Girişimciler İçin En İyi 10 Sosyal Medya Aracı



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
28.10.2009

Yeni bir projeye ya da yeni bir işe başlıyorsanız, bir girişimciyseniz, yaptığınız işi tanıtmak ve basamakları hızla tırmanmak hatta bir markaya dönüşmek istiyorsanız artık sizin için yepyeni bir medya var: Sosyal ağlar. Sosyal ağları ve sosyal medya araçlarını kullanarak, reklam bütçesinden tasarruf edebilir ve kısa vadede girişimize popülarite anlamında ciddi bir değer kazandırabilirsiniz.

Bir girişimci olarak yeni bir projeyi hayata geçirdiğinizde veya yeni bir şirket kurduğunuzda, bir sonraki aşamaya geçmek için, kâr getirecek doğru adımları atmak zorundasınız. Adımları hızlı bir şekilde atabilmenin yolu da projenizi maksimum düzeyde duyurmaktan geçiyor. Bunun içinse çeşitli araçlar kullanmalısınız. Kullanılacak araçların başında İnternet ve dolayısıyla İnternet araçları geliyor.

Özellikle sosyal medya araçları; komünikasyon, ürün ya da marka promosyonu ve iş geliştirme süreçlerinizde geri dönüşü oldukça yüksek olan araçlar. Aşağıdaki listede göreceğiniz araçların birçoğunu zaten biliyor olabilirsiniz fakat konu iş olduğunda ne derece güçlü olabileceklerini belki de fark etmediniz.

10. Monitter

Monitter nedir?

Bir girişimci olarak, insanların şirketiniz hakkında ve tabii ki rakipleriniz hakkında ne söylediklerini, nelerin ilgilerini çektiğini bilmek zorundasınız. Monitter, Twitter'daki gönderileri gerçek zamanlı olarak izleyen çok kolonlu bir araç. Arayüzü TweetDeck ile neredeyse aynı ama işlevi çok daha farklı. Yapmanız gereken sadece bir kolona bir anahtar kelime girmek. Mesela şirketinizin ismini... Yandaki kolonlara da rakip şirketlerin ismini girebilirsiniz. Monitter tüm Twitter gönderilerini izleyerek, sizin belirlediğiniz anahtar kelimelerle ilgili bir gönderim yapıldığında hemen ilgili kolonda bu gönderiyi gösterecektir.

İpucu: Monitter'in arayüzü varsayılan olarak siyah üzeri gri olarak geliyor. Bu ise gözleriniz açısından oldukça yorucu olabilir. Üst sağ köşeden çok daha farklı, özellikle daha hafif renklerin kullanıldığı temalar seçerek gözlerinizi rahatlatabilirsiniz.

9. YouTube

YouTube reklamları

YouTube'u zaten bilmeyen yok, fakat YouTube video izlemekten başka bir sürü amaçla kullanılabilecek hatta işinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek bir araç. Hiç düşündünüz mü; ürününüzün nasıl kullanıldığını anlatan, projenizin amaçlarını gösteren bir videonun size faydası olur muydu? Marketing stratejiniz içerisinde, oldukça düşük bir bedele gerçekleştirebileceğiniz ve bir hayli ilgi çekecek bir viral video stratejiniz de var mı?

YouTube'un yeni "Promoted Videos" (Tanıtım Videoları) fonksiyonu son zamanların en önemli olaylarından biri. Artık aynen AdWords'de olduğu gibi YouTube üzerinden de anahtar kelime hedefli ve tıklanma başına maliyetli reklam kampanyaları hazırlayabiliyorsunuz. Böyleye reklamınız YouTube da dâhil olmak üzere hem Google sitelerinde hem de Google reklamı yayımlayan sitelerde gösteriliyor. Üstelik video formatında. Videoya tıklayan kullanıcının istediğiniz adrese yönlendirilmesini de sağlayabiliyorsunuz. Eğer gerçekten ilgi çekici bir video içerik sunduysanız, insanların yaptığınız işten haberdar olması çok daha kolaylaşacaktır.

İpucu: YouTube iş amaçlı olarak en sık marketing ve reklamcılık yapan şirketler tarafından kullanılıyor. Fakat ne iş yapıyor olursanız olun YouTube'un gücünü görmezden gelmeyin. Kullanımla ilgili videolar ya da "Sık Sorulan Sorular" videoları, sizin ya da takımınızın sunumlarının videoları, konferans görüntüleri, işinizle ilgili medyada yayımlanan programlardan videolar emin olun repütasyonunuzu artıracaktır.

