Steve Ballmer: Yahoo'yu satın almayacağız



Ekleyen
ozgurs
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Çarşamba günü, Microsoft'un hissedarlarının katıldığı bir toplantıda şirketin CEO'su Steve Ballmer, Yahoo'nun yönetici kadrosunda yapılan değişikliğin Microsoft'un Yahoo'yu satın almak için sunduğu teklifi tekrar gündeme getirmeyeceğini söyledi.

yahoo logo

Ballmer, "Satın alma konusu, kapandı ve artık gündemimizde değil," dedi.

Fakat Ballmer, daha farklı bir anlaşma için kapıyı Yahoo'ya yine de açık bırakmaya devam ediyor. Microsoft, Yahoo ile olan satın alma pazarlıklarının sonuçsuz kalmasından önce önerilen internet aramalarıyla ilgili Yahoo'yla bir çeşit işbirliği anlaşması yapılmasıyla hala yakından ilgileniyor.

Pazartesi günü, Yahoo şirketin CEO pozisyonu için yaptığı aramayı tamamlamasından sonra, mevcut CEO'su Jerry Yang, bu pozisyondan ayrılmayı düşündüğünü belirtti. Yang, bu yılın başında Microsoft'un Yahoo'yu satın almak için yaptığı teklife direnmesinden ötürü çok eleştirilmişti. Yang, Yahoo'da görev yapmaya devam edecek.

Microsoft için sadece part -time çalışmaya başladığından beri ilk kez bir yıllık hissedarlar toplantısına katılan Bill Gates de dâhil diğer Microsoft yöneticileri, toplantı süresince birçok konuyu masaya yatırdılar.

Microsoft CEO'su Steve Ballmer, Windows işletim sisteminin en son sürümü olacak olan Windows 7'nin önümüzdeki yıl çıkacağıyla ilgili imalarda bulundu. Şirket, işletim sisteminin piyasaya çıkacağı zaman dilimini tam olarak belirlemese de, Steve Ballmer, Windows 7'nin "önümüzdeki yıl" çıkacağını ima etti.

Steve Ballmer, şirketin bu yıl ki kazanç artışlarının ayrıntılarını verdi, fakat küresel ekonomik krizin, gelecekte birçok sıkıntıya neden olacağı konusunda da katılımcıları uyardı. "Sektörümüz ve şirketimiz de bu krizden etkilenecektir," dedi.

Ballmer, "Maliyetleri düşürmek için şirketimizin her yönünü detaylı bir şekilde inceliyoruz," diyerek, krize karşı önlemler almaya çalıştıklarını belirtiyor. Bu incelemelerde, daha verimli çalıştırılabilecek tüm şirket öğelerinin, yakından incelendiğini söyleyen Ballmer, finansal yılın geri kalanında ve hatta önümüzdeki yılda da özellikle çalışan sayısında yavaş bir büyüme olacağını beklediklerini açıkladı. Microsoft, çalışanlarının, kendilerine açık pozisyonların yeniden gözden geçirildiği ve yeni bir açık pozisyonun yaratılmayacağının söylendiği ile ilgili demeçlerine rağmen, resmi olarak işçi alımını durdurmadıklarını söyledi.

Microsoft, baskıcı hükümetlerin olduğu ülkelerdeki konuşma özgürlüğünün korunması veinternetkullanıcılarının kimliklerinin tespitiyle ilgili bu ülkelerin hükümetleriyle birlikte çalışılmaması için şirketin daha etkin rol oynaması amacıyla birkaç öneriyi hissedarlarının oyuna sundu. Öneriyi, hissedarlar toplantısında katılımcıların onayına sunan Newground Social Investment yetkilisi Larry Dohrs, resmi politikaların, Microsoft'un ifade özgürlüğüyle ilgili bir iş ahlakı tanımı yapan bir grupla birlikte çalışma yürüttüğünü açıklamasından çok daha fazla etki yaratabileceğini söyledi. Bu anlaşmanın, Microsoft gibi şirketlerin sorumluluklarını kolayca göz ardı etmelerine ya da bu sorumluluklardan kaçınmalarına izin veren, birçok yasal boşluğu olduğunu belirtti.

Diğer yandan Microsoft'un Genel Danışmanı Brad Smith, "Çin Hükümeti, ülkesindeki interneti sansürlemesiyle ve internette hükümet aleyhine konuşan kişilere gösterdiği sert tepkilerle ilgili adı en kötüye çıkmış ülkelerden birisidir. Fakat Microsoft, bu gerçeğe ve ülkedeki korsan yazılımların çokluğuna rağmen, Çin'de büyük bir potansiyel görmektedir." Smith, ayrıca iki üç yıl önce Microsoft'un, korsan yazılım oranlarında Çin'de gözle görülür bir düşüş yaşandığını görmesine rağmen, geçtiğimiz yıl korsan yazılımlarda aynı oranda bir düşüş göremediğini sözlerine ekledi.

Steve Ballmer, Microsoft hissedarlarının katıldığı toplantıda, "Pazardan beklentilerimizi, korsan yazılım gerçeği nedeniyle tam olarak karşılayamadığımız için Çin pazarından istediğimiz kazançları elde etmek biraz zaman ve sabır gerektirse de, zamanla bu pazarın önemini daha iyi kavrayacağımızdan ve istediğimiz ölçüde bu pazardan yararlanabileceğimizden eminim," şeklinde bir açıklama yaparak Çin pazarının kendileri için ne kadar önemli olduğunun bir kez daha altını çizdi.