Bir blog açamaya karar verdiğiniz, konusunu da bulduğunuz ve blogunuzu oluşturmaya başladınız. Sıra geldi blogunuzun görünümü ve yapısını belirlemeye... İnternette eski - yeni milyonlarca blog bulunuyor. Kimisi oldukça farklı, çoğu da benzer tarzlara sahipler. Eski bloglarla yenilerini karşılaştırdığımızda görüyoruz ki moda dünyasında olduğu gibi blogların da tarzları ve yapıları dönem dönem değişiyor. Bir blog tarzı bir dönem popülerken sonrasında kimse tarafından tercih edilmez oluyor. Kimi yapılar da her daim ilgi görüyor çünkü blogların içeriğine, konusuna uyuyorlar. Zaten asıl önemli olan da blogunuzun konusuna uygun bir tasarım ve yapı bulmak.
İnternette blog tasarımlarını araştırdığınızda binlerce blogun içinde kaybolup bir türlü karar veremeyebilirsiniz; hele ilk defa bir blog hazırlıyorsanız. Bu yüzden blogunuza uygun bir tarz ve yapı belirlemenize yardımcı olmak için tasarımcıların popüler blog stilleri ve trendleri hakkındaki yorumlarını sizler için derledik.
1. Daha Karmaşık Tasarımlar
Tasarımcıların yeni gözdesi bloglara dergi görünümü vermek. Üstteki tema Mighty tasarım stüdyosunun kurucusu Jason Santa Maria'nın portföyünden bir örnek. Wordpress için tema geliştiren Chris Pearson, her sayfa için farklı görünüm barındıran tasarımlarda bir artış olduğunu belirtiyor.
"Bugün biraz olsun internette gezdiğinizde, bulunduğunuz sayfaya göre görünümü değişen çok sayıda tema görebilirsiniz. Örneğin ana sayfada 4 sütun bulunurken makale sayfasında bir ana sütun ve daha çok meta-data (yazarın adı, yayım tarihi, kategori, etiket vb.) barındıran bir ikincil sütun bulunuyor."
Ancak tabii ki bu tarz özel bir tasarım, herkese uymayabilir. Özellikle de kendi kişisel bloglarını yürütenler için... Blogger için tema geliştiren Klodian Dhana dergi benzeri temaların seçimi için şunları söylüyor: "İnsanlar ilk defa bir blog açarken reklam, uygulama, yazı gibi ekleyecek bir sürü şeyleri olduğunu düşündükleri için çok sayıda alana ihtiyaçları olduğunu düşünüyorlar. Ancak bir süre sonra görüyorlar ki aslında bir dergi yayımlamıyorlar, basit bir blog kullanıyorlar ve de bloglar için içerik çok daha önemli. İçeriği öne çıkartan da sade ve basit tasarınlardır."
Eğer kendiniz için tek bir konuya odaklı bir blog açacaksınız daha sade tasarımlar seçmenizde fayda var. Ancak farklı konular için çeşitli bölümler içermesi gereken ve birden fazla yazarı bulunacak bloglar için dergi tipi tasarımlar daha uygun olabilir.
2. Yazı Tiplerinde Çeşitlilik
Yakın bir zamana kadar teknik ve lisans problemleri nedeniyle web sitelerinin kullanabildiği yazı tipleri oldukça sınırlıydı. Ancak teknolojinin ilerlemesi ve geliştiricilerinin binlerce yazı çeşidini herkesin kullanımına sunması ile artık zengin bir font çeşitliliğine sahibiz.
ThemeJam Wordpress Themes firmasının sahibi Brian Casel, web-font teknolojisindeki gelişmeler sayesinde o hepimizin bildiği tipik fontların artık mazide kaldığını belirtiyor.
"Eskiden tüm web sitelerine Georgia, Helvetica ve Verdana bulunuyordu. Şimdi aralarından seçim yapabileceğimiz sayısız font bulunuyor."
Eğer blogunuzun göze çarpmasını istiyorsanız Typekit gibi hizmetleri deneyebilirsiniz. Örneğin artık Tumblr temalarında Typekit desteği bulunuyor. Ayrıca Monotype, Fonts.com gibi sitelere bakabilir, Lettering.js gibi eklentileri kullanabilirsiniz.
Ancak çok sayıda yazı tipinin ve kaynağın bir de dezavantajı var. Yazı tiplerin in bolluğu, tercih yapmanızı zorlaştırıyorsa emin olun yalnız değilsiniz. WooThemes'in kurucularından Adii Pienaar, tipografinin göründüğü kadar basit bir iş olmadığını be çoğu blogcunun en doğru tercihi yapabilmek için gerekli bilgiye ve deneyime sahip olmadığını belirtiyor. Bu bağlamda blogunuz için yazı tipi seçerken fazla açılmamakta fayda var.
Fontlar, sitenizin belli bölümlerine dikkat çekmek ve içeriği birbirinden ayırmak için kullanılmalı. Sayısız yazı tipi içinde kaybolup her beğendiniz yazıyı sitede kullanmaya çalışmayın. Yaratıcı olup, içerikle yazı tipinin uyumunu yakalayarak yazı tipini bir vurgu aracı olarak kullanın.
