Gezegenler arası yazılım güncelleme!



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
19.08.2012

Mars'a gönderilen Curiosity aracının yazılımı güncellendi.

Günümüzde pek çok kullanıcı uzak masaüstü programları sayesinde evdeki veya işyerlerinde bilgisayarlara mobil cihazlarından, başka bir bilgisayardan bağlanıp bilgisayarlarını uzaktan kontrol edebiliyorlar. Peki NASA'ya ne demeli. NASA'nın Mars Fen Labaratuvarı ekibi, Mars'â gönderilen Curiosity aracının yazılımını 257 milyon km uzaklıktan güncellediler.

Gezegenler arası yazılım güncelleme!

Yazılımın güncellenmesi gerekiyordu çünkü Cutiosity Mars'a inmek için ayrı Mars'ta hareket etmek için ayrı bir yazılıma ihtiyaç duyuyor. Curiosity aracında bulunan donanım gücünü BAE Systems tarafından yapılmış bir çift bilgisayardan alıyor. Bu RAD750 bilgisayarları 132 megahertzde çalışan 10 yıllık bir PowerPC micro işlemcisi kullanıyor. Sadece 120 MB erişim belleği olan bu işlemci 1995'teyseniz harika olurdu. Ancak ani ısı değişimlerine, radyasyona ve fiziksel sarsıntılara dayanıklı olması işlemciyi değerli kılıyor.

Bu işlemcinin kullanılmasının dezavantajı hem inişi hem de gezegen yüzeyindeki işleri yürütmeye yetecek belleğinin olmaması. Bu yüzden NASA dört gün süren bir iletişimle yazılımı değiştirmek durumunda kaldı. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni araca gönderilen sinyallerin ulaşması 14 dakika sürüyor ve cevap da ancak gene 14 dakika sonra alınabiliyor. Bu yüzden en uzak mesafeli mobil bilgisayar işlemin bu olduğunu söyleyebiliriz.