Intel, Netbook Linux merkezini açtı



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Linux tabanlı Moblin işletim sistemi çerçevesinde mobil işlemci cihazlarının geliştirilmesini hızlandırmak Intel ve Tayvan hükümeti işbirliğiyle Taipei'de bir merkez açıldı.

Moblin Enabling CenterBu merkezin açılmasındaki amaç, yeni dizüstü bilgisayarlar ve mobil internet cihazlarını (MID) test etmek ve Moblin tabanlı daha fazla uygulama geliştirmek için Tayvanlı şirketlere bir test platformu sağlamaktı.

Tayvan hükümeti, Moblin'i geliştiren Amerikalı işlemci üreticisi Intel'le bu merkezde ortak çalışma yürütüyor. Intel, Moblin'in geliştirilme safhasında bu merkeze destek vermeyi planlıyor. Moblin'in geliştirilme aşamasında bir işletim sistemli açık-kaynak yazılım, bir kullanıcı ara yüzü, bir web tarayıcı, geliştirici araçları ve diğer yazılımların geliştirilmesi hedefleniyor. Moblin, Atom mikro işlemcilerini kullanan cihazlarda çalışacak şekilde programlandı.

Günümüzdeki netbook'ların çoğu, Linpus Linux Lite veya Microsoft Windows XP gibi çeşitli işletim sistemi kullanmaktalar.

Intel ve Tayvan hükümetinin bir araya gelerek bir merkez kurmalarındaki amacın, birçok şirketin netbook üretmesi ve artan sayıda mobil internet cihazı üretimi olduğu biliniyor. Bu cihazlar, bir akıllı telefondan daha büyük olan fakat bir dizüstü bilgisayardan daha taşınabilir olan mobil bir cihazla internete bağlanmak isteyen kişiler için geliştiriliyor.

Örneğin Asus, popüler Eee PC netbook ailesiyle bu pazardaki yerini aldı. Dünyanın en büyük üçüncü PC üreticisi Acer da netbook dünyasındaki yerini Haziran ayında çıkardığı Aspire One netbook serisiyle aldı. Şu anda da onlarca Tayvanlı bilgisayar şirketi, var güçleriyle netbook'lar geliştirmeye devam ediyorlar.