Intel'in "Sağlık Bilgisayarı" hastane ziyaretlerinizi azaltabilir



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Intel'in "Sağlık Bilgisayarı" adını verdiği bu yeni ürünü, kronik rahatsızlıkları kontrol altında tutma ve doktorla bağlantı kurma adına oldukça faydalı olacak gibi görünüyor...

Intel Health Guide PHS6000Intel, hastaların kronik rahatsızlıkları kontrol altında tutma ve doktorlarıyla bağlantı kurma amaçlı kullanabilecekleri yardımcı bir ev sağlık cihazı geliştirdi.

Intel Health Guide PHS6000, mini bir masaüstü bilgisayar görünümüne sahip ve kan basıncı, kilo ve kan şekeri düzeyleri gibi hasta verilerini topluyor. Kan basıncı ölçen cihazlar; kilo ölçmek için baskül; akciğerlerinize giren ve çıkan hava miktarını ölçen bir alet olan bir spirometre; kandaki oksijen doygunluğunu ölçen nabız oksimetresi ve kan şekeri monitörleri bu "Sağlık Bilgisayarı"na takılabiliyor.

Daha çok yaşlı hastalar için tasarlanmış bu cihaz, güvenli bir geniş bant (broadband) bağlantı üzerinden video konferanslarla doktorlara ulaşabilme olanağı da sağlıyor. Sağlık uzmanları ayrıca bu bağlantıyla cihazın topladığı verilere ulaşabiliyor böylece hastalarının nasıl olduğunu görebiliyor. Intel'in Dijital Sağlık Grubu başkan yardımcısı Louis Burns, Perşembe günü yapılan bir basın toplantısında bu cihazın hastaneyi ziyaret eden hastaların sayısını azaltabileceğini söyledi.

Cihaz, hasta sınıflandırması (triyaj) ve erken tanıda yardımcı olmak için medikal verilerin bir geçmişini de sürekli olarak tutmaya devam ediyor. Hastaların gün boyunca göreve hazır doktorlara ve hemşirelere erişebilmeleri için Intel, Aetna gibi sağlık hizmetleri örgütleriyle ortak çalışıyor.

Cihazda toplanan verileri okuyan cihazın Health Care Management Suite (Sağlık Yönetim Grubu) yazılımı ayrıca, eğitici videolar da sunuyor. Örneğin, cihazın tanıtımı sırasında, cihaz bir hastada yüksek kan basıncını tespit ettikten sonra, soru sormaya devam etti ve hipertansiyonun ne olduğunu açıklayan bir video gösterdikten sonra, hastaya muhtemelen hipertansiyon rahatsızlığı olduğunu söyledi.

Bu gibi sağlık bilgilerini hastalara sunabilmek için Intel, Mayo Kliniği ve Amerikan Kalp Vakfı gibi kuruluşlardan bilgiyle ilgili lisans aldı.

Amerikan Gıda ve İlaç Yönetimi, cihazın ABD'de satılabileceğini açıkladı. Intel, bu cihaz için bir fiyat belirlemedi ve cihazın sağlık hizmetleri sağlayıcıları tarafından edinilebileceğini söyledi.

Cihazda 10 inçlik bir dokunmatik ekran, bir Intel Core-tabanlı işlemci, 40 GB'lık bir sabit disk, bir Web kamera, dört USB girişi ve Bluetooth kablosuz bağlantısı bulunuyor. Görme özürlü hastaların da verilen bilgiyi duyabilmesi için bir hoparlör de cihazın özellikleri arasında bulunuyor.
Health Guide
"Cihazı geliştiren firma olan Intel, yaşlı hastaların yoğun teknolojiyle kafalarının karışabileceğini düşünerek, cihazın ara birimini en basit hale getirmeye çalıştı", dedi Intel'in ürün pazarlama yöneticisi ve aslen bir hemşire olan Julie Cherry. Şirket, yürüttüğü araştırmalar sırasında yaşlı kişilerin Web kameraların kendi mahremiyetlerini ifşa edeceğini düşündüklerini öğrendi. Bu düşünceyi önlemek için Intel, cihazın Web kamerasının üstüne bir kapak da yerleştirdi.

Bir sağlık kuruluşu olan Senior Care Action Network Health Plan (SCAN), hastaları daha hızlı bir şekilde muayene edebilmek amacıyla, cihazı bu ayın sonlarında bir deneme amacıyla gerekli yerlere dağıtımını yapacak. SCAN üyelerinin yaklaşık %60'ının kronik rahatsızlıklara sahip olduğunu ve yürümede güçlük çektiklerini söyledi SCAN'in şirket gelişimi başkan yardımcısı Hank Osowski.

"Veri ve bilgi yoluyla daha fazla insana ulaşma fırsatı yakalayacağız," diyen Osowski, "Örneğin eğer bir sağlık verisi bir anormallik gösterirse, kuruluşun hemşireleri arayıp erken müdahalede bulunabilir." sözleriyle hayli ütopik bir olasılığa bel bağladıklarını göstermiş oldu.