Plastik Elektrik Devreleri



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Britanya firması Plastic Logic dünyanın ilk plastik elektrik devresi üretim fabrikasını kuracağını açıkladı.

Plastic Logic eKitap okuyucuPlastik Elektrik Devresi de Ne ?

Plastik elektronik; silikona karşın organik polimer ve iletken plastikten yapılan cihazlarla ilgilenen elektronik dalıdır.

Organik polimerler, çöp torbasından güneş panellerine kadar pek çok şeyin yapıldığı materyallerdir. Elektronik cihazlar da ihtiyaç duyulan yüksek derecede iletken polimerler 1960 yılların başında keşfedilmiştir. İletken polimerler hala bazı elektronik aletlerde kullanılmaktadır. 2004 yılına geldiğimizde ise elektronik devi Philips, bükülebilir esnek ekran konseptini duyururken; Cambridge Görüntüleme Teknolojisi gibi firmalarda polimerleri Led (organik ışık yayan diyot) üretiminde kullanmaya başladı. Buna karşın Plastic Logic'in ürettiği gibi plastik elektronik cihazlar daha önce hiç seri olarak üretilmedi.

Plastic Logic Yeni Fabrikasında Ne Üretecek?


Plastic Logic Esnek Ekran2008'in son çeyreğinde kurulumu tamamlandıktan sonra tesis; büyük esnek plastik tabakaları üretmeye başlayacak. Plastik elektrik devrelerinin temel ham maddesi plastik şişe üretiminde yaygın olarak kullanılan polyetelin terefetalet olacak. Sonrasında devreler bu plastik levhaların üzerine basılacak.

Plasitk çipler ise daha sonra, büyük elektronik kağıt ekranların arkasında kontrol devresi olarak kullanılacak. Sony ve Panasonic gibi şirketler tarafından satılacak bu cihazlar binlerce kitaba eşdeğer sayfayı hafızalarında tutup istenilen zaman görüntüleyebilecek. Bir gün bu cihazların gazeteler ve kitaplar kadar yaygın hale gelmesi üreticilerin hayali. Yapılan açıklamaya göre tesis yılda bir milyon levhalık üretim gerçekleştirecek.



Bunların Geleneksel Elektronik Cihazlardan Farkı Ne ?


Geleneksel olarak yarı iletken malzemeler silikon gibi karbon içermeyen inorganik materyallerden üretilirler. Buna rağmen yarı iletkenlerin üretimi günümüzde ancak yüksek sıcaklıklarda pahalı hijyenik odalara sahip tesislerdegerçekleştirilebiliyor.

Buna karşın polimerler geleneksel mürekkep baskılı yazıcılar yada dergi ve duvar kağıdı üretmede kullanılanlara benzer bir teknikle üretilebiliyor. Yani polimerler çok daha ucuza çok daha kolay bir şekilde üretilebiliyorlar.

Polimerler bükülebilir esnek yüzeylere uygulanabildiklerinden elektronik gazete gibi tamamen yeni cihazlarda kullanılabilirler. Plastik elektronikler ayrıca narin silikon cihazlara göre çok daha dayanıklıdırlar.

Plastik, Mikroçiplerdeki Silikonun Yerini Alabilecek mi?

Plastic LogicHenüz değil. Yüksek hızlara sahip bilgisayar parçaları ultra saf materyaller ve hassas bir tasarıma ihtiyaç duyarlar. Dresden'deki üretim hattından çıkacak olan ilk plastik levhalarının 5-10mikrometre(metrenin milyonda biri) küçüklüğünde bileşenleri olacak.

Buna karşın bilgisayar çiplerinde sıklıkla kullanılan bileşenler nanometre(metrenin milyarda biri) boyutlarına sahiptir. Plastik bileşenlerin bu nispeten büyük boyutları üretimlerinde kullanılan baskı tekniklerinden kaynaklanmaktadır.

Plastik Logic şirketi ise 60 nanometrelik plastik tabanlı devreler üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Eğer bu devrelerden çalışan bileşenler üretilebilirse; düşük maliyetli ve esnek elektronik çiplerden, günümüz silikon teknolojisinin çok pahalı kaçtığı oyuncaklar gibi ucuz ürünler yapılabilir.

En son sınırlamalardan biride performans olabilir. Plastik bileşenler elektronik gazete görüntüleyiciler için uygun olsa da, modern çiplerin hız ihtiyaçları onlardan çok farklı bir nokta da bulunuyor.

Bilim adamları şu sıralarda ekipleriyle bu sorunların üstünden gelmek için var güçleriyle çalışıyor. Bunun bir örneği olarak geçen yıl gerçekleşen bir Amerikan-Britanya sanayi üniversite işbirliği sonucu daha önce üretilenlerin tümünden 6 kat hızlı bir polimer üretildi. Çalışmalar sonucu ortaya çıkan bu bileşenler önem arz etse de hala mikro çiplerin ihtiyaç duyduğu hızları sunmaktan uzaklar.

Plastik Çip Üretiminde Çalışan Başka Şirketler Var mı?


Evet. Amerikan Lucent, Hollanda'dan Philips, Güney Kore'den Samsung ve Japonya'dan Hitachi şirketleri plastik tabanlı çip üretimiyle ilgileniyorlar.