Apple OS-X Bölmesinin Patentini Aldı



Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Apple OS X işletim sisteminde uygulamaları görsel kısayollara çalıştırılmasını sağlayan bölme aracının (Dock) patentini aldı. OS X bölmesi Apple'ın ürettiği işletim sistemlerinde neredeyse on yıldır bulunsa da, şirket 1999 yılında başvuruda bulunduğu patenti ancak geçtiğimiz hafta alabildi.

Apple OS-X Bölmesinin Patentini Aldı

Patent ile OS X bölmesinin araç çubuğunda sıklıkla kullanılan öğeleri birleştiren arayüzün biçimsel ve yapısal niteliği güvence altına alınmış oldu. Ayrıca araç çubuğunda ki öğelerin fare ile aşağı yukarı kaydırıldıklarında gerçekleştirdikleri hareket de patent tanımında yer aldı.

Başka bir deyişle Apple bu patente dayanarak; ObjectDock, RocketDock, sTabLauncher, Avant Window Navigator, Cairo Dock ve diğer bölme geliştiricilerinin üzerine gidebilme yetkisini eline almış oldu.

Apple'ı OS X bölmesi için patent almasından suçlayacak değiliz. Olaya farklı bir açıdan bakıp övgülerimizi; bir yazılama yönelik başvuruyu ancak 9 yıl sonra karara bağlayan Amerikan patent sistemine iletiyor ve kendilerine sistemin işleyişi yönünde bize fikir verdikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.