50 gigapiksellik fotoğraf makinesi!



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
23.06.2012

Bilim adamları 50 gigapiksellik görüntü alabilen bir kamera geliştirdiler.

Fotoğrafçılar 20 veya 30 megapiksellik fotoğraf makinelerine hayret ederken Duke üniversitesinden araştırmacılar bir seferde 50 gigapiksellik çekim yapabilen bir kamera üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Fotoğraf dünyasında gigapiksel kavramı yeni bir şey değil aslında. Örneğin Samanyolu galaksinin fotoğrafları oldukça büyüktür. Ancak bu tarz fotoğraflar genellikle tek bir kameranın yüzlerce ya da binlerce kare alması ve sonrasında bu karelerin birleştirilmesi ile oluşturuluyor. Böylece tek seferde dev bir resim çekilebiliyor.

50 gigapiksellik fotoğraf makinesi!

Duke'daki ekip farklı bir yaklaşım denemeye karar vermiş. Belli bir sekansta pek çok resim çekmek yerine bir sürü kamera ile tek seferde çekim yapmaya karar vermişler. Sonuçta ortaya bir bilimkurgu filiminin parçası gibi gözüken AWARE-2 kamera sistemi ortaya çıkmış.

Bu sistem böceklerin göz yapısıyla benzeşiyor. Orta lense tek bir görsel giriyor ama kırılarak diğer 98 görsel sensörlerine doğru gidiyor. Daha sonra parçalar merkezi bir işlemci ile birleştiriliyor.

Bu sistemle yaratılan görseller devasa. Küçük bir parçası bile günümüzde çekilen en büyük fotoğraflardan bile büyük. Bu kamerayla çekilmiş aşağıdaki resme bakarak büyüklüğünü görebilirsiniz.

50 gigapiksellik fotoğraf makinesi!