Cep Telefonu Teknolojisi Görme Engellilere Yardım Edecek



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

KNFB Okuma Teknolojileri ve Nokia Şirketi; Nokia N82 telefonlara kurulabilen KNFB metin tanıma sistemini geçtiğimiz günlerde düzenledikleri bir basın toplantısıyla tanıttılar.

Nokia N82 KNFBNokia ile gerçekleştirilen bu ortaklık; KNFB Teknoloji'nin kurucusu Ray Kurzweil ve Ulusal Görme Engelliler Federasyonu'nun birlikteliğini daha da ileri götürmüşe benziyor. KNFB, 2006 yılında aynı işlevi gerçekleştiren ayrı bir cihazı 3500 $ fiyatla satışa sunmuştu. Şimdi bu yüksek maliyetli cihazın yerini Nokia ile yapılan ortaklık sonucu 5 megapiksel otomatik odaklamaya sahip Nokia N82 alacak.

Hem KNFP okuma cihazı hem de Nokia N82 aynı temel prensiple çalışıyor; kullanıcı cihazı bir işarete yada menüye tutuyor ve yerleşik yazılım bir fotoğraf çekip; fotoğraftaki metni ayırıyor. Daha sonra ayırdığı metni metinden sese sentezleme motoru yardımıyla kullanıcının anlaması için sesli olarak okuyor. Aslında bu platforma genel olarak baktığımızda metinden sese sentezlemeye sahip bir OCR sistemi diyebiliriz. Bu sistem görme engelli insanların yanlarında bir yardımcı olmadan metinleri okumalarına ve kabartma yazıya önem vermeyen bir dünyada tek başlarına okuyabilmelerine olanak vermekte.

KNFB'den yapılan açıklamaya göre telefon hafıza kartlarının yardımıyla binlerce sayfalık metni hafızasında saklayabilmekte ve kullanıcılar bu metin dosyalarını bilgisayarlarına yada kabartma yazı not alıcılarına transfer edebilmekteler.

Ulusal Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Dr. Marc Maurer Knfb Mobil Okuyucunun (knfbREADER Mobile) görme engellilere basılmış metinler dünyasının kapısını daha önce sahip olmadıkları esneklik ve yeteneklerle aralayacağını söyledi. Maurer: "Teknoloji tarihinde başka hiç bir cihaz basılı metinlere bu kadar hızlı erişim ve portatiflik sağlamamıştı. Bu cihaz Görme Engellilere çok daha bağımsız hale getirecek. Bu cihazın sonuçları okulda, işte, evde ve nereye gidersek gidelim her yerde daha az Görme Engeline sahip insanlar olarak ortaya çıkacak. Bu okuyucu sayıları giderek artan görme engellilerin ve görme becerilerinin büyük bir bölümünü kaybetmiş yaşlıların yaşam kalitelerini oldukça arttıracak" diyerek konuşmasını sürdürdü.

Nokia N82 1000 YTL fiyat etiketine sahipken, yazılım 1500 $'lık bir fiyatla satışa sunulacak fakat rakamlar büyük görünse bile hala önceki sistemden çok ucuza satılacaklar. Bunlarla birlikte telefon ekranında ki her şeyi sesli olarak okuyabilen bir yazılımda 300 $'lık bir fiyatla satışa sunulacak. Yapılan açıklamalarda bu ekran okuyucu yazılımın cep telefonu servis sağlayıcılara tarafından sübvanse edilerek engellere sunulabileceğinde de bahsedildi.