Facebook'ta yıllardır süren bir "Profilni kim ziyaret etmiş bilmek ister misin?" fenomeni vardır. Dönem dönem isim değiştiren bu uygulamalarla ilgili gruplar Facebook ilk yaygınlaşmaya başladığında çok büyük sayıda kullanıcıya ulaşmıştı. Aradan zaman geçtikten sonra doğar doğmaz Facebook hesabına sahip olan bebek de 60 yıl önceki çocukluk arkadaşını Facebook'tan arayan amca da Facebook'ta profilini kimin gezdiğini öğrenmekten umudu büyük ölçüde kesti. Gizli ziyaretçileri bulmayı vaad eden uygulamaların hayran sayfaları genellikle isim veya içerik değiştirirerek ortadan kaybolurken bugün hala var olan ve binlerce üyeye sahip "Profilini kim ziyaret etmiş bilmek ister misin?" sayfalarındaki uygulamaların ne kadar sağlıklı bir şekilde çalıştığı ise muamma olmaya devam ediyor.
Peki sosyal medyanın yıldızı olmaya aday Twitter'da durum ne?
Twitter dünyanın hemen her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de çok geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşamadı. Şu an yaklaşık 20 milyon kullanıcısı bulunan bu genç sosyal medya ortamında zaman geçirenlerin en büyük şikayet konularından birisi ise; Twitter'ın kullanıcıya çok az özellik sunuyor olması.
Twitter'da sizi en son kimin takip etmeye başladığını kısayoldan göremiyorsunuz, Twitter'da tıpkı Tweetler'de olduğu gibi kişisel mesajlaşmalarda da 140 karakter sınırı var, Twitter'a direkt olarak fotoğraf yükleyemiyorsunuz bu işlemi gerçekleştirmek için Twitpic kullanmanız gerekiyor, Twitter'ın arama fonksiyonu yeterince gelişmiş ve işlevsel değil ve en önemlisi; Twitter'da sizi kimin takip etmekten vazgeçtiğini (unfollow) göremiyorsunuz!
Özellikle çok sayıda takipçiye sahip kullanıcılar -ki Twitter'da normal bir sosyal paylaşım ortamından çok daha fazla sayıda ünlü isim bulunduğu için en az yüzlerce takipçiye sahip çok fazla sayıda kullanıcı bulunuyor. Örnek olarak; aktif Twitter kullanıcısı mizah yazarı Gani Müjde'nin 16.000, ismi adeta Twitter ile birlikte anılan gazeteci Ahmet Hakan'ın ise yaklaşık 23.000 takipçisi var.- kendilerini kimin neden ne zaman takipten vazgeçtiğini merak edebiliyorlar. Bu merak tabiki sadece Twitter'da bulunan ünlülere has bir duygu değil. İster 20 isterse 20.000 takipçiye sahip olsun; tüm Twitter kullanıcıları zaman zaman kendilerini kimin takip etmekten vaz geçtiğini bilmek isteyebiliyorlar.
- Twitter kullanıcısının kendisini kimin Unfollow ettiğini öğrenme isteği; Facebook kullanıcısının profilinin kim tarafından ziyaret edildiğini öğrenme isteğine benziyor...
Twitter'ın kısa ömrü süresince zaman zaman "Sizi kim Unfollow etmiş öğrenmek ister misiniz?" tarzı uygulamalarla karşılaşılmış olsa da bunların hiçbirisinin Twitter kullanıcısını tam anlamıyla tatmin ettiğini söyleyemeyiz. Bu konudaki son umut olan who.unfollowed.me ise gerçekten işe yarıyormuş gibi gözüküyor.
who.unfollowed.me web sitesine bir kez girerek Twitter kullanıcı adını kaydeden kullanıcılar sonraki zamanda kendilerini kimin takip etmekten vazgeçtiğini öğrenebiliyorlar. Uygulama, bir takipçisi kullanıcıyı Unfollow ettiğinde e- posta adresine bilgi göndermek yerine kullanıcının who.unfollowed.me web sitesine girerek sorgulama yapması esasına dayanıyor.
Twitter'ın resmi onayıyla çalışmayan sistem; herhangi bir Twitter kullanıcısının kendi isteği dışında siteye kaydedilebilmesi ve dolayısıyla kimler tarafından Unfollow edildiğini herkese göstermesi yönüyle aslında bir handikap yaratmış oluyor. En çok Unfollow edenleri ve en son Unfollow edilenleri de listeleyen who.unfollowed.me eğer Twitter tarafından bir nedenden ötürü engellenmezse Twitter camiası sakinlerinin uğrak sitelerinden birisi olmaya aday... Üstelik who.unfollowed.me'yi kullanmak için "tüm arkadaşlarınızı davet etmek" zorunda da değilsiniz...