15 Petabyte'lık Ağ ve Atom Parçalayıcısı



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Her saniye onlarca CD'yi doldurmaya yetecek veri dünya çapında ki ağda, evdeki geniş bant bağlantınızdan tam 1000 kat hızlı bir şekilde akıyor.
Hadronİsviçre'nin Cenevre şehrinde Ağustos ayında çalıştırılması planlanan dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı olan "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" için hazırlıklar yapan dünyanın dört bir tarafında ki üniversiteler ve laboratuarlar arasında terabyte'larca veri fiber optik kablolar üzerinden akıyor.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bilgisayar (Akademik) Ağı, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndan her yıl 15 petabyte'lık (15 milyon gigabyte) bir veriyi süper yüksek bant genişliğine sahip bir ağ üzerinden en az 10 yıl boyunca 500 araştırma enstitüsündeki 5000 araştırmacıya aktaracak.
Parçacık hızlandırıcı atomaltı parçacıkları, protonları ışık hızının yüzde 99'u hızında çarpıştırarak detektörlere çok miktarda parçacık ve enerji püskürtecek.
Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LCG) araştırmacılara neredeyse 100.000 İşlemcinin gücüyle detektörlerden gelen çok miktarda veriyi işlemelerine imkân verecek ve evrenin temel yasaları konusunda yeni bulular elde etmelerini sağlayacak.
İngiltere'de Oxford yakınlarında bulunan Rutherford Appleton Laboratuarları CERN araştırma merkezine saniyede 1,250 megabit yükleme/indirme transfer hızına olanak veren 10 gigabitlik bir erişim hızı ile bağlanmış. Bu bağlantı CERN'deki parçacık hızlandırıcıdan gelecek neredeyse ham denilecek verileri Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bilgisayar Ağı'nın bir parçası olan Birleşik Krallık'a iletecek.
Rutherford Appleton Laboratuarları'ndaki kat bir tesisi yöneticisi Andrew Sansum; CERN ile bağlantılarının ortalama bir kullanıcının evinde sahip olduğu geniş bant Internet bağlantısından 1000 kat daha hızlı bir şekilde CERN'e bağlandıklarını aktardı.
Sanum; ticari ağların bağlantı hızlarının video ve diğer medya hizmetlerine hızlı ulaşımiçin artan talep karşısında 20 yıldan kısa bir sürede bağlantı hızlarının onları yakalayabileceğinden bahsetti. Sanum, "Biz bugünün hızları olan 10Megabit saniye hızına bundan 10, 15 yıl önce sahiptik, bu sebeple bizimgeçmişimizi ve günümüzdeki ticari bağlantıların hızını emsal olarak alırsak, onların bizim bugün sahip olduğumuz bağlantı hızlarına ulaşmaları için ne kadar zaman geçmesi gerektiği konusunda fikir yürütebiliriz." diye konuştu.
Rutherford Appleton Laboratuarları ve dünya çapındaki diğer "kat bir" siteler, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndan; Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bilgisayar Ağı aracılığıyla gelecek çok miktardaki veriyi faydalı hale getirerek fizikçilerin analiz etmesine ve saygıdeğer ülkelerdeki iki üniversite ve laboratuara aktarma işlemini gerçekleştirecekler.
Sanum; "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyi, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bilgisayar Ağı'nın gücü olmasaydı mümkün olmazdı. CERN tek başına bu kadar çok miktarda veriyi tesisi içinde analiz edecek kapasiteye henüz ulaşmadı. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bilgisayar Ağının işleme çalışmalarını büyüterek; Kat bir tesisler gelen veriyi işlemekle ve onu işleyecek olan yazılımı geliştirmekle meşgul olacaklar." şeklinde bilgi verdi.
Sanum; "Bizim görevimiz bu fizikçilerin en doğru ve en işe yarar verilere sahip olmasını sağlamaktır. Bilgisayar Ağı teknolojisi deneylerin yürütülme şekillerini yavaş yavaş değiştirmekte. On yıl önce bu araştırma enstitüleri kendi başlarına çalışıyorlardı; artık yakın bir halde birlikte çalışıyorlar." dedi. Sanum, "Rutherford Appleton Laboratuarları Büyük Hadron Çarpıştırıcısının çalıştırılması için hazırlıklar yapıyor. Şimdiye kadar pek çok kez bağlantı sistemimizi deneme amaçlı olarak 250Mps'den 300Mps hızlarına kadar doğrulama için çalıştırdık. Şu anda en son deneme aşamasındayız ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısının sistemimize fışkırtacağı veriler için iyi durumda görünüyoruz." dedi.
Sanum ayrıca; "En büyük zorluk ise yazılımın hem analiz etmek için işlem yapıp hem de verileri hangi 200 kat iki tesisine göndereceğine karar vermesi noktası. Bir tesisten diğerini büyük miktarda veri aktarmak zorunda kalabilirsiniz, aktarımınbaşarısını kontrol etmek, problemleri belirlemek ve anında düzeltmek süratle karmaşık bir hal almakta. Her an her şey olabilir." diyerek çekincelerimizi onayladı.
Büyük sayı çözümleme işlemlerinde kullanılmak üzere, "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı" henüz çalıştırılmamışken; şimdiden birkaç proje için sistem kullanıma açıldı, sıtma karşıtı ilaçlar dahil, kuş gribi gibi tedavisi mümkün olmayan ve hakkında az şey bilinenhastalıklara ilaç geliştirmek için kullanıldı.
Artık dünya'nın dört bir tarafında Bilgisayar Ağı sistemleri; hava durumu verileri için, diğer bilimsel veakademik projelerde iş birliği yapmaktadır. Fakat hiçbiri Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Bilgisayar Ağı'nın ölçüleri ve uzun süreli iş çıkarma yeteneği ile karşılaştırılamaz.
İklim bilgileri ve yerel kanser oranları gibi ayrıksı verileri birleştirme, görüş sunma ve daha önce hiç mümkün olmadığı kadar bilimsel çalışmaları ileri götürmesi ile Grid (akademik bilgisayar ağı) teknolojisinin kullanımı Sansum'a göre gittikçe artacak.