Energy Star 5.0 bilgisayarlara enerji tasarrufu için yeni standartlar getiriyor



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Yayınlanan yeni şartname, kullanıcılara elektrik faturalarını düşürme konusunda yardımcı olmaya devam edecek.

Energy Star LogoUS Environmental Protection Agency (Amerikan Çevre Koruma Ajansı) tarafından uygulamaya konmuş olan yeni enerji tasarrufu standartları kullanıcıları enerji tasarrufu sağlayan cihazları kullanmaya yönlendiriyor.

Energy Star 5.0 sınıflandırması bundan sonra kullanıcılara en tasarruflu PC ve dizüstü, monitör gibi PC merkezli cihazları tanıyabilmeleri konusunda yardımcı olacak. Enerji tasarruflu bilgisayar ürünleri üzerlerine yapıştırılacak Energy Star etiketi ile diğerlerinden ayrılabilecek.

Energy Star, ağırlıklı olarak tüketici elektroniği alanında araştırmalarda bulunan ve TV, buzdolabı, ampül vb. 60'tan fazla elektronik cihazın güç verimliliğini ölçerek bunlar için standartlar belirleyen bir ajans. Energy Star 5.0 ile sunulan şartnameye uygun üretim yapan bilgisayar ve yan ürünleri üreticileri bundan sonra tıpkı diğer elektronik cihazlarda olduğu gibi Energy Star etiketi kullanabilmeye hak kazanacaklar. Apple, Dell, Lenovo ve HP gibi bazı firmalar daha şimdiden Energy Star şartnamesine uyan ürünlerinde bu etiketi kullanmaya başladılar bile.

Devlet destekli bir yapılanma olan Amerikan Çevre Koruma Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre; "Energy Star 5.0 gerekliliklerini taşıyan cihazlar normal cihazlarla kıyaslandıklarında %30 ile %60 arasında daha az enerji tüketiyorlar. Eğer ABD'de satılan tüm bilgisayarlar Enegy Star 5 gerekliliklerini taşırsa ülkedeki elektrik tasarrufu miktarı yıllık 2 milyar doları bulacak."

Programda görevli uzmanlar, parasal tasarrufun yanı sıra uygulamanın küresel ısınma gibi çevre sorunlarının önlenmesi konusunda sağlayacağı faydanın da altını çiziyorlar.