Ballmer: Windows 7, Vista ile aynı; sadece "çok daha iyi"



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer, Windows 7'nin yalnızca bir "rötuşlu Vista" olmayacağını, Vista'dan çok daha iyi bir işletim sistemi geliştirdiklerini açıkladı.

Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer Perşembe günü yaptığı açıklamada Windows 7'nin Windows Vista'ya benzer yanlarının olmasına rağmen çok daha gelişmiş olacağını söyledi ve Vista'nın iki yıllık sürecinin kötü geçmediğini belirtirken halefinin büyük farklar içereceğini iddia etti.

Orlando'daki ITxpro sempozyumunda Gartner analistleri tarafından düzenlenen 45 dakikalık soru-cevap oturumunda Ballmer "Windows 7, Vista ile aynı; sadece Windows 7 çok daha iyi" dedi. Ballmer ile gerçekleştirilen bu röportajın tamamı daha sonra Gartner araştırma şirketinin internet sitesinde yer aldı.

Windows 7Ballmer, Gartner'dan Neil MacDonald'ın, Microsoft'un Windows 7'de büyük değişikliklere gitmek - ki bu daha önce Vista'da yaşanan uyumluluk sorunlarına benzer sorunların yaşanmasına neden olabilir - ve çok küçük değişiklikler yapmak - ki bu da insanların Windows 7'ye geçmeye gerek duymamalarına neden olabilir - arasındaki ince çizgide nasıl yürüyeceğine dair sorduğu soruyu şöyle yanıtladı: "Windows Vista oldukça iyi konumda; Windows 7 ise Vista'nın daha kolay kullanılabilir bir kullanıcı arayüzüne ve performans artışına sahip hali."

Ballmer ayrıca Windows 7'nin yalnızca bir "rötuşlu Vista" olmayacağını açıkladı. "Bu tamamen farklı bir sürüm" diyen Ballmer şöyle devam etti "çünkü bu sadece küçük bir sürüm yükseltmeden çok daha fazlası. Şunu gördük ki iki buçuk yıllık bir sürede yalnızca küçük bir sürüm yükseltmeden çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Öyleyse iki buçuk yıllık bir süreçte dedikleri gibi sadece küçük bir sürüm yükseltme yapmanın anlamı yok."

Farklı sürüm - küçük sürüm yükseltme soruları Microsoft'un karşısına, Vista piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra şirket yetkililerinin, işletim sistemini büyük değişimler ile farklı bir tabana oturttuktan sonra her dört yılda bir küçük değişiklikler ile güncelleştireceklerini açıklamasından bu yana çıkıyor. Bu görüşe göre Vista, XP'nin büyük farklılıklar ile farklı bir tabanaoturtulmuşhali ve Windows 7 de Vista'nın küçük çaplı güncelleştirmesi olarak yorumlanıyor.

Microsoft'un kendisi de Vista sonrası ile ilgili farklı mesajlar veriyor. Çoğu gözlemci Microsoft'un Vista ve Windows 7 arasındaki uygulama ve aygıt sürücüleri uyumluluğu konusunda böylesine hoşgörüsüz olmasını yeni işletim sisteminin yalnızca küçük bir güncelleştirme olduğunun bir kanıtı olarak yorumluyor. Fakat çoğu şirket yetkilisi tamamen farklı bir sürüm olduğu konusunda ısrarlı; Ballmer da aynı şeyi söyleyen son yetkili.

Salı günü Windows ürün yönetimi başkan yardımcısı Mike Nash ise Windows 7'nin ürünün resmi ismi olduğunu belirtti ve işletim sistemini "devrimsel" fakat yine de "önemli" bir ilerleme olarak yorumladı ve tasarımda, mühendislikte ve yenilikte her açıdan önemli adımlar atıldığını söyledi.

Fakat Ballmer, 180 milyon kullanıcısı olduğunu iddia ederek Vista'nın ilk iki yılının başarılı geçtiğini belirtirken şirketlerin Vista'yı göremezden gelip Windows XP'den direkt olarak Windows 7'ye geçebileceklerini göz ardı etmez bir tavır sergiledi. Ballmer, MacDonald'ın, kullanıcıların Windows 7 olarak bilinen(!) yeni ve gelişmiş Vista'nın çıkışını neden beklememeleri gerektiği ile ilgili soruyu yanıtlarken "Eğer insanlar beklemek istiyorlarsa, tabi ki bekleyebilirler." dedi.

"Bakın, hiçbir Windows sürümü onu kullanmak isteyen insanların olmasına gerek duymaz" diye devam eden Ballmer; "En azından buradaki herkes Windows 7'yi deneyecek. Fakat gerçek şu ki kimse gerçekten onun çıkışını beklemiyor" dedi.

Windows 72009 yılının sonlarına doğru ya da 2010'un başlarında piyasaya çıkması beklenen Windows 7'nin, iki haftadan kısa bir süre içerisinde alfa sürümü çıkarılacak ve 27 Ekim'de Los Angeles'ta düzenlenecek olan Profesyonel Program Geliştiricileri Konferansı'nın (Professional Developers Conference-PDC) katılımcılarının kullanımına sunulacak.

Windows 7'nin piyasaya çıkarılması Vista kod tabanı üzerine geliştirilecek olan işletim sistemlerinin ilk adımı olacak. Bugün Ballmer, Microsoft'un yakın gelecekte istemci kodunu baştan tasarlamak zorunda olduğu fikrini reddediyor. İşletim sisteminin çok çekirdekli işlemcilerdennasılfaydalanacağının hala büyük bir muamma olduğunu itiraf edemeyen Ballmer aynı kod tabanı üzerine uzun yıllar boyunca pek çok yenilik getirebileceklerini belirtiyor ve "Kod tabanı ile ilgili yapabileceğimiz pek çok zenginleştirme mevcut" diyor.