Atom Parçalayıcısı ve 15 Petabyte'lık(15 Milyon Gigabyte) Ağ



Ekleyen
guven
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Dünya çapındaki ağda her saniye onlarca CD'yi doldurmaya yetecek veri akıyor.

İsviçre'nin Cenevre şehrinde Ağustos ayında çalıştırılması planlanan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı olan "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" için hazırlıklar yapan dünyanın dört bir tarafında ki üniversiteler ve laboratuarlar arasında terabyte'larca veri fiber optik kablolar üzerinden akıyor.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'na bağlı olan bilgisayar ağı, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndan her yıl 15 petabyte'lık(15 milyon gigabyte) bir veriyi süper yüksek bant genişliğine sahip bir ağ üzerinden en az 10 yıl boyunca 500 araştırma enstitüsündeki 5000 araştırmacıya aktaracak.

Parçacık hızlandırıcı atomaltı parçacıkları, protonları ışık hızının yüzde 99'u hızında çarpıştırarak detektörlere çok miktarda parçacık ve enerji püskürtecek.

Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LCG) araştırmacılara neredeyse 100.000 işlemcinin gücüyle detektörlerden gelen çok miktarda veriyi işlemelerine imkan verecek ve evrenin temel yasaları konusunda yeni bulgular elde etmelerini sağlayacak.

İngiltere'de Oxford yakınlarında bulunan Rutherford Appleton Laboratuarları CERN araştırma merkezine saniyede 1,250 megabyte yükleme/indirme transfer hızına olanak veren 10 gigabitlik bir erişim hızı ile bağlanmış durumda. Bu bağlantı CERN'de ki parçacık hızlandırıcıdan gelecek ham verileri Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bilgisayar Ağı'nın bir parçası olan Birleşik Krallık'a iletecek.