Ekleyen
baktas
Güncelleme Zamanı
08.09.2009

Bilgisayarınızı harika bir ev eğlence merkezine mi çevirmek istiyorsunuz? İşte size, sahip olduğunuz bilgisayarınızdan bile, en kaliteli medya performansını almanız için birkaç küçük yöntem.

Bilgisayarınız, zaten müzik çalabiliyor ve sabit diskiniz, şimdiye kadar çekmiş olduğunuz tüm fotoğraflarınızı saklayabiliyor. Ayrıca siz muhtemelen, saatler boyunca Hulu, Veoh ya da YouTube gibi sitelerde video izliyorsunuz.

Tüm bu saydığımız faaliyetleri, oldukça çekici ve kullanımı kolay olan bir ara yüz içinde bir araya getirmek, sizce de harika olmaz mıydı? Örneğin, koltuğunuza uzanmış durumdayken bile, rahat bir şekilde görebileceğiniz (ve kontrol edebileceğiniz) kadar geniş bir ara yüz, sizce de güzel olmaz mıydı? Hazır başlamışken, bu ara yüzün içine bir de televizyon ve DVR (Dijital Video Kaydetme) özelliklerini eklemeye ne dersiniz?

Tüm bu sayılan özelliklere ve daha fazlasına, bilgisayarınızı bir eğlence merkezine (Media Center) dönüştürerek sahip olabilirsiniz. Bilgisayarınıza bir müzik kutusu, yüksek çözünürlüklü bir dijital fotoğraf çerçevesi, bir sinema salonu ya da bir TiVo kopyası olarak, yeni bir yaşam verebilmeniz için sadece doğru bir yazılım kullanmanız ve muhtemelen birkaç tane ekstra donanım edinmeniz gerekir.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

Hiçbir zaman yeni bir donanım satın almak zorunda değilsiniz ve ayrıca bu işlemin yazılım kısmı, düşündüğünüzden çok daha kolay uygulanır. Eğer 'Windows VistaHomePremium' ya da 'Vista Ultimate' kullanıyorsanız, zaten Microsoft'un bu işletim sistemlerine eklediği 'Windows Media Center' programına sahipsiniz demektir. Mac OS X Leopard kullanıcıları da, Apple firmasının 'Front Row' ismindeki basit eğlence merkezi yazılımına sahipler. Bunların dışında, 3. parti yazılımları da mevcut bulunuyor. Ayrıca Linux kullanıcıları da, Freevo ve LinuxMCE dahil olmak üzere birkaç ücretsiz seçeneğe sahipler.

Bu sayılan uygulamaların tümü, bilgisayarınız içindeki fotoğrafları, müzikleri, videoları ve bunlara benzer dosyalarınızı araştırarak, bu dosyaları büyük boyutlu ve televizyona uygun bir ara yüz (Genelde 3 metre mesafeli ara yüz olarak ta bilinir, bu da uzaktaki koltuğunuzdan bile rahatça görünmesi anlamına gelmektedir.) ile size sunar. Bundan dolayı bilgisayarınızı bir eğlence merkezine çevirmekten bahsediyorsak bu bilgisayarınıza, medya dosyalarınızı araştırıp bulan, onları kataloglar halinde gruplayan, onları görüntüleyen ya da oynatan ve tüm bunları yaparken de, hoş bir görünüme sahip olan bir yazılımın yüklenmesi anlamına geliyor.

Not: Bu rehber çalışmada, sahip olduğunuz bilgisayarınızı bir eğlence merkezine çevirmek üzerine yoğunlaşan yöntemler üzerinde duruluyor. Eğer baştan bir eğlence merkezi şeklinde bilgisayar kurmak istiyorsanız, internette bu konuyla ilgili birçok rehber bulabilirsiniz.

İlgi Merkezi

İlk adım olarak, bir eğlence merkezi programı seçmelisiniz. Daha önce de belirtildiği gibi zaten bir eğlence programına sahip olabilirsiniz.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

En aşikar seçeneğiniz, 'Windows Media Center' (WMC) programıdır. 'WMC' her ne kadar Vista ile birlikte gelen ücretsiz bir program olsa da, zengin bir özellik yelpazesi ve göz kamaştırıcı bir ara yüz sunuyor. 'WMC'yi kullanarak fotoğraflarınızı bir slayt halinde (ve Ken Burns tarzı pencereler ve zoom efektleri ile birlikte) görüntüleyebilirsiniz, DVD ve videolarınızı izleyebilirsiniz, kapak resimlerine göre müzik kitaplığınızı tarayabilirsiniz ve birçok farklı online hizmetlere (CinemaNow ve Movielink gibi film indirme sitelerine) bağlanabilirsiniz.

