Tercihinizi yapın: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
21.11.2009

PC kullanıcıları tarafından uzun süredir beklenen Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 7'nin resmi satışı başladı. Fakat bir ay öncesinde Apple'ın Snow Leopard isimli işletim sistemi de piyasaya çıktı. Artık işletim sistemlerinin de cross-platform'a döndüğü hesaba katılırsa ortada ciddi bir rekabet var. Peki, kazanan kim?

Şu anda dünyanın birçok yerinde, teknoloji odaklı internet sitelerinde ve özellikle IT sektörünü ve işletim sistemlerini yakından takip eden kişiler arasında en çok konuşulan konu şu: Windows 7 mi daha iyi Snow Leopard mı?

Eğer bilgisayarınızda kullandığınız işletim sistemini yenilemek istiyorsanız bu soru sizin için de önemli. Zira artık PC'nizin ya da Mac'inizin olması fark etmiyor, hangi işletim sistemini isterseniz onu kullanabiliyorsunuz.

İki firma da işletim sistemlerini piyasaya çıkarmadan evvel bu rekabetin artık farklı bir boyuta taşındığını bildiklerinden çok ciddi bir geliştirme süreci geçirdiler. Apple sistemin geliştirilme sürecini minimum bilgiyle ilgililere aktarırken, Microsoft Windows 7'de ilk kez kullanıcıları sistemin geliştirilme sürecine bu derece dâhil etti ve bu süreci olabildiğince hem medyayla, hem ilgili kullanıcılarla paylaştı. Paragözlüğü ve tekel olma meraklılığı yüzünden defalarca mahkemeye verilen Microsoft ayrıca Windows 7'nin bu sürümünü, ürünü satışa çıkarmadan önce 1,5 yıllık deneme sürümü imkânıyla ilgili kullanıcılara sundu. Bu sayede ürün piyasaya çıkmadan çok çok önce, milyonlarca kullanıcı tarafından test edilmiş ve çok ciddi geri dönüşler alınmış oldu.

Geliştirme sürecinde Apple, Snow Leopard ismi ile satışa çıkardığı ve aslen Mac OS X 10.6 olarak bilinen işletim sisteminde özellikle tasarım, fonksiyonlar ve performans üzerinde dururken Microsoft Windows 7'de, bir başarısızlık olarak hatırlanan Vista'da denediği görsel ve yapısal değişiklikleri, hem çekirdekte, hem sistemin işleyişinde geliştirmeler yaparak bütünlemeyi denedi.

Biraz sonra okuyacağınız karşılaştırmada her iki işletim sistemi de kategorisel bazda değerlendirildi ve her kategorinin ayrı bir kazananı oldu. İnceleme sırasında Windows 7 testi için 1GB RAM ve 1.83 GHz Intel Core Duo işlemcili Dell Inspiron E1505 notebook ve Windows 7 Ultimate Edition kullanılırken, Snow Leopard, 1.86 GHz Intel Core 2 Duo işlemcili ve 2GB RAM'li bir MacBook Air'de test edildi.

Karşılaştırmalardaki ana kriterler, güvenlik altyapısının sağlamlığı, kolay internet erişimi, pratik kullanım, hız ve işletim sisteminin sizi ekstra maliyetten ne kadar uzak tutacağı olarak belirlendi.

Genel Karşılaştırma

İki şirket de yeni işletim sistemlerinde kolay kullanılabilirlik, geriye dönük uyumluluk ve sistem performansı konularına yoğunlaştı.

Microsoft, Vista'ta yaşanan uyumluluk sorunlarından dolayı oldukça fazla eleştirildiğinden ve açıkçası Vista bir fiyasko olduğundan, yeni işletim sisteminin Vista düzeyindeki donanım ve yazılımların uyumluluğunu geliştirmenin merkezine almıştı. Çünkü Vista için harcama yapan kullanıcıları bu kez memnun etmek zorundaydı.

