Microsoft'un bir sonraki adımı üzerine Steve Ballmer'la röportaj



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft, bilgisayarlarda çalıştırılan yazılımlar ile İnternet'te "cloud computing" (hiçbir şey yüklemeden internet üzerinden çalıştırılabilen yazılımlar- "bulut programlama") olarak yürütülen sunucular ve uygulamalar arasındaki ayrımı azaltmak için bugün yeni bir strateji duyurdu.

Steve Ballmerİcra kurulu başkanı Steve Ballmer, Microsoft'un bu yaklaşımının neden IT departmanları için doğru olduğuna inandığını açıklıyor. Kullanıcılar, her yerde ve ortamda çalışabilecek programlar istiyor. Bu yerler ya da ortamlar, şirket veri merkezleri, masaüstü bilgisayarlar ya da SaaS (Software as a Service - Hizmet Olarak Program) sağlayan bir ana veri makinesi olabilir.

Salesforce.com CEO'su Marc Benioff tarafından kullanılan ve sadece İnternet üzerinden hizmet sağlayan model, Ballmer'a göre yanlış. "Kimse, ana bilgisayar merkezli bir programlama istemez." diyor Ballmer.

Microsoft, bu hizmeti kendi ana makinesinde sunmayı planlıyor. Böylece kullanıcıların, hiçbir program yüklemek zorunda kalmadan İnternet'teki uygulamaları yürütmeleri sağlanmış olacak.

Gelecekte Office gibi Microsoft yazılımlarının dört işletim modu olacak. Kullanıcılar yazılımı satın alıp, yüklemeye devam edebilecekler. Bir sunucuda bulunan, yazılımın merkezi olarak paylaştırılmış imaj (resim) dosyasından ya da İnternet üzerinden Office'i çalıştırabilecekler. Ya da kullanıcılar, bir internet bağlantısıyla Windows Grafiksel Kullanıcı Ara Yüzünü (GUI) sağlayan, ince bir istemci (client) cihazıyla, Microsoft Terminal Services kullanarak Office'i çalıştırabilecekler.

Microsoft, "Office'i bir Web tarayıcıda (browser) çalışacak şekilde yeniden yazıyoruz." şeklinde açıklıyor, şu andaki projelerini. Ürün, muhtemelen Outlook Web Access'in Internet Explorer kullanıcılarına Microsoft Exchange erişimi sağlama yöntemine çok benzer bir şekilde çalışacak.

Ballmer, kullanıcıların eski Windows'larını Windows sürümüne yükseltmek istemediklerini ve bu konuda artan bir karşı direnç olduğunu itiraf ediyor. 180 milyon birimlik inanılmaz büyüklükteki satışlara rağmen, işletim sistemi, şirket kullanıcıları tarafından beklenen oranlarda rağbet görmedi.

"Vista'nın güvenliğini arttırdık fakat sistemi güvenli yapmak için uyumluluktan ödün vermemiz gerekti." diyor Ballmer. Sonuç olarak uygulamaların Vista için yeniden tasarlanmaları gerektiğinden sistem, iş çevrelerince yeteri kadar rağbet görmedi.

Ballmer, bunun bir daha olmayacağına dair son derece kararlı olduklarını ve bu işi hatasız kotarmaları gerektiğini vurguluyor: "Her işletim sistemi çıkardığımızda uygulamaların ve programların uyumluluklarını kırmamız gerekecekse, o zaman işletim sistemi sektöründen çekilsek daha iyi olur."

Windows 7 adındaki bir sonraki masaüstü Windows sürümünün Vista kullanıcıları için kolay bir yükseltme (upgrade) olacağını söyleyen Ballmer, "Windows 7'de sistemin temelini oluşturan yazılım yapısını değiştirmeyeceğiz." sözleriyle konuşmasını sürdürdü.

Ballmer, Microsoft'un sanallaştırma (virtualization - bir işletim sistemi üstünde birden fazla "konuk" işletim sisteminin, birbirine değmeden yan yana çalışmalarına izin veren teknolojiler) ürünü Hyper-V'nin pazar payının %70'ini eline geçireceğini cesur bir şekilde iddia ediyor. Oracle ile rekabet eden rakipleri VMW'nin veri tabanı piyasasından çekilmek zorunda kaldığını görmüyor. Ballmer Microsoft'un pastadan büyük bir pay aldığını görüyor.

Microsoft Office, Google Apps ile rekabet halinde. Google'ın MS Office'e kıyasla çok daha küçük bir paya sahip olmasına rağmen Ballmer, Google Apps'teki bazı fonksiyonların gerçekten çok iyi olduğunu kabul ediyor ve sözlerini şöyle noktalıyor: "Google, elektronik çizelge programıyla (spreadsheet) gerçekten çok akıllı işler yaptı. Bunları gözlemleyebiliyoruz ve emin olun ki kullanıcılar, bir sonraki MS Office sürümünde bu özelliklere sahip olacaklar."