8. UserVoice

Hata kontrolü için UserVoice

Küçük çaplı bir girişimci olarak, devasa bir ekip kurmanız ve hem projenizi gerçekleştirmeye çalışırken hem de onu geliştirmeniz, testini yapmanız, hata kontrolü gerçekleştirmeniz ve hatta duyurmanız kolay olmayacaktır. Hangi biriyle uğraşacaksınız? UserVoice tam da bu noktada devreye giriyor.

UserVoice, hata raporlarından yeni özellik isteklerine, kullanıcılarınızın ve müşterilerinizin isteklerini ve geribildirimlerini takip etmenizi sağlayan bir sistemdir. UserVoice'ı kullandığınızda sadece kendi kullanıcılarınızın ve müşterilerinizin geribildirimleriyle yetinmek zorunda değilsiniz. Sitenin üyeleri, projenizden haberdar olup, onu deneyip, size aklınıza gelmeyecek fikirler verebilir, hiç fark etmeyeceğiniz hataları gösterebilir hatta çözümler sunabilirler. Kullanıcılar diğer kullanıcıların fikirlerini oylayabildiğinden, en çok istenen özellikler, en öncelikli düzeltilmesi gereken hatalar vb. konularda, hızlı bir biçimde önemli veriler elde edebilirsiniz.

İpucu: UserVoice sitesini, ürününüzün limitli bir sürümü veya beta versiyonu hakkında fikir edinmek için de kullanabilir, özel forumlar açıp, sadece kendi belirlediğiniz insanları bu foruma davet ederek bir tartışma ortamı yaratabilirsiniz.

7. MailChimp

Toplu mail için MailChimp

Birçok uzmanın dilinden düşmeyen e-posta'nın artık öldüğü, etkisini yitirdiği söylemlerine inanmak için henüz çok erken. Bilgisayar ve İnternet tarihinin neredeyse en eski iletişim aracı olan e-postalar halen müşterilerle, potansiyel müşterilerle ya da kullanıcılarla iyi ilişkiler kurmanın en etkili yolu. Özellikle, iyi yapıldığında.

Web-tabanlı bir e-posta listesi yöneticisi olan MailChimp, e-posta liste yönetiminin yanı sıra gönderim izleme ve analiz imkânı da sunuyor. Fakat en güzel tarafı, özelleştirilebilir HTML şablonları kullanarak hazırladığınız e-postaları aylık 3000 e-posta adresine ücretsiz gönderebilme imkânı sağlaması. Tabii ki MailChimp'in ücretli üyelik imkânları da var ve bu sayede çok daha yüksek sayıda e-posta göndermek, daha kapsamlı analiz bilgilerine ulaşmak mümkün. WordPress, Twitter, Salesforce ve daha pek çok site ile entegrasyonu bulunan MailChimp, Mozilla, Intel, Canon, Fujitsu, Staples ve daha pek çok büyük şirketin kullandığı, gerçekten etkili bir liste yöneticisi.

İpucu: MailChimp oldukça iyi dokümante edilmiş bir API'ye sahip. Bu sayede MailChimp'i kendi uygulamalarınıza, araçlarınıza, içerik yönetim sistemlerinize veya CRM çözümlerinize dahil edebilirsiniz. Ayrıca çok sayıda farklı platform için hazırlanmış eklentiler listesi de giderek büyüyor.

6. Get Satisfaction

Kullanıcı desteği için Get Satisfaction

Kullanıcı desteği çok önemlidir; fakat kullanıcıya destek verme süreci hem ciddi bir zaman ister hem de ekstra maliyet demektir.

Get Satisfaction, size, kullanıcılarınızın sorularına cevap alabilecekleri, problemlerine çözümler bulabilecekleri, yeni özellik ve ürün isteklerini paylaşabilecekleri bir forum oluşturma imkânı sağlar. Tüm bu cevaplar ve çözümler, ileride tekrar aranabilir biçimde arşivlenirler. Bu sayede destek masrafını kısmış ve aynı zamanda güvenilir bir kullanıcı/destek veritabanı oluşturmuş olursunuz.

Küçük firmalar tarafından olduğu kadar popüler markalar tarafından da kullanılan Get Satisfaction ile oluşturağınız forum, ürünlerinizle ilgili ilginç incelemeleri ve eleştirileri bulabileceğiniz bir ortam sağlaması yanında markanız ve ürünleriniz etrafında bir sosyal komünite oluşturmanıza da aracı olur.

