip değildir. 'Startup Manager' (Başlangıç Yöneticisi) uygulaması, bu kullanışsız uygulamanın yerine geçebilecek mükemmel bir alternatif olabilir. Ayrıca bu uygulamanın, taşınabilir bir sürümü de mevcut bulunuyor.
12. JKDefrag: Benim düşünceme göre, sistemin genel bakımını otomatikleştiren her türlü uygulama kesinlikle bir kez göz atmaya değecek uygulamadır. 'JKDefrag' uygulamasının ekran koruyucu yükleyicisi, ekran koruyucu her devreye girdiği zaman, kullanıcılarınızın boşta bekleyen masa üstlerinin, sizin için disk birleştirme işlemini yapmasını sağlar. Böylece düzenli olarak disk birleştirme işlemi uygulanmış olur.
13. WinDirStat: Kullanıcılarınızın sabit disklerindeki, küçük boş alanları mı saptamak istiyorsunuz? 'WinDirStat' uygulamasını çalıştırın ve onun kendi işini yapmasına izin verin. Belirli bir süre sonra bu uygulama, boş disk alanlarının nerelere dağılmış olduğunu gösteren, detaylı bir rapor hazırlar. (İsterseniz görsel bir rapor da sunabiliyor.)
14. DeltaCopy: 'Rsync'yi temel alan, hızlı ve değişken bir yedekleme aracıdır. Bu uygulama,planlanmış yedek alma işlemlerini ve e-posta bildirimlerini destekler. Ayrıca, tüm istemci makineleri merkezi bir sunucuda bulunan, sanal dizinlerle senkronize eder. Örneğin bu uygulamayı kullanarak, o gün içinde yaptığınız satış işlemlerinin verilerini yedekleyebilirsiniz. Çünkü bir iş günü içinde değişen sadece birkaç yüz kilobaytlık veri için, 1.2 GB'lık kocaman bir yedek dosyası almak, çokta mantıklı bir hareket değildir. Hem istemci hem de sunucu uygulamaları, sadece 6.3 MB boyutundaki indirilecek olan dosyanın içinde mevcut bulunuyor.
15. EchoVNC: 'EchoVNC' uygulaması, VNC, Uzak Masaüstü (Remote Desktop), RAdmin sunucuları ve görüntüleyicileri desteğine sahip olan, güvenlik duvarları ile çakışmayan, oldukça güvenli bir uzak masaüstü aracıdır. Bu uygulama kullanılarak, güvenlik duvarı, kablosuz modem, ya da web-proxy konfigürasyonlarından tamamen bağımsız olarak, 'Windows' ya da 'OSX Mac' işletim sistemine sahip olanbilgisayarlara, uzaktan girişyapılabiliyor.
16. InstantVNC: Yukarıda tanıtılan uygulama ve bu uygulamayı birlikte çalıştırdığınız zaman, 'TeamViewer' uygulamasının ücretsiz (Fakat fark edilecek derecede daha yavaş olan) bir sürümünü elde etmiş olursunuz. Burada yapmanız gereken tek şey, sizin (ya da istemcinizin) 'InstantVNC' uygulamasını başlatırken bir şifre girdiğinden emin olmaktır. Eğer şifre konulmazsa, 'EchoVNC' programını kullanarak tüm istemcileri listeleyen herkes, teorik olarak bilgisayarınızın kontrolünü tamamen ele geçirebilir.
17. Putty: Bu uygulama büyüleyici bir SSH (Secure Shell / Güvenli Kabuk) ve bir telnet uygulamasıdır. 'Putty' uygulaması hakkında daha fazla ne söylenebilir ki?
18. InfraRecorder: Bir iş ortamında genellikle, tüm bilgisayarlarda bir CD/DVD yazıcı programı bulunması gerekmeyebilir. Fakat zaman zaman, acil bir yedekleme işlemi yapmak için bu tür programlara ihtiyaç duyulabiliyor. 'InfraRecorder' uygulaması ise, tamamen taşınabilir bir program olduğu için, bu programı bir USB bellekten ya da direkt olarak, ağ sistemi paylaşımından çalıştırabilirsiniz.