Windows 7'de önemli arabirim değişimleri olduğunu ve birçok yeni özellik eklendiğini söyleyebiliriz. Özellikle Mac OS X'ten esinlenilmiş gibi duran Taskbar'ın (Görev Çubuğu) işlevselliği Mac OS X'in Dock'una göre çok daha etkin kullanılabiliyor. Ek olarak HomeGroups (Ev Grupları) özelliği de, deneyimsiz ev kullanıcıları için ağ oluşturma işini oldukça kolaylaştırıyor. Fakat yine de Windows 7'de devrimsel bir değişim olduğunu söyleyemeyiz.

Diğer taraftan Apple geliştirme sürecinde sistemin arka plandaki işleyişine ciddi bir çaba harcamış. Kullanıcılar bu değişikliği hemen fark edebilecek olmasalar da OpenCL ve Grand Central Dispatch teknolojileri çok çekirdekli CPU'larda grafik kartına düşen grafik ve animasyon yükünün paylaşılmasını sağlayan önemli geliştirmeler. Bunlar uzun vadede performansı artıracak özellikler gibi görünse de bir yandan da, kullanıcılara masraf çıkaracak olan ve yazılım geliştiricileri programlarını yeniden yazmak zorunda bırakacak yenilikler. Bu yeni Apple teknolojileri, kolaylıklar sağlamak için geliştirilmiş olsa da, yeni uygulamalar yazılana kadar etkileri kullanıcılar tarafından fark edilemeyecek şeyler.

Apple aynı zamanda işletim sisteminin arayüzünde de sistemin daha verimli bir biçimde kullanılabilmesini sağlayacak değişiklikler yapmış. Finder'ın (Bulucu) iyileştirilmesi ve Dock'un Expose ile birleştirilmesi de verimliliği artıran değişiklikler. Fakat açıkçası tüm bu değişiklikler Microsoft'un Windows 7'de yaptığı değişiklikler kadar önemli değişiklikler değiller.

OS Savaşları: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?

OS Savaşları: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?

İşletim Sisteminin İsmi

Apple ürün ismi konusunda gerçekten örnek alınması gereken bir firma.Şöyle düşünün, siz hangi işletim sistemine sahip olmayı isterdiniz? Havalı bir isme sahip olan ve doğal çağrışımlar uyandıran Snow Leopard'a mı yoksa hayal gücü ya da yaratıcılıktan yoksun Windows 7'ye mi?

Sanırız sonuç belli.

Kazanan: Snow Leopard. Vahşi hayvanlar doğal olarak pencerelerden çok daha ilgi çekici.

Fiyat

Yeni bir bilgisayar olacak olan herkes için fiyat karşılaştırması pek de önem taşımıyor. Çünkü işletim sistemleri alınan bilgisayarda yüklenmiş olarak geliyor. Fakat işletim sistemini terfi ettirecek kullanıcılar için fiyat konusu çok önemli.

Bu noktada görünene göre, işletim sistemini yükseltmek isteyen Apple kullanıcıları,eski Windows sürümlerinden Windows 7'ye geçmek isteyen kullanıcılara göre daha mutlu olacaklar. Zira Snow Leopard'a sadece 29$'lık bir ücret ödeyerek terfi edilebiliyor (Tiger kullanıcıları yükseltme için Mac Box Set almalılar ki iLife '09 ve iWork '09'u içerek bu paketin fiyatı 169$).

Windows 7 yükseltmesine gelecek olursak; burada Windows 7'nin hangi sürümüne geçeceğiniz konusu ciddi önem kazanıyor. Örneğin Windows 7 Ultimate yükseltmesi Amazon'da 220$'a satılırken Windows 7 Professional'a 200$ ve Windows 7 Home Premium'a da 120$'lık bir fiyat etiketi konulmuş.

