Çinliler bakteriye veri depoladı!



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
26.11.2010

Çinli bir araştırma ekibi, DNA dizilimini kullanarak bir bakteriye veri depoladı.

Çinliler bakteri veri depoladı!Chinese University of Hong Kong adlı üniversiteden bir araştırma ekibi, bir bakteriye 90 GB'lık veri yüklemeyi başardı. Bioencryption (Biolojik Şifreleme) adı verilen projede bilgisayar verileri canlı hücrelere depolanabiliyor; hem de şifreli olarak.

Araştırma ekibi önce verinin ASCII karşılığını bilgisayar da olduğu gibi 4'lük sayı sistemine çeviriyor (Bilgisayarlarda verinin 16'lık sayı sistemine çevrilmesi gibi.) Bu yöntemle her harf, simgenin ASCII karşılığı 0,1,2,3, rakamlarından oluşacak şekilde dönüştürülür. Bioencryption'da 1, 2, 3 ve rakamlarının karşılığı olarak DNA dizilimindeki proteinler veriliyor (0 = Adenin, 1= Thymine, 2=Cytosine, 3=Guanine) Böylece eldeki veri, DNA dizilimleri şeklinde kodlanabilir oluyor. Örneğin G Harfi'nin ASCII karşılığı 71'dir. 71, 4'lük sayı sisteminde 0113'e karşılık gelir. 0113'ün protein dizilimi olarak karşılığı da ATTG oluyor. Bu DNA yapıları da bakteri hücreleri içinde saklanabiliyor.

Çinliler bakteri veri depoladı!

Projede verilen bilgiye göre her bir hücre 1 KB'lık veri tutabiliyor. 1 gram hücre'de de 10 Milyon'dan fazla hücre bulunuyor yani 1 gram hücreye 10 GB veri depolanabiliyor. iGem Projesi geleceğin bilgisayar ve depolama teknolojilerini nasıl etkileyecek bilemiyoruz ama eğer bu veri yüklü bakteriler kullanıma geçerse antivirüs programları yerine antibiyotik, format yerine de çamaşır suyu kullanmak zorunda kalabiliriz.