Celestia uygulaması, Windows, Mac OS X ve hatta Linux işletim sistemi için bile, indirilmeye hazır bir şekilde mevcut bulunuyor. Celestia simülatörünün,'Tutulma bulucusu' dahil olmak üzere, birbirinden harika bir çok özelliği bulunuyor.
'Tutulma Bulucusu' isimli bu özellik, sadece Dünya üzerindeki Ay ve Güneş tutulmalarını bulmakla kalmıyor, aynı zamanda da kullanıcıların diğer gezegenlerde oluşan tutulmaları da araştırmasına olanak sağlıyor. Ben Jüpiter gezegeni üzerinde gerçekleşen tutulmaları incelerken, bu gezegenin oldukça harika bir özelliğini daha keşfettim. Jüpiter gezegenin çok büyük bir gezegen olmasından ve birden fazla Ay'a (Uyduya) sahip olmasından dolayı, bu gezegen üzerinde Ay tutulmasının gerçekleşmesi, oldukça sık görülebilecek bir durum halini alıyor.
Hatta Jüpiter gezegeni üzerinde, aynı gün içerisinden birden çok Ay tutulması bile gerçekleşebiliyor. Ben daha önceleri, 2004 yılında 'Hubble' uzay teleskopu tarafından görüntülenen, Jüpiter üzerinde gerçekleşen üçlü Ay tutulmasına dair bir haber okumuştum. Uygulamanın 'Tutulma Bulucusu' özelliğini kullanarak, bu tutulmanın gerçekleştiği tam tarihi bulabildim ve uygulama, bu üçlü tutulmanın nasıl gerçekleştiğini anlatan görüntülü bir simülasyon eşliğinde, bu tarihi incelememe olanak sağladı.
Celestia uygulamasını kullanarak, gök yüzünde şimdiye kadar gerçekleşmiş olan ya da ileriki zamanlarda gerçekleşecek olan, her türlü ilginç göksel olayı görüntüleyebilirsiniz. Bu göksel olaylar, gerçek zamanlı olarak gerçekleştikleri süre boyunca görüntülenebilir ya da bu işlemin hızı artırılarak daha çabuk görüntülenebilir. Aynı zamanda bu olayları, normalde gerçekleştiğinden daha yavaş bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Fakat uygulamanın bu özelliği, çok ta faydalı sayılabilecek bir özellik gibi görünmüyor. Çünkü gerçekleşen göksel olayların büyük bir çoğunluğu, uzun saatler hatta yıllar boyunca devam eden bir süreç içinde gerçekleşiyor.
Celestia Motherlode'da, kullanılabilecek sayısız eklenti ve dokular mevcut bulunuyor. Buradan edinebileceğiz eklentiler, uygulamanın normal halinde bulunmayan bazı göksel olayları ve uzayda bulunan araçları da görmenize olanak sağlıyor. Buradan edinebileceğiniz dokular ise, gezegenlerin yüzeylerine, yıldızlara ve yıldız sistemlere ilişkin daha ayrıntılı bir görüntüleme imkanı sağlıyor.
Eğer Dünya'yı görüntülüyorsanız, spesifik olarak ziyaret etmek istediğiniz yerin koordinatlarını uygulamaya girebilir ve 'Yüzey Görüntüsü' (Surface View, Windows işletim sistemindeki kısa yolu Ctrl + G'dir.) özelliğini kullanarak, gece boyunca bu noktadan gökyüzünün nasıl göründüğünü, sanki evinizin arka bahçesinde uzanıyormuş gibi izleyebilirsiniz.
Bu özelliği kullanmak, takım yıldızlarının nerede bulunduğunu öğrenmek ve bu takım yıldızlarının hangilerinin, yılın hangi zamanlarında, nerelerden görülebileceğini öğrenmek için harika bir yoldur. Bu uygulamaya sahip olmak, sanki evinizin içinde bir planetaryuma sahip olmak gibi bir duygu yaşamanızı sağlıyor.
Siz olsanız, bir astronomi aracı ve uzay simülasyonu olarak, bu harika uygulamayı kullanmaz mıydınız?