Microsoft çıkardığı Starter, Ultimate, Home Premium, Professional gibi sürümlerle ürün gamını genişletip her kesimden kullanıcıya bir alternatif sunma fikrine sahip olsa da, bir ürünün bu kadar farklı çeşide sahip olması kafa karıştırıcı bir durum. İnsanlar dondurma alırken farklı özellikleri olan ürünleri tercih edebilirler ama söz konusu bir işletim sistemiyse, bu kadar farklı versiyon sunmak etkili bir pazarlama stratejisi değil gibi görünüyor. Zira Windows 7'nin 7 farklı sürümü var ve bir sürümden diğerine yükseltme ücreti de oldukça yüksek. Bu durumda kullanıcılar hangi sürümü alması gerektiği konusunda kararsız kalıyorlar. Snow Leopard'da ise kafa karıştırıcı hiçbir şey yok. İşletim sisteminin sadece bir tane sürümü var.

Kazanan: Snow Leopard. 29$'lık fiyat etiketi de zaten ilk bakışta farkı ortaya koyuyor.

Kurulum

Snow Leopard'ı kurmak için yapmanız gereken şey sadece kurulum diskini takmak ve basit kurulum rutinini takip etmek. Sıfırdan bir kurulum yapmak ya da güncelleme yapmak gibi seçeneklerarasındanseçimyapmakzorundakalmıyorsunuz."SnowLeopard'ınhangisürümünü seçsem?" gibi bir endişe taşımıyorsunuz. Uzun bir kayıt kodu girmek de yok tabii ki.

Windows 7'yi kurarken önce sıfırdan bir kurulum mu yoksa yükseltme mi yapacağınızı seçmeniz gerekiyor. Ek olarak donanımınıza ve Windows sürümünüze bağlı olarak biraz zaman ayırıp hangi Windows 7 sürümüne geçmek istediğinizi belirlemelisiniz.

Bunları bir kenara bırakırsak, kurulum süreciyle ilgili iki işletim sistemi arasında çok ciddi farklar yok. Snow Leopard'ın kurulumu biraz daha kısa sürse de, neredeyse ikisi de birbirine çok benziyor.

Ek olarak Snow Leopard donanımları tanıma açısından bir sorun çıkarmıyor. Windows 7 ise bazı donanımları tanımasa bile eskisine oranla ciddi bir iyileştirilme yapılmış ve tanımadığı donanımların sürücülerini Windows Update sitesinden hemen bulup yüklüyor. Yine de bu aşamada siz Windows 7donanımınızı algılasın diye biraz uğraş vermiş oluyorsunuz.

Kazanan: Kıl payı farkla Snow Leopard. Burada Windows 7'den puan kırmamızın nedeni donanım tanımada karşılaştığımız sorunun yanı sıra özellikle yükseltme işlemi için araştırma ve bilgi birikimi gerektirmesi. Bunun haricinde iki işletim sisteminin kurulumu arasında çok mühim farklar yok.

Uygulama Çalıştırma

Bir işletim sistemi ile gün boyu ne yaparsınız? İlk önceliğiniz kullandığınız programları çalıştırmaktır. Daha sonra da kullandığınız programlar ve pencereler arasında geçiş yaparsınız. İşleyişle ilgili net farkların ötesinde geri kalan tek fark pencerelerin farklı görünmesidir.

Bu aşamada, hem Snow Leopard'da hem de Windows 7'de uygulamaların çalıştırılması açısından kayda değer bir değişiklik yok. Snow Leopard'ın Dock'u biraz iyileştirilmiş ve Expose (pencere yönetim özelliği) ile kombine edilmiş. Windows 7'nin Taskbar'ı (Görev Çubuğu) ise üzerinde gerçekten ciddi bir çalışma yapılarak güncellenmiş.

Dock ve Taskbar'ı karşılaştıracak olursak ikisi de hem uygulama çalıştırma hem de uygulamalar arasında geçiş için kullanılıyor. Snow Leopard'ın Dock'u hem simgelerin yerleşimi, hem aksiyonları açısından estetik olarak daha doyurucu. Fakat yine de biraz eğlencelik duruyor. Windows 7'nin klasik düz görev çubuğu ise büyük simgelerin dışında aynen korunmuş diyebiliriz.

OS Savaşları: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?

İki işletim sistemine de uygulamaya geniş yapmadan önizleme özelliği eklenmiş. Yani açık olan bir uygulamanın bütün pencerelerini, o pencereye geçiş yapmadan küçük resim olarak görebiliyorsunuz.