'WMC' aynı zamanda, DVR (Dijital Video Kayıt) benzeri görüntüleme ve kayıt seçenekleri için 4 adete kadar televizyon kartını da destekliyor. Ayrıca 'WMC' kayıt ettiğiniz görüntüleri, bir DVD'de depolayabiliyor. Tabi ki herkes Vista Home Premium ya da Vista Ultimate sistemlerine sahip değil. Eğer olsalar bile, farklı alternatifler arıyor olabilirler.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

80 dolarlık bir fiyata satılan 'SageTV Media Center for Windows' programı, dahili Google Video görüntüleyicisi ve anında reklam atlama gibi özellikleri sayesinde, 'WMC'ye göre daha televizyon merkezli bir deneyim sunar. Bu programı, 30 dolarlık bir fiyata satılan 'SageTV Placeshifter' eklentisi ile birlikte kullanırsanız, tüm medya dosyalarınızın (canlı ve kaydedilmiş televizyon görüntüleri dahil) internet bağlantısı bulunan herhangi bir bilgisayara akışını sağlayabilirsiniz.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

Eğer hiç para harcamadan başka eğlence merkezi alternatiflerini denemek istiyorsanız, ücretsiz bir uygulama olan ve en az 'WMC' kadar güçlü özellikleri bulunan 'MediaPortal' uygulamasına bir göz atın. Bu uygulama, televizyondaki bir programın zamanını kaydırabilir ya da programı kaydedebilir, harika slayt şovları görüntüleyebilir, radyo kanallarını (hem FM hem de İnternet) oynatabilir ve hatta Tetris gibi oyunları bile çalıştırabilir. Bu uygulama, Windows XP ve Vista ile uyumludur.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

Macintosh kullanıcıları da, farklı alternatiflere sahipler. Fakat bu alternatifler, televizyon ve DVR (Dijital Video Kayıt) özellikleri konusunda biraz sınırlı kalıyorlar. Macintosh'un OS X işletim sistemiyle birlikte gelen ve uzaktan kumanda edilebilen 'Front Row' programı, müziklerinizi, videolarınızı, fotoğraflarınızı ve DVD'lerinizi, oldukça göz kamaştırıcı ve 'Turntable' görünümlü bir ara yüz ile sunuyor. Fakat bu program, sisteminize bir televizyon kartı ekleseniz bile, televizyon programlarını desteklemiyor. Bunun için de, 30 dolara satılan, en güzel eğlencemerkezi özelliklerinesahip ve aynı zamanda, televizyonu oynatıp durdurabilen MediaCentral programını deneyebilirsiniz. (Maalesef bu program, daha sonra izleyebilmek için televizyon görüntülerini kaydedemiyor.) Bir programa ayıracak 30 dolarınız bulunmuyor mu? CenterStage programı, toplum tarafından geliştirilen ve kaydedilmiş eski televizyon görüntülerini oynatabilen, ayrıca gelecekte daha fazla televizyon özelliği (Elektronik Programlama Rehberi dahil) sunmayı vadeden bir programdır.

Ayarlamak

Bilgisayarınızı bir televizyona dönüştürme fikri, biraz çılgınca bir fikir gibi görünebilir. Hangi aile, evin en dağınık odasındaki küçük bir LCD ekran başında toplanıp, en sevdiği dizileri seyretmek ister ki? Ayrıca hangi oturma odası eğlence merkezi, HD televizyona bir masa üstü bilgisayar bağlanmış dururken güzel görünebilir ki? Bu söylenenlerin oldukça büyük bir doğruluk payı var. Fakat yaptığınız bu işlemi, televizyon programlarını kaydedebilen bir televizyon kartı ile donatılmış olan, TiVo tarzında bir yapısı olan ve kaydettiği görüntüleri, arşivlemek için DVD'lere yazabilen bir bilgisayar sahibi olmak olarak tanımlayabilirsiniz. Hatta bazı eğlence merkezi programları, TiVo'nun uygulamak için ekstra ücret aldığı, kaydedilen televizyon görüntülerini iPod ve Creative Zen serisi gibi taşınabilir aletlere aktarma işlemini, kendileri yapabiliyor.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

Eğer bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, daha önce kaydettiğiniz televizyon görüntülerini, bir yolculuk esnasında izleyebilirsiniz ve sadece tek bir dizi bölümünü izleyebilmek için bile, iTunes'a 1.99 dolar ödeyen seyahat arkadaşlarınızla dalga geçebilirsiniz. Hatta oturma odanızda bulunan televizyonunuza,yanında kocaman bir masaüstü bilgisayar ve sayısız kablo bulunmadan bile, tüm eğlence merkezi özelliklerini bir set-üstü sistemi gibi az yer kaplayan bir çözümle eklemiş olursunuz.

