Intel, Chrome OS'un geliştirilmesi için Google ile ortak çalışıyor



Ekleyen
obahadir
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft- Intel işbirliği yol ayrımında mı?

Intel, Chrome OS un geliştirilmesi için Google ile ortak çalışıyor

Dünyanın en büyük çip üreticisi Intel, Chrome İşletim Sistemi'ni geliştiren Google'la içli dışlı bir ortaklık yaşıyor.

Intel'in Google'a, Chrome OS için verdiği destek donanım piyasasında bulunduğu konum açısından son derece önemli çünkü: Intel'in mikroişlemcileri dünya üzerindeki bilgisayarların yaklaşık %45'inde kullanılıyor.

Google'ın yeni geliştirdiği Chrome OS neredeyse tamamen Microsoft'un hakimiyetinde olan mini dizüstü, dizüstü ve masaüstü piyasalarına hitap ediyor. Bu durum Intel'i idare edilmesi güç bir yol ayrımına itebilir. Microsoft ve Intel'in birkaç on yıla dayanan ve bilişim endüstrisinde iyice kanıksanmış ortaklığı; Intel'e ait x86 işlemci mimarisi üzerine kurulu Windows gibi Microsoft uygulamalarını tanımlamak için "Wintel" gibi terimler kullanılmasına bile neden olmuştu.

Intel, çift taraflı sürdürdüğü ortaklık yanında "Atom" adını verdiği yeni işlemciyi netbook gibi küçük cihazlarda daha verimli çalışacak hale getirmek için de çalışmalarını sürdürüyor. Şirketin tek başına yoğunlaştığı bir diğer proje ise küçük bilgisayarlar ve cep telefonları üzerinde çalışacak Linux tabanlı mobil işletim sistemi "Moblin".

Google bu hafta resmi blogunda yayınladığı iş ortakları arasında Intel'in adını geçirmemiş olsa da Google- Intel ilişkisinin sürdüğü bilinen bir gerçek.

Google'ın yayınladığı iş ortakları listesinde bilgisayar üreticileri HP, AcerveLenovo ile mobil telefon çip üreticileri Qualcom, Texas Instruments ve Freescale Semiconductor yer almıştı.