Windows 7 Görev Çubuğu'nun açık olan bir uygulamaya ait kaç pencerenin açık olduğunu göstermesi çok kullanışlı bir özellik. Snow Leopard'ın Dock'unda buna benzer bir ipucu yok. Ayrıca Windows 7'de küçük resimlerin üzerine geldiğinizde o pencere tam ekran yapılıyor ve bu da o pencerede ne olduğunu net bir şekilde hatırlamanızı sağlıyor. Dock'ta ise böyle bir özellik yok.

Dock'un küçük resim implamentasyonu bu açıdan biraz verimsiz. Özellikle hariçten kurduğunuz programlarda veya Safari ya da Firefox gibi tarayıcılarda açık olan bütün sekmeleri ayrı küçük resimler olarak göremiyorsunuz. Sadece açık olan tek bir sekmenin görüntüsü görünüyor ki, bu da geçiş işlemini hızlı yapabilmek için yetersiz. Windows 7'de ise, her sekme ayrı bir küçük resim olarak görüntüleniyor, böylece tarayıcınızdaki herhangi bir pencereye hızlıca geçiş yapabiliyorsunuz.

OS Savaşları: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?

Windows 7'teki Taskbar'ın Snow Leopard'da olmayan bir başka özelliği daha var: AtlamaListeleri (Jump Lists). Windows 7'de Taskbar'daki bir uygulamanın simgesine sağ tıkladığınızda, çeşitli aksiyonların ve o uygulama ile ilişkilendirilmiş görevlerin yer aldığı bir menüye ulaşıyorsunuz. Uygulamaya bağlı olarak değişen bu liste sayesinde örneğin Microsoft Word simgesine sağ tıkladığınızda buradan daha önce açılmış dosyalara ulaşabiliyor, Internet Explorer simgesine sağ tıklayınca ise en sık ziyaret ettiğiniz siteler listesini görebiliyorsunuz.

Şüphesiz iki işletim sisteminin de uygulama geçişi için farklı seçenekleri var. Snow Leopard'da Expose kullanılırken Windows 7'de Alt+Tab kombinasyonu bu işlem için atanmış.

Snow Leopard'daki Expose, Taskbar'a göre bazı ilginç özelliklere sahip. Mesela "Spaces" özelliğiyle hızlı bir şekilde, her biri kendi özel görünümüne ve uygulama düzenine sahip çok sayıda sanal masasüstü oluşturabiliyor.

Alt+Tab ise artık geçiş yapılacak arkaplandagösteriyorvebudahangipencereyegeçileceğindekararvermeyikolaylaştırıyor.

Burada şundan bahsetmeliyiz ki, Windows 7 ile Taskbar'ın kazandığı özelliklerin çoğu, daha eski Windows sürümlerinde yardımcı programlarla gerçekleştirilebiliyordu. Windows harici işletim sistemlerinde gördükleri ilginç ve kullanımı kolaylaştırıcı özellikleri yazdıkları programlarla Windows'a kazandıran programcıların bu ürünleri de gerçekten yüksek sayıda kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Windows 7'de Microsoft, Windows'a ek özellik kazandıran tüm bu programlarda gördüklerini Windows 7'ye dâhil etmiş. Fakat işin garibi, bu programların ve dolayısıyla Windows 7'deki özelliklerin birçoğunun farklı işletim sistemlerinden görülerek geliştirilmiş olması.

Kazanan: Windows 7. Taskbar, Atlama Listeleri gibi birçok yeni fonksiyonu, geçiş yapmayı kolaylaştıran yeni özellikleri ile bu bölümü kazanmayı hak ediyor. Dock, çok daha elegant görünse de fonksiyonalite açısından geride kalıyor.

Sistem Konfigürasyonu

Eğer siz de birçok insan gibi, işletim sisteminin hazır halinden memnun olmuyor ve kurulumdan hemen sonra sistemi kişiselleştirmek için çeşitli ayarlarla oynamaya başlıyorsanız bu karşılaştırma sizi ilgilendiriyor.

