Bilgisayar virüsü insana bulaşırsa...



Ekleyen
deniznegis
Güncelleme Zamanı
27.05.2010

Bir İngiliz bilimadamı bilgisayar virüsü kapan ilk insan olduğunu iddaa etti.

Bilgisayar virüsü insana bulaşırsa...Reading Üniversitesi'nden Dr. Mark Gasson bir bilgisayar çipine virüs bulaştırdı ve daha sonra bu virüsü eline yerleştirdi. Köpekleri etiketlemek için kullanılan kimlik çiplerinin gelişmiş bir versiyonu olan bu çip, güvenlik kapılarından geçemeye, cep telefonunu açma gibi işlemleri yapabilmenizi sağlıyor.
Dr. Gasson yapılan denemelerde çipin virüsü harici kontrol sistemlerine bulaştırdığını ve eğer bu sisteme bağlı olan başka implant cipler olsaydı onlara da virüs bulaşacağını, belirtiyor.

Sağlık sorunu
Dr. Gasson yapılan deneyin gelecekte daha da gelişecek olan vücut implantlarının (kalbin çalışmasını sağlayan ve vücuda yerleştirilen cihazlar gibi...) tehlikede olduğunu kanıtladığını söylüyor:

"Bu tarz bir teknoloji beraberinde riskler de doğuruyor. Kendimizi bir şekilde geliştirebiliriz ama diğer teknolojik gelişmelerde olduğu gibi (örneğin cep telefonları) güvenlik problemleri, bilgisayar virüsleri gibi risklere açık bir hâle geliyorlar."
Yine de Dr. Gasson implant teknolojilerinin kullanım alanlarının genişleyeceğine inanıyor:

"Benzer bir teknoloji Amerika Birleşik Devletlerinde tıbbi alarm bileziği şeklinde ticarileştirilmiş bir durumda. Bayıldığınızda ya da başınıza bir şey geldiğinde sağlık görevlileri bu aygıtı tarayarak tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi alabiliyorlar."
Almanya'daki Steinbeis Bilgi Etiği Enstitüsünden Proffessor Rafael Capuro bu araştırmanın "ilginç" olduğunu söylüyor:

"Eğer biri implantınıza online olarak erişebilirse durum ciddi bir hal alabilir. Etik açıdan bakarsak implantların gözetimi iyi de olabilir kötü de. Gözetim, tıbbi bakımın bir parçası olabilir ama biri size zarar vermek isterse ciddi problemler çıkabilir."

Prof. Capura ek olarak implantların gözetim kapasitelerinin sağlık dışında kullanımlarına dikkat etmek gerektiğini ekliyor:

"Eğer birinin hafızasına ya da IQ'larına etki etmenin bir yolunu bulursak insanlar bu tarz yayılmaya müsait tehlikeli prosedürlere kendileri gönüllü olabilirler."

Ancak Dr. Gasson bu tarz faydacı implantların ancak estetik ameliyatlar kadar ilgi görebileceğini düşünüyor. DR. Gasson deneyin sonuçlarını önümüzdeki ay Avustralya'da yapılacak olan Uluslar arası Teknoloji ve Toplum Sempozyumu'nda açıklayacak. Sempozyum'da Prof. Capurro'da bir konuşma yapacak.