İpucu: Get Satisfaction'un sağladığı küçük araçlar sayesinde, forumdaki aktiviteyi şirketinizin ya da ürününüzün web sitesine de dâhil edebilir; sitenize aranabilir bir FAQ ve geribildirim bölümü ekleyebilirsiniz.

5. Twitter

İşinizi Twitter da tanıtın

En favori microblogging servisimiz olmadan bu liste elbette ki tastamam bir liste olamazdı. Twitter'ı ne amaçla kullanacağınızı söyleyemeyiz. Tercih tamamen size kalmış. İster duyuru yayınlar, ister haber verir, yeniliklerden bahseder, kampanyaları duyurursunuz. Twitter'la yapabilecekleriniz tamamen sizin yaratıcı fikirlerinizle sınırlı.

Blogging veya İnternet konusunda teknik bilginiz pek fazla olmasa bile kolay kullanım özellikleriyle anında adapte olacağınız Twitter ile potansiyel müşterilerinize hızlı bir biçimde ulaşabilirsiniz. Yaptığınız işle ilgili, insanlarla paylaşacağınız ufak detaylar şüphesiz birilerinin ilgisini çekecek ve bir süre sonra da bilinirliğiniz tahmin ettiğinizden çok daha hızlı bir biçimde artacaktır.

İpucu: Twitter hesabınızı, resmi bir duyuru ortamı gibi kullanmayın. Diğer kullanıcıları, firmaları takip edin, inceleyin, Twitter'daki herhangi bir kullanıcı gibi ama tabii ki fazla aşırıya kaçmadan onlarla interaktif iletişime geçin, ReTweet yapın, mesajlaşın. Bir şirket değil, normal bir insan gibi davranın.

4. Facebook

Facebook ile iyi ilişkiler

Facebook, yaptığınız işin bir uzantısı olarak mutlaka dâhil olmanız gereken bir sosyal ağ devi. Özellikle işle ilgili ilişkiler kurmak, markanızın görünürlüğünü/bilinirliğini artırmak ve tabii ki potansiyel müşterilere ulaşmak için kullanabileceğiniz en güçlü araçlardan birisi Facebook.

Facebook'un güçlü ve görece daha ucuz reklam platformu sayesinde, bir gün içinde milyonlarca insana ulaşma imkânınız var. Optimizasyon araçlarını kullanarak, reklamlarınızı iyileştirilebilir, hedef kitleye daha akıllıca ulaştırılmasını sağlayabilir ve reklamınıza kimlerin ne tepki verdiğini detaylı olarak takip edebilirsiniz.

İpucu: Facebook'ta maksimum verim alabilmek için güvenilirlik en önemli etken. Yani gerçekten bir markanın, ürünün temsilcisi olduğunuzu kanıtlayacak ciddiyet ölçüsünü korumak zorundasınız. Profil sayfanıza alakasız içeriklerin düşmesini önleyici tedbirler almanız da gerekiyor. "Duvar" ve benzeri araçları profil sayfanıza ekleyerek, hayranlarınızın ve ziyaretçilerinizin düşündükleri şeyleri hızlı bir biçimde paylaşabilecekleri bir ortam yaratabilirsiniz. Buradan daha sonra işinize yarayacak kaydadeğer bilgiler edinebilirsiniz. Ayrıca şirketinizin kültürünü ve misyonunu yansıtan içerikleri de profil sayfanıza eklemeniz yerinde olacaktır.

3. Basecamp

Basecamp proje yönetim aracı

Eğer başarılı ve dörtbaşı mahmur bir başlangıç yapmak, kontrolü kaybetmeden tüm süreçten haberdar olmak istiyorsanız; birimlerin birbirlerinin ne yaptığını bilerek çalışması gerektiğine inanıyor, süreç bilgilendirmesinin önemini kabul ediyorsanız; ya da müşterilerinizin ve partnerlerinizin de dâhil olduğu bir proje yürütüyorsanız ihtiyacınız olan şey verimliliğini kanıtlamış iyi bir proje yönetim aracıdır.

37signals tarafından üretilen Basecamp proje yönetimi ve ortak çalışma için hazırlanmış web tabanlı, geniş kapsamlı ve düşük maliyetli bir araç. To-do listeleri, önemli tarih belirleme, kilometre taşı belirleme, dosya paylaşımı, blog-tarzı mesajlaşma, wiki-tarzı yazı alanları, zaman izleme ve kusursuz grup chat ürünü Campfire ile entegrasyon gibi özellikleriyle her türlü ihtiyaca cevap verebilecek kapasiteye sahip olan Basecamp'ın küçük işletmeler için hazırlanmış temel sürümünün maliyeti aylık sadece 24$.