Snow Leopard'ın kişiselleştirme konusunda sunduğu basitliğin ve sistem ayarlarının organizasyon modelinin üstesinden gelmek zor. Snow Leopard'da ayarlar bölümünde beş kategori bulunuyor: Kişisel, Donanım, Internet & Kablosuz, Sistem ve Diğer. Her kategoride, Görünüm, Masaüstü & Ekran Koruyucusugibi bir grup simge bulunuyor. Bir simgeye tıkladığınızda karşınıza gelen basit menüden bir özelliğin nasıl çalışacağını hızlı bir biçimde belirleyebiliyorsunuz.

OS Savaşları: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?

Windows 7'nin Kontrol Paneli ise çok daha kompleks. Daha önceki sürümlerde neyin nerede olduğunun bilinmesini imkânsızlaştıracak kadar karışık olan Kontrol Paneli (Control Panel) biraz iyileştirilmiş olsa da, yine de yeterince basit değil. Kontrol Paneli'nde yedi ana kategori ve birçok alt kategori bulunuyor. Buradaki hiyerarşi ise tamamen karmakarışık diyebiliriz. Windows'un konfigürasyonu ile ilgili ayarlarındabulunduğububölümdekienbüyüksorunstandart birarayüzünolmayışı. Her simgeyetıkladığınızda farklı bir arayüze sahip, bambaşka bir ekran çıkıyor karşınıza. Bu yüzden de hepsini tek tek öğrenmeniz gerekiyor. Bu da gerçekten zor.

Fakat bu kompleksliğin sağladığı bir fayda da var. Genel olarak Windows 7, Snow Leopard'a göre çok daha konfigüre edilebilir ve kişiselleştirilebilir bir işletim sistemi. Hele hele bazı küçük uygulamalar "keşke Snow Leopard'da da olsaydı" diyebileceğimiz kadar gerekli ve kullanışlı.

OS Savaşları: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?

Ayarlar bölümündeki zıtlığı anlatabilmek için iki işletim sisteminin de Ağ Ayarları bölümüne bakmakta fayda var. Snow Leopard'da ağınız hakkındaki TCP/IP ve DNS konfigürasyonu gibi bilgilere ulaşmanız çok kolay. Fakat detaylı ayarları yapmak biraz zor. Windows 7'nin ağ ayarları bölümünde ise bir dolu bilgiye ulaşabilir, her şeyi en ince ayrıntısına kadar değiştirebilirsiniz. Fakat halen IP adresinizi öğrenmek için bir sürü cambazlık yapmanız gerekiyor. Üstüne üstlük, değiştirdiğiniz bir ayarı eski haline getirmek için, neler yaptığınızı, nerelere tıkladığınızı hatırlamanız gerekiyor ki bu pek kolay değil.

Kazanan: Windows 7. Sonuçta, kompleks olsa da, kullanımı zor olsa Windows 7 konfigürasyon karşılaştırmasında sunduğu seçeneklerin bolluğu açısından daha başarılı diyebiliriz. Eskiye baktığımızda çok daha karmaşık olan Kontrol Paneli'ni daha rahat anlaşılabilir hale getirme çabası takdire değer. Ama tabii ki Mac'teki pratikliğe ulaşılması için daha çok çalışılması gerekiyor. Mac'in bu bölümde kaybetmesinin asıl nedeni özellikle "Tweaking" denen işletim sistemi ayarlarıyla oynayabilme imkânını kullanıcılarına sunmaması ve kişiselleştirme açısından da zayıf olması oldu.

Yazılım Uyumluluğu

İyi bir işletim sistemi, üzerinde çalışan yazılımlar olmadan hiçbir şeydir. Ne kadar iyi olsa da yeterince iyi değildir. Bu noktada ayrıca, yeni bir işletim sisteminin halihazırda var olan yazılımlarla uyumlu olması konusu da önemli kriterlerden biridir.

