Intel, Netbook Linux işletim sistemi için Tayvan'da



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Intel ve Tayvan hükümeti, Netbook'lar ve mobil İnternet cihazları için tasarlanan Linux tabanlı Moblin işletim sistemini geliştirmek için bir geliştirme merkezi açmayı planladıklarını Perşembe günü birlikte açıkladılar.

Dünyanın en büyük çip üreticisi, Intel, Atom mikroişlemcilerle çalışan cihazlarda kullanılmak üzere Moblin'i yarattı. Açık kaynaklı (open-source) yazılım, bir Linux çekirdeği, bir kullanıcı arabirimi, bir Web tarayıcı (browser), Developer Tools (Geliştirici Araçları) ve Tayvan hükümetiyle yapılan anlaşma gereği Intel'in optimize etmeye devam edeceği diğer kaynakları içeriyor.

Moblin

Yeni geliştirme merkezi, Tayvan'da kurulacak. Bu sayede Acer ve Asustek Computer gibi yerel bilgisayar ve elektronik cihaz üreticileri, ürünlerinde bu yazılımdan yararlanabilecekler. Örneğin, şu anda Netbook'lar (daha çok İnternet kullanımı için tasarlanmış küçük boyutlu, düşük maliyetli, hafif, enerji tasarruflu dizüstü bilgisayarlar) iki şirket tarafından üretiliyor ve Microsoft Windows XP ya da Linux işletim sistemlerine sahip oluyorlar. Yeni Moblin işletim sistemi, Netbook'lar ve kablosuz bağlantıyla İnternet'e bağlanmaya olanak tanıyan daha küçük elektronik cihazlarda çok geniş kapsamlı olarak kullanılacak bir işletim sistemi haline gelmeyi hedefliyor.

Intel CEO'su Paul Ottelini, Taipei'deki basın toplantısında bu girişimi, "Günümüzde bilgisayar sektöründe gerçekleşen en önemli gelişmelerden biri Netbook fenomenidir ve bu fenomen Tayvan'da başladı." sözleriyle açıkladı.

Tayvan'nın ekonomi bakanı Yiin Chii-ming ise yeni Moblin Geliştirme Merkezi'nin Aralık ayında açılacağının müjdesini verdi.

Bu ortak girişim, Microsoft'a indirilmiş bir darbe gibi gözüküyor. Tayvanlı şirketler, Microsoft'un Windows Vista'yı geliştirmek adına Windows XP'yi geliştirmeyi bırakacağını açıklaması üzerine, Netbook'lar için Linux tabanlı bir platform geliştirilmesi gerektiğine karar verdiler.

Vista, küçük cihazlar için bir sorun teşkil ediyor çünkü XP'den çok daha pahalı donanım bileşeni istiyor. Bu da doğal olarak Netbook'un fiyatını arttırıyor. XP ve Linux'e göre aynı cihazlarda Vista, çok daha yavaş bir şekilde çalışıyor.

Linux, Windows'a göre daha ucuz, çünkü istenen donanım bileşenleri daha basit ve işletim sistemi için herhangi bir lisans ücreti ödemiyorsunuz.

Microsoft, Windows XP'yi Netbook'larda ve diğer cihazlarda kullanılabilir hale getirmek için XP üzerinde çalışmalar yaptı ve hatta şirketler için XP'nin ömrünün geleneksel kriterlerin ötesinde uzattı. Windows XP, şirket sistemleri için 30 Haziran 2009 tarihine kadar satılmaya devam edecek. Çok ucuz bilgisayarlar içinse bu tarih 30 Haziran 2010 olarak belirlendi.

Microsoft, ayrıca Windows XP'yi, "Her Çocuk İçin Bir Dizüstü Bilgisayar" kampanyasının uzantısı olan XO dizüstü bilgisayarlarında çalışacak hale getirmek için XP üzerinde oynamalar yaptı. XO, bir Linux işletim sistemini temel alarak tasarlanmıştı.

Microsoft'un bu çabalarına rağmen, bir XP lisansı, Netbook'ları ve diğer düşük maliyetli dizüstü bilgisayarları Linux modellerinden daha pahalı yapıyor. Buna ilaveten, bazı şirketler, ekran boyutunu 10 inçle sınırlamak gibi belli gereksinimleri karşılamak için Windows XP'yi sadece Netbook'larda kullanmalarını isteyen ve dokunmatik ekrana olanak tanımayan Microsoft kuralları ilgili dertliler. Üretici şirketler ayrıca Microsoft'un Windows XP'yi, belirtilen 30 Haziran 2009 tarihinden sonra da desteklemeye devam etmesini istiyorlar.