Intel'in sırlarını AMD'ye satan bir Intel çalışanına 100 yıl hapis



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Eski bir Intel çalışanına, daha önceden işlemci üreticisinin ticari sırlarını çalmakla ilgili suçlamalar yöneltiliyordu. Söylenenlere bakılırsa bu eski Intel çalışanı, elektronik dolandırıcılıkla ilgili yeni suçlamalarla karşı karşıya.

Biswahoman PaniFBI, Biswahoman Pani'nin evinde Intel'e ait 100 sayfalık hassas bilgilerin ve işlemcilerin gelecekte çıkacak planlarını içeren 13 "çok gizli" belgenin bulunmasından sonra, Pani'yi Intel'in ticari sırlarını çalmakla sorumlu tuttu. Pani'nin ele geçirdiği bilginin değeri, söylenenlere göre araştırma ve geliştirme maliyeti olarak 1 milyar dolardan daha fazla.

Pani, Intel'den Mayıs ayında ayrılmış fakat FBI'a göre 11 Haziran'a kadar Intel'de çalışmaya devam edecekmiş. Ancak 2 Haziran'da Intel'in rakibi Advanced Micro Devices (AMD)'de çalışmaya başlamış. Bu sırada hâlâ kendi Intel laptop'una ve şirketin bilgisayar ağına ulaşma hakkına sahipmiş. Pani'ye yöneltilen suçlamada, Pani'nin Intel bilgisayarından önemli ve hassas bilgileri, Intel'in rakibi olan yeni işvereni için çaldığını iddia ediyor.

Intel, Pani'nin AMD'deki işini bir başka Intel çalışanından öğrendikten sonra, FBI'nın ve Adalet Bakanlığı'nın olaya müdahale etmesini istedi. FBI, Pani'nin yaptıklarından AMD'nin haberi olduğuna veya Intel'in gizli dosyalarının AMD'nin eline geçtiğine dair herhangi bir kanıt olmadığını söyledi. Pani, artık AMD'nin bir çalışanı da değil.

Pani, dördü geçen Çarşamba yöneltilen elektronik dolandırıcılık suçu olmak üzere 5 suçtan birden Boston'un Amerikan Bölge Mahkemesi'ne sevk edildi. Eğer, Pani ticari sırların çalınmasından dolayı suçlu bulunursa, 10 yılını hapiste geçirecek. Ve eğer aleyhinde açılan dört elektronik sahtecilik davasında da suçlu bulunursa, her bir davadan 20 yıl hapis cezasına çarptırılacak.