Şu aşamada konu var olan üçüncü parti uygulamaların çalıştırılabilirliğine geliyor. İlk evvela MacuygulamalarınabakacakolursakSnowLeopard'ınbazıproblemleriolduğunusöyleyebiliriz.iStatMenus,NeoOffice, Xmarks for Safari gibi günlük olarak kullandığımız birçok uygulama Snow Leopard'da çalışmıyor. Adobe'un açıkladığına göre içinde Photoshop'u da barındıran Creative Suite 3 de Snow Leopard'da çalışmıyor ve kullanıcıların Creative Suite 4'ü beklemeleri gerekiyor. Birçok kullanıcı Snow Leopard'da Windows ile dosyaların senkronize edilmesini sağlayan araçların da çalışmamasından şikayetçi ki bu da önemli bir durum. Popüler uygulamalar genellikle sorun çıkarmıyor ama bu bir uyum sorunu olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Windows 7'ye bakacak olursak, Microsoft Vista'da yaşadığı problemlerden ders çıkarmış gibi görünüyor. Vista için yazılmış uygulamalar Windows 7'de sorun çıkarmadan çalışıyorlar. XP uygulamaları da çoğunlukla destekleniyor. Çalışmayan uygulamalar için Windows XP Modu seçeneği ise Windows XP için yazılmış uygulamaları çalıştırma açısından oldukça faydalı. (Not: XP Modu için bazı donanımların yanında Windows 7'nin de XP Modu'nu içeren versiyonlarına sahip olmanız gerekiyor.)

Kazanan: Windows 7. Şimdilik uyumluluk açısından daha başarılı. Fakat Snow Leopard uyumluluk sorununu birkaç güncelleme ile çözüp öne geçebilir.

Donanım Uyumluluğu

İki işletim sistemini de farklı donanımlarla deneme şansımız olmadığı için bu konuda net bir karşılaştırma yapamıyoruz. Fakat bu durumda en azından Windows 7, Windows tabanlı PC'lerle ne kadar uyumlu, Snow Leopard Mac'lerle ne kadar uyumlu sorusuna cevap arayabiliriz.

Snow Leopard'ın çalışması için Intel tabanlı bir donanım gerekiyor; yani, PowerPC G4 veya G5 tabanlı sistemlerde çalışmıyor. Bu da, 2006 yılından (Mac'lerin Intel işlemci kullanmaya başladığı yıl) eski bir Mac sahibiyseniz Snow Leopard'ı çalıştıramıyorsunuz. 2006 yılında üretilen Mac'lerden bazıları da Intel tabanlı değiller. Apple menüsünden "Hakkında"yı seçerek ne tip bir işlemciye sahip olduğunuzu görebilirsiniz.

Genel olarak eğer son üç yılda aldığınız bir Mac'İniz varsa Snow Leopard'ı kullanabilirsiniz. Snow Leopard'ın çalışması için 5GB boş disk alanı ve 1GB RAM gerekiyor.

Windows 7'ebaktığımızda ise işler biraz daha karmaşıklaşıyor. Windows 7'nin, 2007yılındaçıkarılanWindowsVista'nınçalıştığıbütünbilgisayarlardaçalışacakşekildetasarlandığı söyleniyor. Fakat aynı zamanda,Windows XP için dizayn edilmiş PC'lerde de çalışabiliyor. Aslına bakarsanız testi yaptığımız Dell Inspiron E1505 Vista'nın yayınlanmasından önce alınmıştı ve XP kurulu bir makineydi.

Spesifik özelliklere bakarsak, Windows 7 32-bit için 1GB RAM gerekliliği ve 64-bit sürüm için 2GB RAM gereksinimi var. 32-bit sürüm 16GB boş disk alanı gerektirirken 64-bit 20GB boş disk alanına ihtiyaç duyuyor. Aero arayüzünü kullanmak için DirectX 9 destekli, en az 128MB belleğe sahip olan bir ekran kartına ihtiyacınız var. Tabii bunlar genellikle mütevazi limitler. Yine de XP kullanabildiğiniz bir bilgisayarda Windows 7'yi kullanabilirsiniz gibi görünüyor. Bu da 2001-2002 yıllarında üretilmiş bir bilgisayarınıza Windows 7 kurabilirsiniz demek oluyor ki, ciddi bir geriye dönük destek durumu var burada.

