Nikon Yeni D-SLR Fotoğraf Makinesi D60'ı Duyurdu



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Nikon, Canon'un EOS 450D'yi duyurusuna; yeni giriş seviyesi D-SLR fotoğraf makinesi D60'ı duyurarak karşılık verdi.

Nikon D60Nikon geçtiğimiz günlerde başarılı makineleri D40 ve D40x ardından bu gövdelerde bulunan güzel özellilerin yanına yeni özellikler de ekleyerek aynı serinin devamı olan D60'ı çıkaracağını duyurdu. Nikon D60'ın yanı sıra ayrıca üç yeni objektifte duyurdu. Bu objektifler; geniş açılı perspektif ayarlamalı(tilt & shift) PC-E Nikkor 24mm F/3.5D ED, zoom AF-S DS Nikkor 16-85mm ve Mak objektif AF-S Micro Nikkor 60mm F/2.8G ED olarak açıklandı.

Yeni giriş seviyesi D-SLR modeli olarak pazarlanan D60'da; Nikon D40'ın 6.1 megapiksel çözünürlüğünü 10.2 megapiksellik net fotoğraf çözünürlüğüyle güncellemiş, Nikon'un EXSPEDD işlemcisi (daha önce D3 ve D300 gibi ileri düzey modellerde kullanılmıştı) makinede kullanılmış, aktif ışıklandırma özelliği makineye eklenmiş. Nikon D60'da bulunan yeni özelliklerinden bir kaçı da çift toz temizleme sistemi ve Hava Akışı Kontrol Sistemidir (Airflow Control System). Bu sistem aslında deklanşöre basıldığında sensörün üzerinde ki havayı boşaltan bir delikten ibarettir. Doğrusu teorik olarak tüm tozları dışarı atması beklenen ilginç bir tasarım.

D60 ayrıca D40 üzerine; 2.5 inç'lik LCD ekran ve kırmızı göz temizleme gibi gövde içi görüntü işleme gibi D40x'de yapılan güncelleştirmelerden çoğuna da sahiptir. D60'la birlikte gelen yeni enerji tasarrufu özellilerinden biri de optik vizör kullanılıyorken LCD ekranı otomatik olarak kapatır. D60 ayrıca kullanıcıların 100 kadar fotoğrafı birleştirerek hareket durdurmalı (stop motion) animasyon filmleri yapmalarına olanak tanır.

Amatör fotoğrafçılar cephesinden baktığımızda ise Nikon'un Canon'un EOS 450D duyurusuna vereceği karşılıkta çıtayı biraz daha yüksek tutması bekleniyordu. D60'da ile D40x arasında yeni toz temizleme sistemi ve EXSPEED işlemci dışında fazla bir geliştirme yapıldığın söylemek zor görünüyor. Bu sebeple D60'In satış fiyatının da D40x ile yakın bir çizgide olacağı tahmin ediliyor. Nikon D60 3x'lik bir zoom objektif olan Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ile birlikte kit halinde 2008'in ilk yarısında satışa sunulması planlanıyor.

Makineyle birlikte duyurulan objektifler arasında en ilginç olanı ise perspektif ayarlamalı bir objektif olan (tilt & shift) PC-E Nikkor 24mm F/3.5D ED şeklindeydi. Bu objektif fotoğrafçıların perspektifi arttırmak için lens düzlemini mekanik olarak değiştirmelerine olanak tanıyor. Perspektif düzeltmesini bir örnekle anlatacak olursak normal bir objektifle çekilen bir bina fotoğrafında (binayı dış hatlarıyla kapsayan geniş açılı bir fotoğraf) binanın dış çizgilerinin insan gözüyle görüldüğü gibi değil, eğri göründüğüne şahit oluruz. Bu noktada perspektif ayarlamalı (tilt & shift) objektifler devreye girerek fotoğrafçıların doğrusal bozulmaları düzeltmelerine olanak tanır.

PC-E Nikkor 24mm F/3.5D ED objektifin 2008'in ikinci yarısında 3000 YTL fiyat etiketiyle satışa sunulması planlanıyor.