19. 7-Zip: '7-Zip' uygulamasının, çok güzel bir grafik kullanıcı ara yüzüne sahip olduğunu söylemek pek mümkün değil. Fakat nadir de olsa bu programı, içerik menüsü dışındaki herhangi bir yerde kullanabilirsiniz. Bu uygulama, bir şampiyon gibi çalışıyor ve günlük kullanım esnasında karşınıza çıkan, her türlü arşiv formatını rahatlıkla destekliyor.
20. FreeOTFE: Eğer ağ sisteminizde, oldukça hassas ve önemli olan herhangi bir veri dolanıyorsa, bu 'Free On The Fly Encryption' (Ücretsiz Havada Şifreleme) uygulamasına bir göz atmak isteyebilirsiniz. Bu uygulama kullanıcılara, sanalşifrelendirilmiş sürücüleroluşturulmasına olanak sağlayan, kullanımı oldukça kolay bir kullanıcı ara yüzünü sunuyor. Ayrıca bu uygulamanın, taşınabilir olan verilerinizi de korumak için kullanabileceğiniz, bir PDA (Cep Bilgisayarı) sürümü de bulunuyor.
21. QLiner Hotkeys: Herkes kendi kullandığı kısa yollara, belirli bir süre sonra çok fazla alışmaya başlar. Ve başka bir bilgisayarda çalışmaya başladıkları anda, hemen kısa yollarının eksikliğini fark ederler. 'QLiner Hotkeys' uygulaması, tamamen taşınabilir bir uygulamadır ve bundan dolayı, bu uygulamayı yabancılık çektiğiniz herhangi bir bilgisayara anında aktararak, kısa yollarınızın eksikliğinden kaynaklanan performans düşüşünü tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Tek bir tuşa basarak, istediğiniz dosyaları arşivleyebilmek için, bu uygulamada dahili bir sıkıştırma aracı bulunuyor.
22. HealthMonitor: Bu uygulama sürekli olarak, sunucularınızı (ya da çalışma istasyonlarınızı) takip ederek, herhangi bir problemin ortaya çıkacağını anladığı zaman size e-posta ya da kısa mesaj olarak bu problemi bildirir. Bu uygulama, RAM'lerden (Bellek) kalan boş disk alanına, servislerden durum kayıtlarına kadar, her türlü bilgiyi görüntüleyebiliyor.
23. Memtest: Ortaya çıkan RAM (Bellek) problemlerini çözmek için rahatlıkla güvenebileceğiniz harika bir araçtır. Ben daha önce hiçbir zaman, 'Memtest' uygulamasını çalıştırdığımda onun sorunlu olan bellek modülünübulamadığını görmedim. Eğer test çalışmaya başlamazsa ya da ekran tamamen kırmızı olursa, uygulamanın belleklerde oluşan problemi bulduğunu anlayabilirsiniz.
24. DBAN: 'Darik's Boot and Nuke' uygulaması, eğer eski ve ikinci el donanımları kullanmayıseviyorsanız, kesinlikle elinizdebulundurmanızın size fayda sağlayacağı, harika bir araçtır. Bu uygulamanın, disket sürücüsüyle, USB bellekle ya da CD imajı olarak çalışabilen sürümleri mevcut bulunuyor. Bu uygulama, her türlü sürücü çeşidi içinde bulunan, tüm içeriklerin yerlerini saptayarak, sürücüyü tamamen temizleyebiliyor. Hatta bu uygulama, 'Royal Canadian Mounted Police' (Kanada Kraliyet Atlı Polisleri) tarafından verilmiş bir sertifikaya bile sahiptir.
Sanırım bu listede bulunan uygulamalardan başka, neredeyse bir düzine yöneticinin işini tek başına yapmanızı sağlayan (ya da en azından size oldukça fazla zaman tasarrufu sağlayıp, büyük bir baş ağrısından kurtaran), açık kaynaklı ve mücevher değerinde uygulamalar pek fazla bulunmuyor. Ama sadece bu listede bulunan uygulamaların bile, sizi oldukça fazla işten kurtarıp rahatlatacağı, açık bir şekilde görülebiliyor.