Kazanan: Windows 7. Windows 7 özellikle çok geniş çapta bir donanım skalasını desteklediğinden donanım uyumluluğunda birinciliği göğüslüyor.

Kullanım Kolaylığı ve Şıklık

Kabul etmek gerekir ki Windows görsellik açısından bir hayli yol katetti ve eski çirkin görünümünü toparlamayı başardı. Her yeni sürümle birlikte az da olsa daha şık, daha yumuşak ve daha kullanımı kolay bir hale büründü. Özellikle yeni Taskbar ile birlikte Windows 7'nin bu geleneği devam ettirdiğini görüyoruz.

Fakat diğer taraftan Snow Leopard'a bakacak olursak, Mac OS X'in önceki versiyonlarında olduğu gibi Snow Leopard için de sadece "mükemmel görünüyor" diyebiliriz. Elegant arayüzünün yanında sunduğu kullanım kolaylığı, sezgiselliği ve yarattığı estetik memnuniyet Snow Leopard'ı en güzel görünen işletim sistemi olarak tanımlamaya yetiyor.

OS Savaşları: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?

Ek olarak Apple donanımı da yazılım kadar iyi kontrol edebildiği ve yazılımın işletim sistemine entegrasyonu da paralel bir biçimde iyi olduğu için işletim sistemi tam bir bütünlük halinde çalışıyor. Fakat Windows kullanıcıları yıllardır karşılaştıkları birbirinden ilginç ve çoğu anlaşılmaz mesajlarla Windows 7'de de karşılaşıyorlar. Bunu yanı sıra, Windows CPU, RAM, sabit disk, ekran kartı ve diğeranadonanımlarınsayısızfarklıkombinasyonu gerektirebiliyor. Bir donanımbirdiğeriyleçalışmıyor yadahatalarla karşılaşılıyor. Satılırken herdonanım uyumlu ama mutlaka sorunlarla karşılaşılıyor. Bu durumla Mac'te hiç karşılaşılmıyor.

Kazanan: Snow Leopard.Zaten söz konusu tasarım olduğunda Apple'ı yenmek mümkün değil. Snow Leopard da diğer Mac OS X sürümleri kadar güzel. Evet, Windows 7 aşama kaydediyor, bu gözle de görülüyor ama Mac'i yakalamak için daha çok yolu var.

İş Amaçlı Kullanım

Windows bir iş standardı ve Snow Leopard'ın çıkması bunu değiştiremez. Şirketlerde ve birçok firmada birkaç istisnanın dışında Windows kullanılıyor. Birçok şirket sadece Windows kullanmakla kalmıyor, tüm şirket ağı Microsoft mimarisi ile oluşturuluyor ve Office, SharePoint, Exchange gibi Microsoft uygulamaları kullanılıyor. Bu da Windows'u kaçınılmaz olarak şirketlerin tercih edeceği tek ürün haline getiriyor.

Ayrıca Windows 7 ile gelen Windows PowerShell 2.0 birçok otomasyon yeteneği içeriyor; yönetim araçları, yan uygulamalar, yeni kolaylıklar da dahil edildiğinde, IT piyasasının starının Windows 7 olacağını söylemek yanlış olmaz.

Snow Leopard, tümleşik Microsoft Exchange Server 2007 desteği sunmasıyla şirketlere göz kırpsa da bu yeterli değil. Kabul edilmeli ki Snow Leopard bir tüketici/son kullanıcı ürünü. Bir mucize olmadığı sürece de, Snow Leopard'ın IT ekosisteminde şirketlerin tercih ettiği bir işletim sistemi olması ihtimali çok uzak.

Kazanan: Windows 7. Windows 7 bir kurumsal standart olmaya devam ediyor ve bu uzun süre değişecek gibi görünmüyor.

