Intel'den ultra ince dizüstüler için yeni soğutma teknolojisi



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Intel, adına yaraşır bir dizüstü istiyor. Dizinizde rahatça tutabileceğiniz, ısınmayan bir bilgisayar_

Dünyanın en büyük çip üreticisi, 2009 yılında bilgisayar üreticileri tarafından gerçekleştirilecek ultra ince dizüstü bilgisayar üretiminde patlama bekliyor ve bu hafta içerisinde bu ince tasarımlı aletlerin ısınmaması için yeni bir soğutma teknolojisi geliştirdiğini duyurdu.

Intel katmanlı jet teknolojisi

Intel, dizüstülerin dış yüzeylerini soğutmak için katmanlı jet teknolojisini kullanıyor.

Intel'in Mobil Platformlar Grubu genel müdürü Mooly Eden, bugüne kadar soğutma teknolojilerinin bilgisayarların dışının değil içerisindeki donanımın fazla ısınmasını önlemeye yoğunlaştığını belirtti.

İnce bir sistem tasarlandığında dış yüzeyin soğutulmasının oldukça zor olduğunu söyleyen Eden, bu bilgisayarın diz üzerine koyulduğunda sıcaklığı yüzünden oldukça rahatsızlık verdiğini belirtti. Bu durum, MacBook Air ya da HP Voodoo Envy 133 gibi ultra ince dizüstüler tasarlanırken karşılaşılan en büyük zorluklardan biri.

Henüz aşılamamış bu problem yüzünden daha ince dizüstü bilgisayarlar üretilemediğini söyleyen Eden, bir jet motoru animasyonunu göstererek tartışma noktasını açıklamaya çalıştı. Bir jet motorunun iç kısmı 1,000 santigrat dereceye kadar ısınabilir. Fakat jet motorunun dış yüzeyi soğuk olmalıdır, çünkü motor, içersinde yakıt olan kanatlara bağlıdır. Motor ısısını kanattan uzak tutmak için katmanlı hava akışı ile soğutma tekniği kullanılıyor.

Katmanlı akış, bir sıvının (ya da bu durumda olduğu gibi havanın) birbirlerine paralel katmanlar arasında akması ile gerçekleşir.

Intel, jet motorlarındaki prensibe benzer şekilde, ısıyı dizüstü bilgisayarların dış yüzeyinden uzak tutmak için geliştirilen katmanlı hava akışı teknolojisini kullanan bir sistem de tanıttı. Eden, kısa bir süre içinde bu teknolojiyi müşterilerine sunacaklarını ve böylece dizüstü üreticilerinin çok daha ince dizüstü bilgisayarlar üretebileceğini belirtti.

Katmanlı jet soğutma teknolojisi IDF de

Intel, ayrıca kendisine ait Nehalem teknolojisini kullanan yeni nesil Calpella dizüstü platformlarını da tanıtımını da yaptı. Eden, bu dizüstü bilgisayarlarda grafiklerin ve bellek kontrolünün işlemci gibi aynı silikon içerisinde bir araya getirileceğini tekrarladı.

Eden ayrıca Nehalem içerisindeki transistörlerin, uygulamalardaki işlemci gereksinimine göre çekirdekleri nasıl açıp kapattığını anlattı. Nehalem'in bu özelliği, dört çekirdekli Calpella dizüstü bilgisayarlarda uzun bir pil ömrü sağlamak için oldukça önemli.

Örneğin, çok fazla işlem gücü gerektirmeyen görevler yerine getirilirken çekirdeklerden üçü kapatılarak enerji tasarrufu yapılabiliyor. Sistem daha fazla güce ihtiyaç duyduğunda ise kapatılan bu çekirdekler tekrar devreye giriyor.

Eden bu işlemin kullanım sırasında otomatik olarak gerçekleştiğini ve işletim sisteminin bu işlemi gizlice hallettiğini söyledi.

Eden ayrıca Nehalem'de kullanılan "Hyperthreading" teknolojisinden de bahsetti "her çekirdek için iki iş parçacığını (thread) aynı anda çalıştırabilme ve böylece sekiz çekirdeğin yapabileceği işlemi yapabilme"

Eden, "Sekiz çekirdek de kullanabilirdik. Nasıl yapılacağını biliyoruz. Fakat bilgisayar o zaman çok fazla ısınırdı" dedi.