Buradaki anahtar malzeme televizyon kartıdır. Göreceli olarak, oldukça makul bir fiyatı olan ve kurulumu çok kolay olan, hem PCI (Dahili) bağlantılı hem de USB (Harici) bağlantılı modelleri bulunan, harika bir icat. Ayrıca televizyon kartları, hem analog hem de dijital kaynakları destekleyebiliyor. Bir analog ekran kartı, standart çözünürlüklü kablo ya da uydu yayınlarını alabiliyor. Dijital televizyon kartları ise, havadan gönderilen dijital yayınlarını ve analog yayınları alabiliyor. Bu kartların en son modelleri ise yüksek çözünürlüklü (HD) şifresiz dijital kanalları standart bir kablo yardımıyla alabiliyor.

Dijital televizyon kartları biraz daha iyi görünüyor. Çünkü yüksek çözünürlüklü kanalları (HD kanallarını), hiçbir ücret ödemeden alabiliyorsunuz. Fakat bu sistem, güçlü bir antene ihtiyaç duyuyor. (Basit çift kollu bir antenin yeterli olup olmadığını ve çok daha modern bir antenin gerekip gerekmediğini internetten araştırmalısınız.) Eğer zaten kablo televizyonuna abone iseniz, bazı yüksek çözünürlüklü kanalları alabilmenizi sağlayabilir ve anten kullanımını gerektirmez.

Hauppauge WinTV-HVR-2250 kartı, hem analog hem de dijital sinyalleri alabilen hibrid yapıda bir televizyon kartı olup bilgisayara bağlantı için PCI Express arabirimini kullanmaktadır. Ek olarak bu kart, 'WMC' programını kullanarak analog kanallarını izleyebilmek ve kaydedebilmek için bir eklenti ile beraber geliyor. Bu da, Vista kullanıcıları için büyük bir kazanç sağlıyor.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

Eğer harici bir televizyon kartı istiyorsanız, SiliconDust HDHomeRun seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bu harici televizyon kartı seçeneği, hem dijital hem de analog yayınlarını alabilmeniz için bir çift televizyon kartı içerir. İlginç olan ise, bu televizyon kartını bilgisayarınız yerine, evinizin ağ yönlendiricisine bağlıyor olmanız. Bu sayede televizyon kartı, evinizdeki her eğlence merkezi bilgisayarına canlı televizyon yayını gönderebilir. Ayrıca bu kart, hem Windows hem de Mac sistemleri ile uyumludur. Fakat en son modelleri, ayrı olarak satılan Elgato'nun EyeTV'sine sahip olmanızı gerektirir.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

Seyahatler için daha uygun olan bir şeyler mi istiyorsunuz? AVerMedia'nın AVerTV Hybrid Volar Max ürünü, bir USB Bellek boyutunda olan ve analog ve dijital kaynaklarının tümünü destekleyen bir USB televizyon kartıdır.

Eğlence merkezinizi genişletmek

Eğlence merkezi haline getirilen bir bilgisayar, oturma odanızda olduğu gibi büyük bir televizyona bağlandığı zaman, tam olarak performansını gösterir. Tabi ki bu da, oturma odanızın ortasında bir diz üstü bilgisayar ya da masa üstü bilgisayar bulunması anlamına gelir. Bu durum ise, hem uygunsuz (Artık bilgisayarınız, onu kullanmanız gereken yerde olmadığına göre...) hem de odanın dekorasyonunu mahveden bir durumdur. Bu her iki problemi de, bilgisayarınızdan televizyonunuza medya dosyalarınızı aktaran bir kutu olan, bir eğlence merkezi genişleticisi (Media-Center Extender) kullanarak çözebilirsiniz.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

Örneğin D-Link MediaLounge DSM-750 ürünü, Ethernet ya da 802.11n Wi-Fi bağlantısı kullanarak evinizin ağ sistemine bağlanan, oldukça ince yapılı bir set-üstü kutudur. Birçok genişleticide olduğu gibi, bu üründe Windows Vista'nın 'WMC' programı için tasarlanmıştır ve 'WMC' ara yüzünü televizyonunuza kopyalar. Sonuç olarak ise, bilgisayarınızın önünde oturuyorken yaşadığınız deneyimin aynısını yaşamanızı sağlar. DSM-750, canlı ya da daha önceden kaydedilmiş olan televizyon görüntüsünü (Eğer bir televizyon kartı kullanıyorsanız), videoları, fotoğrafları ve müzikleri, 1080p çözünürlüğüne kadar başarıyla aktarabilir. Maalesef kopyalama engelleme önlemleri yüzünden, DVD görüntülerinizi televizyonunuza aktaramaz. Eğer tüm bu özelliklerin içinde, birde DVD görüntüsü aktarma işleminin de olmasını istiyorsanız, daha küçük boyutlu olan fakat kendi DVD sürücüsü bulunan Linksys DMA2200 ürününü tercih edebilirsiniz. En son medya dosyası aktarma seçenekleri için internette biraz araştırma yapabilirsiniz.

