Bilgisayar Faresine Güle Güle Deyin



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Bilgisayar faresi tam 40 yaşında ama lider araştırma şirketlerinden biri sayılı günlerinin kaldığını söylüyor. Bir Gartner analizcisine göre ise bilgisayar faresi önümüzdeki üç beş yıl içinde ortadan kaybolacak. Yerini alacak şeylerin ise dokunmatik ekranlar ve yüz tanıma cihazları gibi jestlerle çalışan bilgisayar mekanizmaları olacağı tahmin ediliyor.

Klasik fareBilgisayar faresi tam 40 yaşında ama lider araştırma şirketlerinden biri sayılı günlerinin kaldığını söylüyor. Bir Gartner analizcisine göre ise bilgisayar faresi önümüzdeki üç beş yıl içinde ortadan kaybolacak. Yerini alacak şeylerin ise dokunmatik ekranlar ve yüz tanıma cihazları gibi jestlerle çalışan bilgisayar mekanizmaları olacağı tahmin ediliyor.

Analizci Steve Prentice farenin masaüstü bilgisayar platformları için iyi çalıştığını fakat ev eğlence sistemleri ve taşınabilir bilgisayarlar için artık ömrünü tamamladığını iddia ediyor. Prentice BBC'ye yaptığı öngörünün; oyun dünyasından ilham alan etkileşimli tasarımlara sahip yeni ürünler yaratan bir tüketici elektroniği firmasının çalışmalarına dayandığını belirtti.

Prentice "Panasonic Şirketi etkileşimli arayüze sahip ev eğlence sistemini yakında tüketicilere sunacak. Bu sistemi alışılagelmiş bir uzaktan kumanda yerine; elinizi hareket ettirerek kontrol edeceksiniz. Sistemdeki yüz tanıma yazılımı sizi tanıyacak ve size ait özel TV Menüsü ile birlikte açılacak. Elinizi hareket ettirerek istediğiniz kanallar ve menüler arasında geçiş yapabilecek istediğinizi seçebileceksiniz." şeklinde bir açıklama yaptı.

Prentice şöyle devam etti; "Sony, Canon ve diğer video ve fotoğraf donanımı üreticileri şimdiden ürünlerinde yüzünüzü gerçek zamanlı olarak tanıyan yüz tanımlama teknolojileri kullanıyorlar. Gerçek zamanlı tanımadan kastımı örneğin fotoğraf makinelerinin siz tam gülerken otomatik fotoğraf çekmesi olarak anlatabilirim.

Kafanıza bir başlık takıp bilgisayarınızı sadece düşünerek kontrol edebileceğiniz sistemler dahi şu an üretilmiş durumda ve piyasaya yıllar sonra sürüleceklerini sanıyorsanız yanılıyorsunuz, kulağa biraz bilim kurgu gibi gelse de düşünce gücüyle kontrol sistemlerinin Eylül ayında piyasaya sürülmesi planlanıyor. Bunların tümü bilgisayar kullanarak işleri daha akıllıca halletmek için yapılıyor."



Logitech'in kontrol sistemleri biriminin genel menajeri ve başkan yardımcısı Rory Dooley bilgisayar faresinin ortadan kalkması konusundaki bu açıklamaları abartılı bulduğunu söyledi. Logitech dünyada ki en büyük fare ve klavye üreticisi ve son 20 yılda 500 milyondanfazla fare satmış. Dooley "Bu sadece bilgisayar faresinin ne kadar önemli bir cihaz olduğunu kanıtlar." dedi. Fakat ayrıca kullanıcıların bilgisayarla etkileşim yollarının git gide arttığını kabul etti ve kendi şirketinin de bu ürünlerden pek çoğunu piyasaya sürenlerden biri olduğunu belirtti.

Parmak mouseDooley "İnsanlar yıllardır cihazların birleşmesinden bahsediyor. Günümüze baktığımızda ise TV'nin bilgisayar, bilgisayarın da TV olarak çalıştığını görüyoruz.Kullandığımız cihazlar değişen hayat tarzlarımız için modifiye ediliyor fakat bu bilgisayar faresinin değerini yadsımamızı gerektirmez." diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Stanford Araştırma Enstitüsü için çalışırken Dr. Douglas Engelbart tarafından keşfedilen bilgisayar faresi alternatifleri çıksa da yerini kolay kolay terk etmeyeceğe benziyor. Analizciler çevrimiçin olan ve web tarayıcısı kullanan 1 milyar insanın var olduğunu söylüyorlar. Bu kitlenin yeni çıkan ve geleneksel bilgisayar faresine göre kat kat pahalı olan etkileşimli cihazlara geçmesinin yıllar süreceğini tahmin ediyorlar.

Öte yandan bilgisayar faresini yerini alacak teknoloji hayatlarımıza çoktan girmiş durumda. Örneğin Nintendo Wii'nin hareket algılamasıyla oyunları kontrol eden bir kumandası, Apple iPhone'da da hareket sensörleriyle telefon belirli bir yöne sallandığında gerçekleştirdiği eylemler mevcut. Ayrıca iPhone gibi dokunmatik ekrana sahip taşınabilir cihazların; nesneler arası yumuşak geçiş ve sayfalar içinde hızlı kaydırma gibi işlevlere imkan tanıyarak, dokunmatik ekranları daha önce hiç olmadığı kadar esnek ve verimli kıldı.