Ekstralar

Snow Leopard'ın bir işletim sisteminden çok daha fazlası olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü Snow Leopard, ünlü iLife, film bile yapabileceğiniz iMovie, müzik ve ses kaydı için GarageBand, Web sayfası tasarlama ve yayınlama için iWeb gibi birçok popüler uygulamanın bulunduğu bir uygulama paketi içeriyor. Ayrıca Time Machine (Zaman Makinesi) isimli ünlü yedekleme ve geri yükleme aracı, video yakalama için QuickTime X ve PDF okuyucu olarak da Preview, Snow Leopard'ın paketinde hazır bulunuyor.

OSSavaşları: Windows 7 mi, Snow Leopard mı?

Diğer taraftan Microsoft'un Windows 7'yi mümkün mertebe ekstra yazılımlardan arındırma kararı var. Örneğin Windows Movie Maker ve Windows Mail -ikisi de gayet kullanılabilir programlar- Windows Vista ile birlikte gelirken, Windows 7'den çıkarılmış uygulamalar. Windows 7 sonunda bir yedekleme yazılımı sunuyor fakat Time Machine'ın yakınından bile geçemeyecek kadar yetersiz.

Kazanan: Snow Leopard. Zaten burada gerçekten bir karşılaştırmadan söz etmeyekalkışmamız hata.

Sonuç

Eğer skor üzerinden gidecek olursak Windows 7 ve Snow Leopard beşer birincilik kazandıklarından elimizde bir beraberlik var. Tabii ki, sonucu skora bağlamak yanlış çünkü kategoriler aynı ağırlıkta değiller.

Peki, hangi işletim sistemi daha iyi? Snow Leopard ve Windows 7'nin neredeyse eş zamanlı olarak piyasaya sunulması, Apple ve Microsoft şirketleri arasında yıllardır süren dinamiği yine pek fazla değiştirmeyecek gibi görünüyor.

Snow Leopard, Windows 7'ye göre çok daha güzel, elegant ve kullanışlı. Ama Microsoft da Windows 7 ile görsellik ve işlevsellik açısından ciddi değişimlere açık olduğunu ve bu konularda çalıştığını gösterdi.

Diğer taraftan Windows 7, Snow Leopard'ın hiçbir zaman olamayacağını bildiğimiz bir kurumsal standart. Ek olarak halen çok fazla kişiselleştirilebilir ve ayarlarına müdahale edilebilir bir işletim sistemi.

Tabii değerlendirmeye almadığımız bazı farklar da var. Mesela Windows işletim sistemlerinin virüslere karşı savunmasızlığı... Mutlaka bir antivirüs programı kullanmanız gerekiyor ama antivirüs programları da hem sistem performansını düşürüyor hem de bazen yeterli olamıyorlar. Mac işletim sistemlerinde ise virüs yok. Yazıldığı söylenen 2 adet trojan var hepsi o kadar. Dosya ve uygulama bulma konusunda da Snow Leopard'ın hem pratik hem daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz.

Bana soracak olursanız, Intel bir işlemciniz varsa ikisini birden kullanabilirsiniz. Her ikisinde de farklı programları kullanır, farklı işler yapabilir, farklı bir keyif yaşayabilirsiniz. Hele ki iki işletim sisteminde de çok önemli geliştirmeler yapılmışken... Eğer Vista'nız varsa Windows 7'ye geçmek için hiç beklemeyin çünkü Vista'dan çok çok iyi bir işletim sistemi Windows 7.

Şahsi görüşüm her şeye rağmen Snow Leopard ile Apple'ın pazar payını artıracağı yönünde. Düşünün ki bir yandan 150-200 $ arasında bir fiyata satılan bir işletim sistemi, bir sürü uygulama gereksinimi var, virüs endişesi, uyumsuzluk sorunları var ve henüz halen geliştirilmekte olan bir standart belki. Diğer tarafta ise 29 $'a kendini kanıtlamış, kapsamlı bir uygulama paketine sahip, güvenli, üstelik görsel olarak da mest edici güzellik sunan Snow Leopard. Kanımca bu ayrımı fark eden kişi sayısı çok az olmayacaktır.