Eyealike fotoğraf tanıma teknolojisi ile reklam yapacak



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Eyealike programını kullanarak hayallerinizdeki eşi; programın fotoğraf tanıma teknolojisi sayesinde bulabiliyordunuz. Şirket yetkileri geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada bu teknolojiyi kullanarak reklam pazarına gireceklerini açıkladılar. Yetkilikler bu teknoloji sayesinde kendi sitelerine koyacakları reklamların, hedeflenen kitlelere doğrudan ulaşacaklarını söylediler.

Eyealike logo

Eyealike'ın fotoğraf tanıma teknolojisi şimdilik fotoğraflardaki insanların fiziksel özelliklerini; yaş, cinsiyet, saç rengi ve ten rengi gibi kriterlerle tanımakla sınırlı. Reklam entegre edilmiş fotoğraf tanıma teknolojisine sahip site tanıtımında yaptığımız denemelerde sitenin oldukça başarılı olduğunu gördük. Örneğin içinde bebek olan fotoğraflar görüntülediğiniz zaman bebek bezleri ve bebek mamaları ile ilgili reklam tavsiyeleri görüntülendi. Makyaj yapmış birinin fotoğraflarını görüntülediğimizde ise makyaj malzemelerine ilişkin reklam tavsiyeleri görüntülendi.

Eyealike yetkilileri ayrıca fotoğraflardaki marka logolarını da yakında fotoğraf tanıma teknolojileriyle ayırt edebileceklerini açıkladılar. Ayrıca fotoğraf tanıma teknolojilerini araba ve motosiklet gibi taşıtları ayırt edebilecek seviyeye getirmek için araştırmalara başladıklarını belirttiler. Şirketin bu teknolojiyi daha da ileri götürüp elektronik aletlerden; mutfak gereçlerine kadar ürün bazlı ayırt etmeyi de hizmetlerine eklemesi muhtemel görünüyor.

Bu haliyle Eyealike platformu bireysel tüketiciler yerine, kurumsal kullanıcıları hedeflemiş görünüyor. Şirketin Eyealike altyapısını iyi tasarladığı takdirde MySpace gibi dev sosyal ağ platformlarından tutun da fotoğrafın kullanıldığı her alandaki Web sağlayıcısından müşteri bulamaması için hiçbir neden yok gibi gözüküyor.

Eyealike fotoğraf tanıma

Eyealike'dan önce de pek çok şirket dijital fotoğraf alanında çıkan yüz tanıma teknolojisini fotoğraf alanına entegre edip ticari amaçlara yönelik kullanmayı denemişti. Bu noktada Eyealike'ın sunmayı planladığı reklam hizmeti gerçekleştirilemeyecek kadar iddialı görünse de şirket yetkilileri fotoğraf tanıma algoritmalarının %90 oranında isabeti yakaladığınısöylüyorlar. Öte yandan daha önce denenen benzeruygulamalarda karşılaşılan nesne tanımlama sorununun bu alandaki gelişmelere set çektiğini de hatırlatalım. Eyealike'ı bireysel olarak deneme şansınız şimdilik olmasa da şirket yetkilileri çok büyük bir sosyal ağ platformuyla görüşmeler yaptıklarını ve yakında hizmetlerinin aktif olarak kullanılabileceğini belirttiler.

Eyealike'ın Washington üniversitesi ile ortak yürüttüğü 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan fotoğraf tanıma teknolojisi eğer başarılı olursa İnternet reklamcılığının geleceğinin kökünden değişebileceğini söyleyebiliriz. Eyealike başarılı olduğu takdirde, reklam alımı ve reklam pazarlama alanında kelime bazlı reklamları ile dünya liderlerinden olan Google'ın ne yapacağı ise büyük merak konusu.