İpucu: Basecamp'ın ekstralar ve eklentiler bölümünden, Basecamp ortamınıza ekstra fonksiyonlar kazandırabilir veya Basecamp'ı varolan sisteminize entegre edebilirsiniz. Örneğin Freshbooks eklentisi ile Basecamp projelerinizin maliyet takibinin ve faturalandırmalarının otomasyonunu sağlayabilirsiniz.

2. LinkedIn

LinkedIn - her işin uzmanı burada

Eleman aramaktan networking'e, grup oluşturmaktan sorun çözümüne, LinkedIn hem girişimcileri, hem iş arayanları, hem de çeşitli iş kollarının profesyonellerini bir arada tutabilen, iş amaçlı kullanabileceğiniz en güçlü sosyal ağ ortamını sunuyor. LinkedIn bu yapısıyla, yapacağınız işe uygun potansiyel adayları arama ve keşfetme açısından (Bir rapora göre insan kaynakları yöneticilerinin yüzde 75'i LinkedIn'i Facebook ve Twitter'dan daha fazla tercih ediyorlar) çok önemli bir merkez. Aynı zamanda iş amaçlı sosyal ağınızla iletişim kurmak, onlar hakkındaki gelişmeleri takip etmek ve ağınızı genişletmek için de LinkedIn kesinlikle kullanmanız gereken araçlardan biri.

İpucu:
LinkedIn bir gecede başarı yakalayabileceğiniz bir ortam değil. Öncelikle LinkedIn'de işinizin uzmanı olduğunuzu kanıtlamalı, bunun için de ilgili olduğunuz iş konuyla ilgili soruları cevaplayarak güvenilirliğinizi artırmalısınız. Bununla birlikte buradaki diğer kullanıcılara fikir danışmanın gücünü de kesinlikle küçümsemeyin.



1. Etki Alanları için Google Uygulamaları

Bedava Ofis Uygulamaları: Google Apps

Bir projeye başlarken en önemli masraf kalemlerden biri, çalışanların kullanacağı ekipmanın masrafıdır. Kullanılacak işletim sistemi, e-posta ve elektronik tablolama, dokümantasyon ya da sunum için kullanılacak ofis yazılımları başlangıçta pek önemsenmese de maliyeti artıran öğelerdendir. Bunun yanı sıra bu yazılımların bakımı, e-posta adreslerinin kurulumu ciddi zaman isteyen işlerdir.

Eğer bir girişimci olarak bu tür masrafları minimuma indirmek; yazılımların kurulumu, barındırılması ve ayrıca e-posta sunucusunun kurulumu ve bakımı ile ilgili IT elemanlarına para ödemek istemiyorsanız Etki Alanları için Google Uygulamaları (Google Apps for Domains) tam size göre. Google Uygulamaları ile belirlediğiniz bir URL üzerinden ulaşılabilen tamamen özelleştirebileceğiniz e-posta adresleri oluşturabilirsiniz. Bunu Gmail'in ve yan uygulamalarının sizin için özelleştirilmiş versiyonu olarak düşünün. Mail sunucularının bakımı, sorunları vs. sizi hiç ilgilendirmiyor.

Etki alanınız için ayrıca Google Docs'u da kullanabiliyorsunuz. Microsoft Office ile gerçekleştirebildiğiniz neredeyse her işlemi rahatlıkla yapabildiğiniz Google Docs uygulamalarının en iyi tarafı ortak çalışma ve doküman paylaşımını mümkün olan en basit halinde sunması. Yani artık çalışanlarınız dokümanları sürekli birbirlerine e-posta ile göndermek zorunda kalmayacaklar ve diğer çalışanlar da, bu dokümanlara istedikleri an rahatlıkla ulaşabilecekler.

İpucu: Eğer gerçekten tasarruflu davranmak istiyorsanız, Google Uygulamaları'nın Gmail, Takvim, Google Docs ve Google Sites'ın bulunduğu Standart Edition sürümünü tamamen ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Eğer yıllık 50 $ öderseniz, depolama alanını 25GB'a çıkaran Premier Edition'a geçebilir, bu sayede ayrıca çeşitli güvenlik özelliklerinden; uptime ve destek garantilerinden faydalanabilirsiniz.