Dijital Televizyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Analog televizyon yayınlarının Amerika'da tamamen durdurulmasına 1 yıldan az süre kaldı. Amerika halkı artık TV sinyallerini kablo tv'den, uydudan yada özel sağlayıcılardan almak zorunda.

Kongre bir değişiklik kararı almazsa 17 Şubat 2009'da Amerika'daki tüm analog (NTSC) televizyon yayınları son bulacak. Analog yayınların son bulmasıyla o tarihten sonra; sadece analog yayın alan antenlerle çalışmak için üretilmiş olan eski televizyonlarda işe yaramaz hale gelecek.

Ülkemizde durum biraz daha farklı. 90'lı yıllarda yaygınlaşmaya başlayan uydu yayınları nedeniyle, bugün çoğumuz televizyon hizmetini, uydu üzerinden dijital yayın sağlayıcılarından ya da kablotv hizmeti üzerinden alıyoruz. Dolayısıyla dijital yayına tam geçiş olduğunda da bir çoğumuzun mevcut ekipmanları yeterli olacak.

Bunların ötesinde dijital televizyon yayınının gelmesi herkesin yüksek çözünürlüklü HDTV yayın izleyeceği anlamına gelmiyor. Dijital TV aracığıyla yüksek çözünürlüklü HDTV yayınlardan tam anlamıyla faydalanmak için başta HD Ready ya da Full HD logoları taşıyan yüksek çözünürlüklü bir TV daha sonrasında da yüksek çözünürlüklü yayınlar alabilen bir HD TV dijital uydu ya da karasal yayın alıcısına ve HD destekli gerekli kablolara ihtiyaç vardır. Bu gereksinimlerin bir veya daha fazlasının eksik olduğu hallerde HD yayını almak yerine eski yayın kalitesini yeni TV'nizde büyüterek göstermiş, ya da yüksek çözünürlüklü yeni yayınları eski yayın kalitesinde HD desteklemeyen TV'nizde görüntülemiş olursunuz.