3. Bir Sürü Beyaz Alan
Sizin de görebileceğiniz gibi son zamanlarda internetin en popüler rengi: Beyaz. Boş beyaz alanlar kullanan siteler ve blogların sayısı inanılmaz derece de arttık ki özellikle bu tarzdaki blog temalarının çoğu birbirlerine fazlaca benzemeye başladı. Özellikle blog temalarında beyaz boş olanlarının artmasının nedeni; artık çoğunlukla içeriği öne çıkartacak sade tasarımların tercih edilmesi... Beyaz arka plan sayesinde gönderilerinizdeki resimler çok daha fark edilir oluyor. Invoke'un CEO'su Dario Melli de beyaz rengin oldukça avantajlı olduğunu düşünüyor.
"Beyaz, internetin baskın rengi olmaya devam ediyor. Diğer renkler güzel bir şekilde kullanılabilir ama yazıların okunabilmesine dikkat etmek gerekiyor. Beyaz zemin üzerine siyah yazının okuması kolay ve gözleri yormuyor."
Renklerin kullanıldıkları siteye göre ne ifade ettiklerine dair çok sayıda araştırma (The Colors of the Web gibi...) bulunuyor. Ancak tabii ki aslolan içeriğin okumasına engel olmayacak ve sitenin konusuna, temasına uyacak renkler tercih etmektir.
Pearson, insanların renklerle ilgili araştırmalara fazlaca takıldığıı düşünüyor.
"Evet, mavi "güvenliği, emin olmayı ve profesyonelliği" simgeliyor ama herkes mavi kullanıyorsa siz farklı bir renk ile onlardan ayrışarak daha iyi sonuçlar alabilirsiniz."
4. Sosyalleşin
Tüm web siteleri gibi bloglar da giderek daha sosyalleşiyor. Örneğin artık Wordpress de Tumblr gibi hızlı blog gönderisine olanak sağlayan özellikler ve gönderiler için "Beğenme" seçeneği ekliyor.
Aslında Tumblr'nin stili her yere yayılmaya başladı çünkü bu sistem insanların sizi takip etmesini ve sizin de insanları takip etmenizi kolaylaştırıyor. Tumblr kendine özel ama kolaylıkla paylaşılabilen bir topluluk oluşturdu. Blog sahibi özel bir yorum arabirimi yüklememişse sadece Tumblr kullanıcıları gönderilere yorum yazabiliyor. Yorumdan çok içeriğin paylaşılmasına önem veren bu sistem, sosyal ağların blogdaki içeriğe yönelmesini sağlıyor.
Ancak rahat bir şekilde yorum yazabilmek hala çok sayıda kullanıcıyı bloglara çekiyor. Wordpress geliştiricisi Matt Mullenweg, reblogging (başkasının blog yazısının alıntı yoluyla başka bir blogda yayımlama), "Beğenme" gibi eylemlerin okuyucularla iletişim için iyi yöntemler olduğunu ama blogların sosyal bir ortam olmasını sağlayan asıl unsurun yorumlar olduğunu belirtiyor.
ThemeJam WordPress Themes'in sahibi Brian Casel da yorumların önemine katılıyor:
"İnsanları diyaloga teşvik etmede yorum bölümü kilit bir role sahip. Kaliteli blog temaları, kullanışlı, ilgi çekici ve okuyucuyu geri bildirimde bulunması için teşvik eden yorum bölümleri oluşturmaya özen gösteriyorlar. Son zamanlarda "Disqus" yorum sistemi de oldukça popülerleşti. Bu sistem kullanıcıların yorum yaparken aynı anda yorumlarını sosyal ağlara ya da kendi bloglarına da gönderebilmelerine olanak sağlıyor.
Eğer yorumlar konusunda titizseniz (istenmeyen ifadeler, kaba insanlar vb.) Tumblr gibi platformlar ve yapılar size daha uygun olabilir.
5. Paylaşımı Abartmayın
Paylaşım araçların blog tarzıyla pek bir ilgisi yok ama kullanımı artan çok sayıda araç blog dünyasına da girmiş durumda. Uzmanlar bloglar söz konusu olduğunda Facebook ve Twitter 'ın en popüler kaynaklar olduğunda hem fikirler. Bu şaşırtıcı değil çünkü Facebook'un 500 milyonun üzerinde kullanıcısı var ve artmaya da devam ediyor. Facebook'un "Beğen" tuşu web siteleri için büyük miktarda trafik üretiyor. MySpace'i geçen Twitter da retweet butonu ile blogların trafiğine büyük katkıda bulunuyor.
Sosyal ağ araçları blogunuzun takipçilerini artırma da büyük katkı sağlayacaktır. Kullanıcı sayısı artan ve blogonuzun içeriğine uygun sosyal ağların araçlarını kullanarak dha geniş kitlelere hitap edebilirsiniz.
Tabii sosyal ağlarda gözükmek adına abartmamak lazım. Gönderilerinize ekleyeceğiniz araçların sayısı aşırıya kaçtığında kullanıcının kafası karışabilir ve blogunuzun görüntüsü bozulabilir.
Sonuç olarak blogunuzu geliştirmek için tema, renkler, tasarım, araçlar gibi unsurlardan faydalanırken en önemli şeyin okuyucularınızın içeriğe rahat erişmesi olduğunu unutmayın. Her okuyucu içeriğinin rahat erişilebilir olmasını sağlayabilir yani siz de kolaylıkla kullanışlı bir blog oluşturabilirsiniz. İyi bloglar...