Açık kaynak Symbian İşletim Sistemi'nin 2010'da çıkması bekleniyor



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Symbian Birliği'nden yapılan açıklamada, Symbian işletim sisteminin 2010 yılında bir açık kaynak işletim sistemine dönüştürülmesi için çalışmaların devam ettiği ve yazılım geliştiriciler için çıkarılacak sürümün, önümüzdeki yılın ilk yarısında dağıtılacağı müjdelendi.

Symbian OS

Symbian Birliği, işletim sistemini 1998 yılından beri yöneten Symbian konsorsiyumunun varisidir. Bu birlik, Nokia'nın Symbian'ın geri kalan bölümünü satın almaya ikna olmasının ardından oluşturuldu. Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi, Google Android, Apple iPhone ve diğer sistemlerle rekabet etmek için bu platformu piyasaya çıkarmayı planlıyor.

Nokia, Motorola, NTT DoCoMo, LG Electronics, Samsung, Sony Ericsson, AT&T ve diğer şirketler, Haziran ayında anlaşarak bu birliğin temellerini attılar. AOL, Fujitsu Cell Telecom birimi ve Intrinsyc'in de aralarında bulunduğu altı yeni üyenin katılımı, San Francisco'daki Symbian Ortaklık Toplantısı'nda duyuruldu. Gruptan yapılan açıklamada, bu yeni üyelerin de katılımıyla üye sayısının 64'e çıktığı belirtildi.

2009'un ilk yarısında dağıtılacak olan yazılım, tamamıyla açık kaynak olmayacak. Symbian Birliği'nin yetkili müdürü Lee Williams, bu ilk çıkacak sürümün, Symbian'ın mevcut programını devralacak yeni bir ortak kuruluşun bünyesinde, birliğin üyelerine dağıtılacağını söyledi. Bu yazılım, Symbian'ın ve Nokia'nın Symbian tabanlı S60 platformunun bileşenlerini içerecek. Grup, yazılımın bu ilk sürümü için çalışmalarına devam ediyor.

2010 yılında gelecek olan açık kaynak işletim sistemi, üzerine oturduğu diğer iki platform olan UIQ ve NTT DoCoMo MOAP (Mobil Merkezli Uygulama Platformu)'in yanında Symbian'ı S60 ile birleştirecek.

Williams, birliğin örgüt şeması içindeki görevlerin belirlendiğini ve bu pozisyonlar için personel alınımına başladığını açıkladı. Nisan ayının sonuna doğru, yazılım geliştiricilerine destek olmak için, telefon ve e-postalara cevap verecek çağrı merkezinin açılacağını söyledi.