Wikipedia, 6 milyon dolarlık bağış hedefine ulaştı



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Geçtiğimiz Cuma günü Wikimedia Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre, Haziran ayının sonuna kadar Wikipedia'yı işletmek için gerekli olan kaynağı bulduklarını açıkladı.

Wikipedia, 6 milyon dolarlık bağış hedefine ulaştıWikipedia, Kasım ayının başında başlattığı bağış toplama kampanyasından sonra yaklaşık 6.2 milyon ABD doları tutarında kaynak topladı. 125,000'den fazla kişi ve kuruluş bağışta bulundu.

Kuruluş, bu paranın büyük bir bölümünü, internetin en ünlü sitelerinden biri olan online ansiklopedi sitesi Wikipedia'nın teknik alt yapısını büyütmek ve geliştirmek için kullanacak.

Wikipedia ücretsiz olmasının yanında reklam yayınlamadığı için işletim giderleri için bağışlar ve yardımlara ihtiyaç duyuyor.

Wikimedia kurucusu Jimmy Wales, bir demecinde "Bu kampanya, Wikipedia'nın kullanıcıları tarafından ne kadar önemli görüldüğünü ve kullanıcılarımızın Dünya'ya ücretsiz bilgi sunma misyonumuzu desteklediklerini göstermiştir." dedi.

23 Aralık'ta kuruluşun web sitesinde Wikimedia'nın Gallerli emekli bir öğretim üyesinin şahsi bir ricası yayımlandı. Bu tarihten sonra, sekiz gün içinde 50,000 bağışçının katkıda bulunduğu toplam 2 milyon dolarlık bir bağış toplandı.

Wikimedia'nın amacı, işlemlerini önümüzdeki mali yılın (30 Haziran 2009) sonuna kadar finanse edecek olan 6 milyon dolarlık bir kaynak kazanmaktı. Kurum, bu amacına da kısa bir süre içinde ulaştı.

Dünya genelinde her ay, yaklaşık 250 milyon kişi Wikipedia'yı ziyaret ediyor. comScore'a göre ABD'de Wikipedia da dâhil, tüm Wikimedia siteleri Kasım ayında 60.7 milyon tek ziyaretçi alarak en popüler dokuzuncu site oldu. Wikimedia tarafından yürütülen diğer sitelerin arasında, online sözlük Wiktionary ve alıntılardan oluşan Wikiquote bulunuyor.
Wikimedia, 6 milyon doların üzerindeki bağışları, yedek bir fona aktaracağından bağışçılar bağışlarını yapmaya devam edebilirler. Bu sayede Wikimedia'nın 30 Haziran'dan sonraki mali yıl giderlerine katkıda bulunabilirler.