Eğer konsol oyunlarına meraklı biriyseniz, zaten bir eğlence merkezi genişleticisi sahibi olabilirisiniz. Xbox 360 konsolu, zaten bu tarzdaki özellikleri bünyesinde barından bir alettir. Xbox 360'ta DVD oynatabiliyor. Microsoft'un 20 dolar fiyatındaki 'Xbox 360 Universal Media Remote' kumandasını da, bu sisteme ekleyebilirsiniz. Çünkü Xbox 360'ın kendi kontrollerini kullanarak, 'WMC' programını kullanmaya çalışmak, hiçte eğlenceli bir deneyim değil.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

Uzaktan kumandalardan bahsetmişken, bu kumandaların odanızdaki masaüstü bilgisayarınız için, bir otel odasındaki diz üstü bilgisayar için, vb gibi diğer bilgisayarlar için üretilen modelleri de bulunmaktadır. 'Pinnacle Systems' Remote Kit for Windows Media Center' kiti, bilgisayarınıza bağladığınız bir USB kızıl ötesi vericisi ve şık bir kumanda ile birlikte gelmektedir. Ayrıca bu kit, bir set üstü kablo TV alıcısı ya da bir uydu alıcısı ile sorun yaşamadan kullanılabilmesi için, kızıl ötesi ışınları engelleyen bir sisteme sahip. Diz üstü bilgisayar kullanıcıları, seyahat eden kişiler için daha uygun olan ve kullanılmıyorken ExpressCard yuvasına takılabilen, 'Siig Vista MCE ExpressCard Remote' kumandasını tercih edebilir.

Eğlence merkezi eklentileri

Eğer eğlence merkezinizin büyük bir bölümünü (Yani 'WMC' programını), eklentilerle gelen yeni özellikler üzerine odaklamak istiyorsanız, kullanıcılar tarafından geliştirilen bazı ekstralar, bilgisayarınıza birçok güzel özellik katar ve bunların neredeyse tamamının kullanımı, kullanıcıya hiçbir maliyet getirmez. Örneğin mceWeather eklentisi, yerel hava durumunu, meteoroloji tahminlerini ve hatta uydu görüntülerini, 'WMC' ara yüzü içersinde kullanıcıya sunar.

Herhangi bir bilgisayarı eğlence merkezine (Media Center) çevirmek

Netflix aboneleri, 'WMC' için hazırlanan MyNetflix eklentisini yükleyerek, yeni 'Şimdi İzle' (WatchNow) özelliğinin avantajlarından yararlanabilirler. Bu eklenti, yine harika ve kullanışlı 'WMC' ara yüzü içinde, bekleme listenizde olan filmleri taramanıza ve izlemenize olanak sağlar ve listeye, yeni filmler ekleme imkanı sunar. (İlginç olan ise, Netflix firması bu eklentiyi gördükten sonra, eklentiyi geliştiren Anthony Park'ı kendilerine çalışması için kiraladı.)

Daha önceden kaydetmiş olduğunuz televizyon görüntüleri arasındaki, ticari reklam kuşaklarını ileri sarmaktan bıktınız mı? 'WMC' kullanıcıları, kaydedilen her görüntüyü baştan sona tarayan ve reklam kuşaklarını aradan silip çıkartan, birkaç faydalı eklentilerden yararlanabiliyor. Lifextender eklentisi, tamamen arka planda çalışıyor ve ister manüel olarak, ister otomatik olarak bu kaydedilen televizyon görüntülerini tarayabiliyor. MCEBuddy eklentisi, biraz daha gelişmiş bir eklentidir. Bu eklenti taranılan televizyon görüntülerini, birkaç farklı video formatına (iPod'lar için uygun olan H.264 formatı dahil) çevirmek için ekstra bir seçeneğe sahip. Bahsedilen her iki eklenti de, ücretsiz olarak edinilebiliyor.

Daha da fazla eklenti mi istiyorsunuz? 'WMC' hayranlarının kendilerine ait sitelerinde, 'WMC' ile beraber kullanılabilecek birçok farklı eklenti ve uygulamanın listelerini bulabilirsiniz. Ayrıca MediaPortal ve SageTV kullanıcıları, üreticilerinin web sayfalarında eklentilere ait aramalar yapabilirler.