Atom İşlemciler Masaüstü Sürümlerinden %50 Daha Pahalıya Mal Oluyor



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Intel gücü ve ucuz olmasıyla yoğun ilgi göreceğine kesin gözüyle bakılan Atom işlemcilerinin fiyatını açıkladı.

Atom N270Intel'i Asus Eee PC gibi ucuz dizüstüler ya da mini dizüstüler için geliştirdiği Atom işlemciler; masaüstü bilgisayarları için geliştirilmiş sürümlerine göre %52 daha pahalılar. Bu işlemcilerden Atom N270'in küçük dizüstü sürümü olan Atom N270 $44 tutarken, aynı işlemcinin masaüstü sürümü olan Atom 230 ise $29 tutuyor.

Atom, düşük maliyetli yeni sınıf bilgisayarlar için Intel'in geliştirdiği en küçük ve en ucuz performanslı işlemci olarak anılıyor. Bu işlemci çipleri ucuz fiyatlarına karşın maksimum taşınabilirlik ve kullanım süresi ile pazara hızlı bir giriş yapan; Eee PC, MSI Wind, ve Giga-Byte M912 gibi mini dizüstü bilgisayar modellerinde kullanılıyor.

Bu mini dizüstü bilgisayarlar; çok ucuz oluşları, 6 ila 8 saat arasında değişen pil ömürleri, küçük boyutları ve 1 kilogram'dan az ağırlıklarıyla piyasada kısa sürede büyük bir başarı elde etti.

Atom işlemcilerin masaüstü ve dizüstü sürümlerinin fiyat farkına geldiğimiz zaman karşımıza konu işlemci olduğunda tüm tasarımı kontrol eden "ısı" faktörü geliyor. Masaüstü bilgisayarların kasaları çok daha büyük ve soğutma fiyat-performansları çok daha yüksek olduğu için masaüstü Atom işlemciler aynı işlevi yerine getiren daha ucuz maddelerden yapılabiliyor. Buna karşın mobil atom işlemciler ısıyı dengeleyen ve çekirdek sıcaklığını daha düşük seviyelerde tutan pahalı materyallerden yapılmakta. Her şey bir yana Intel işlemcinin başarısından oldukça memnun. Fakat Intel bu alanda rakipsiz değil, az enerji harcayan düşük maliyetli işlemci ve anakart yongası üretmede oldukça deneyimli olan Via 1.2 GHz'lik C-7M işlemcileriyle en güçlü rakip konumunda. Geçtiğimiz aylarda da düşük maliyetli işlemci pazarına Isaiah ismini verdiği işlemcileri duyurarak Tayvanlı bir firma da katıldı.