Freescale'in Netbook işlemcisi Intel Atom'a rakip oluyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Freescale'in, Intel ile ucuz maliyetli işlemci alanında rekabet edebilecek yeni bir netbook işlemcisini bugün basına açıklaması bekleniyor.

i.MX515Freescale'in yeni i.MX515 işlemcisi, internete bağlanma ve verimlilik uygulamaları çalıştırma gibi basit bilgisayar işlemlerini gerçekleştirmek için tasarlanmış düşük maliyetli dizüstü bilgisayarlarda ve Netbook'larda kullanılacak.

Intel, Atom adlı işlemcisiyle netbook pazarına hâkim durumda. Bu işlemciler, 299$'lık fiyata sahip netbooklarda kullanılıyor. Freescale, maliyetlerini daha da düşürerek, üreteceği işlemcilerini 199 dolarlık netbooklarda kullanmayı hedefliyor. Netbooklar, Intel'in geçen yıl Atom işlemcilerini çıkarmalarının ardından popüler hale geldi. Freescale de, pazar payı büyüdükçe pastadan pay almak için girişimlerini başlattı.

Freescale, i.MX515 işlemciye ve Asus'un bir yan kuruluşu olan Pegatron tarafından yapılmış kablosuz ağ bağlantısına sahip bir netbook'u 8 Ocak ile 11 Ocak tarihleri arasında Las Vegas'ta düzenlenecek olan Tüketici Elektroniği Fuarı'nda (CES) tanıtacak. Pegatron'un Freescale işlemcili netbookları dağıtıp dağıtmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Freescale'in tüketici bölümü pazarlama müdürü Glen Burchers, maliyetleri düşürmenin yanında Freescale'in, Intel'in Atom işlemcilerinden daha fazla pil ömrü sağlayacak geliştirmeleri yapmayı hedeflediğini belirtti. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Freescale işlemcili netbooklar yaklaşık sekiz saat şarj edilmeden çalışabilecek. Bu düzeydeki bir performans, Atom işlemcili netbookların pil ömürlerinden daha uzun süren bir pil ömrü demek. Burchers, bu işlemcinin çalışmak için daha az elektrik gerektirdiğini ve akıllı telefonlar gibi iletişim cihazlarında kullanılan bir çekirdekten tasarlandığı için, soğutulması amacıyla ısı dağıtıcı veya bir fana ihtiyaç duymadığını belirtti. i.MX515 işlemcisi, 1 GHz'lik performans sağlayabilen Cortex-A8 çekirdeği tabanlı olup 3 boyutlu grafikleri destekliyor ve yüksek çözünürlüklü videoları oynatabiliyor.

Freescale, internette sörf yapma ve sosyal ağ sitelerine girmek için internete bağlanan gençlerin bu işlemciden memnun kalmalarını umuyor. Burchers, netbookların bilgisayarların ve akıllı telefonların yardımcı bir cihazı olacağını ve genelde internet erişimi için kullanılacağına inandıklarını söyledi. Netbookların, ne akıllı telefonların ne de bilgisayarların alternatifiolmadığını söyleyen Burchers, Freescale tabanlı netbooklarda internete bağlanmak için kablosuz ağ bağlantısı gibi ayarların bulunduğunu belirtti.

Burchers, bu işlemcilerin bu yılın ortalarında çıkarılacağını açıkladı. Bazı şirketlerin bu işlemcileri netbooklarda kullanmayı planladıklarını düşündüklerini söylese de isim vermekten kaçındı. Netbookların 8.9 inç ile 10 inç arasında değişen ekranlara sahip olacağını söyleyen Burchers, bu notebookların kullanıcılara bu senenin sonunda ulaşacağını belirtti.

Bu netbooklar, Linux işletim sistemine sahip olacaklar ve Windows işletim sistemleri desteklenmeyecek. Freescale, Arm çekirdeğinin bir Linux işletim sistemi sürümünü geliştirmek amacıyla Canonical ile birlikte çalışıyor. Fakat, Windows tabanlı netbooklara gittikçe alışan ve sayıları artmakta olan netbook kullanıcıları göz önüne alındığında Freescale, büyük bir pazar payından vazgeçmiş olmuyor mu? Intel'in ürettiği işlemcilerle çalışan netbooklar, Microsoft Office veya Internet Explorer gibi insanların kullanmaya alışkın oldukları programları çalıştırabilme gibi bir avantaja sahip. Ancak Burcher, sosyal ağlara erişmek veya verimlilik uygulamaları gibi netbooka özel görevlerin yerine getirilmesinde Linux'un etkili olabileceğini söylüyor. Örneğin, hem Windows'ta hem de Linux'te aynı görünüme sahip, Firefox'a veya OpenOffice.org'a alışmanın kolay olacağını belirtiyor.