Google Android'den sonra açık kaynak kodlu Nokia Symbian



Ekleyen
robut
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Nokia Londra'da gerçekleştirilen Smartphone Show'da, Symbian mobil işletim sisteminin, Google Android gibi açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olacağını açıkladı...

Uzmanlar Nokia'nın bu hamleyi kullanıcı tabanını genişletmek için gerçekleştirdiğinde birleşiyor. Bununla birlikte Nokia'nın bu kararının Google'ın mobil işletim sistemi Android'in kaynak kodlarını program geliştiricilerine açtığı zamana denk gelmesi de dikkate değer bir gelişme. Öte yandan Nokia kaynakları Symbian işletim sistemini Android'e benzetmeye çalıştıkları yönündeki iddiaları reddediyor.

Fantastik Dörtlü

Fantastik Dörtlü

Apple, BlackBerry, Google ve Nokia'nın şu sıralar birbirleriyle mücadele içinde olan dört ayrı platformu; kullanıcıların beğenisini kazanmak için kıyasıya rekabet halinde. Apple ve BlackBerry'nin platformları tescilli sistemlerken, Google ve Nokia'nınkiler açık kaynak kod alanında mücadele etmeye hazırlanıyor.

Google'ın açık kaynak kodlu işletim sistemi olan Android'i kullanan T-Mobile G1 bu Çarşamba satışa sunuluyor. Dokunmatik ekranlı akıllı telefon alanındaki diğer iki rakip olan BlackBerry Storm ve Nokia 5800 Music Express'in ise önümüzdeki yıl raflardaki yerlerini almaları bekleniyor.

Tasarım Değerleri

Akıllı telefonların donanımsal tasarımları satışların seyri konusunda büyük oranda rol oynuyor. Fakat uzun süreli geri dönüşleri ve kullanıcı memnuniyeti gibi etmenler göz önüne alındığında akıllı telefonlara değer katan esas şeyin işletim sistemleri ve taşıdıkları yazılımlar olduğu anlaşılıyor. Örneğin Apple iPhone'un mimik desteği gibi çok az yenilik taşıyan hantal bir işletim sistemi taşıdığını farz edelim, bu kadar çok iPhone satılması mümkün olur muydu dersiniz? İşte bu nedenle Google kendi Google telefonunu geliştirmedi ve Android işletim sisteminin olgunlaşmasını beklemeyi seçti. Android işletim sisteminin açık kaynak kodlu olarak dağıtılmaya başlamasının akabinde Kyocera gibi şirketler donanımsal anlamda yapacakları geliştirmelerle Android'e yeni özellikler katabilmek için çalışmalar yürütmeye başladılar.

Nokia da bu kararı alana kadar aynı Apple ve Blackberry gibi kendi donanımlarına uygun yazılımları kendi geliştiriyordu. Bu değişikle birlikte Symbian işletim sistemi açık kaynak kodlu bir proje haline gelecek ve dünyanın dört bir tarafından program geliştiriciler işletim sistemini geliştirmek için hem üçüncü parti yazılımlar hem de çekirdek seviyesinde çalışmalar yapacaklar. Öyle görünüyor ki Symbian konusunda alınan bu karardan sadece Nokia faydalanmayacak. Symbian kuruluşunun diğer üyeleri olan Samsung ve Sony Ericsson'da bu gelişmelerden istifade edecek.

Symbian

Nokia'nın mevcut işletim sistemi Symbian'ı açık kaynak kodlu haline getirmesi ve Google'ın Android'e verdiği desteği arttırmasıyla; mobil işletim sistemi piyasasının büyük oranda bu yöne kayması bekleniyor.

İlerde kimin pazara hâkim olan açık kaynak kodlu akıllı telefon işletim sisteminin sahibi olacağını ise zaman gösterecek. Bu şartlar altında Nokia'nın cep telefonları deneyimi ve Google'ın yeni keşifler yapmaya olan inancını alıp bir tahmin yapmak dayanaksız bir çıkarım olmaktan ileriye gidemez gibi görünüyor.